En Sıcak Konular

ATATÜRK'ÜN ''O SÖZÜ'' KÜRT'Ü ÜZER Mİ?

17 Mayıs 2009 14:10 tsi
ATATÜRK'ÜN ''O SÖZÜ'' KÜRT'Ü ÜZER Mİ? Kürtçe köy isimlerinin geri verilmesi tartışmalarına başka bir boyut daha eklendi.

''Ne mutlu Türküm'' yazısı Kürt’ü üzer mi?

Dağlardaki “Ne Mutlu Türküm Diyene” yazısının sosyal tedbir çerçevesinde silinmesi gerekir. Bunlar daha önce başçavuşun talimatıyla yazılmış yazılardır. Bugün de başçavuşun talimatıyla silinir.

AKP Diyarbakır Milletveki İlhan Arslan’ın bu sözleri Kürtçe köy isimlerinin geri verilmesi tartışmalarına başka bir boyut daha ekledi. Arslan, Doğu ve Güneydoğu dağlarındaki yazıların böldeki Kürt vatandaşları rahatsız ettiğini söylemişti. Akademisyen ve aydınlar, Arslan’ın sözlerini radikal bulurken, çözüm için farklı önerilerde bulundular. İşte o öneriler ve bebarindeki tartışmalar... Bu arada Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, AKP Diyarbakır Milletvekili İlhan Arslan hakkında, yerel seçimler öncesinde yerel bir televizyon kanalında sarf ettiği ”Kürt sorununu çözmek isteyen hiç kimse DTP’yi, PKK’yı ve Abdullah Öcalan’ı görmezden gelemez ve yok sayamaz“ sözlerinden dolayı inceleme başlatmıştı.

 Ahmet İnsel Birikim Dergisi Yazarı: ‘Slogan silmeyle sorun çözülmez’

“Türk kelimesinin etnik bir grubu içerdiğini Azerbaycan’la ilgili yürütülen politikalarda görüyoruz. ’İki devlet, bir millet’ tanımı kullanılıyor. Azerilerle Türkler bir milletse ’Ne mutlu Türk’üm diyene’ kelimesi hangi milleti ifade ediyor? AKP Milletvekilinin önerisi soruna çok fazla katkı yapmaz. Sloganı silmek olsa olsa küçük bir jest olur.”

Namık Kemal Zeybek Eski Kültür Bakanı: ‘Kürtler bu sözden rahatsız olmaz’

“Başka bir emri var mı? Beyefendinin Türkiye Cumhuriyeti’nin ismiyle ilgili de sorunu var mı? ’Ne mutlu Türk’üm diyene’ cümlesi birleştirici bir tanımlamadır. Asla ırkçı bir söylem değildir. İlhan Arslan böyle düşünebilir. Saygı duyarım. Türk ortak kimliğin adıdır. Buna saygı duyarım. Ancak baskı haline getirilip Atatürk’ün sözünü silmeye hakları olamaz.”

Ümit Özdağ 21.Y.Y. Türkiye Enst. Bşk.: ‘Bunu söylemek azınlık ırkçılığıdır’

“Ne mutlu Türk’üm diyene’ cümlesi yurttaşlık esas alınarak Cumhuriyet’in kuruluş felsefesini anlatmaktadır. Bu cümleye hasımlık etmek azınlık ırkçılığıdır. İhsan Arslan gibi düşünenlerin farkında olması gereken husus ’Kürt’ sorununu çözerken ortaya etnik merkezli Türk sorununun çıkmasına yardımcı olma durumudur. ”

Mehmet Metiner Gazeteci-Yazar: ‘Vatandaşlık tanımı esas alınmalı’

“Sorunun çözümü için dağlardan sloganların silinmesini değil anlayışlarımıza kazıyacağımız yeni bir vatandaşlık tanımına ihtiyacımız var. Genelkurmay Başkanımızın vatandaşlığa dayalı milliyetçilik yaklaşımını doğru buluyorum. Sorun ’Ne mutlu Türk’üm diyene’ sloganından kaynaklanmıyor.”

Altan Tan Yazar: ‘Yazıların silinmesi bir jest olabilir’

“Ne Mutlu Türk’üm diyene’ yazısının dağlardan silinmesi doğru birşey. Fakat tek başına yeterli değil. Bu öneri sorunun çözümünde bir jest ve bir başlangıç olabilir. Dağlara taşlara Ne mutlu Türk’üm diyene yazmanın ne anlamı var? Bölgede yazılardan çokça var. Bu slogandan rahatsız olanlar var.”

Kaynak: Vatan Gazetesi-Mert İnan,http://w9.gazetevatan.com/Ne_mutlu_Turkum_yazisi_Kurtu_uzer_mi/238739/1/Manset



Bu haber 457 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,942 µs