En Sıcak Konular

7.AVRASYA İSLAM ŞURASI SONA ERDİ

16 Mayıs 2009 20:22 tsi
7.AVRASYA İSLAM ŞURASI SONA ERDİ 42 ülke ve topluluktan 100’ü aşkın ilim adamının katıldığı 7. Avrasya İslâm Şûrâsı Teşkilâtı toplantısı sona erdi.

YAŞAYIŞIMIZ VE FİİLLERİMİZLE DOĞRU İSLÂMI GÖSTERELİM

42 ülke ve topluluktan 100’ü aşkın ilim adamının katıldığı 7. Avrasya İslâm Şûrâsı Teşkilâtı toplantısı sona erdi. İslâmın hoşgörü ve barış dini olduğu belirtilen sonuç bildirisinde de "Biz İslâmı iyi temsil etmeliyiz. Onu radikal göstermek isteyenlere karşı mücadele etmeliyiz" denildi.

ŞÛRÂYA KATILAN DİN ADAMLARI “MÜFRİTANE İRTİBAT” İSTEDİLER

İslâm Şûrâsına katılan dinî temsilciler Müslümanların daha sık bir araya gelmesini istiyor. Kırgızistan Müftüsü Muratali Cumanov, İslâm Şûrâsı toplantılarının çok önemli olduğunu belirtirken, şûrâ toplantısına büyük umutlarla katıldıklarını söyleyen Kazakistan Müslümanları Dinî İdaresi Başkanı Abdussettar Derbisali de “Ben bizim gibi dinî liderlerin sık sık toplanması gerektiğini düşünüyorum. Bizim, ortak problemlerimizi paylaşmamız gerekiyor”diye konuştu.

İstanbul'da yapılan ‘7. Avrasya İslâm Şûrâsı toplantısına katılan Kırgızistan Müftüsü Muratali Cumanov, İslâm Şûrâsı toplantılarının çok önemli olduğunu söyledi. Cumanov, “Bu toplantında İslâm dünyası için önem arz eden konular görüşüldü ve paylaşıldı. Kültür ve medeniyet alanlarında bilgi ve deneyimler aktarıldı. Bu toplantı sonrası bizim görevimiz burada paylaşılan fikirleri kendi ülkelerimize götürmek, orada yaymak olacak” dedi.

İSLAM'DA TERÖRÜN YERİ YOKTUR

İslâm’ın hoşgörü ve barış dinî olduğunu ifade eden Kırgızistan Müftüsü Cumanov, “Biz İslâm’ı iyi temsil etmeliyiz. Onu kötü, ayrılıkçı ve radikal göstermek isteyenlere karşı mücadele etmeliyiz. Bu açıdan bu toplantı bize yol gösterici olmuştur.” diye konuştu. İslâm ve terörizm kelimeleri-nin hiçbir zaman yan yana kullanılamayacağını ifade eden Cumanov şöyle devam etti: “İslâm selâmet dinidir. Hiçbir kitapta, hiçbir ilimde İslâmî terörist diye bir şey yoktur. Bu İslâm’ı sevmeyen ve İslâm düşmanları tarafında kullanılan bir sözdür. Hiçbir Müslüman bu sözü kabul etmez ve edemez. Çünkü; İslâm dostluğu, medeniyeti, insanlar arasında saygıyı öğretir.”

Avrasya İslâm Şûrâsı toplantısına büyük umutlarla katıldıklarını söyleyen Kazakistan Müslümanları Dinî İdaresi Başkanı Abdussettar Derbisali de “Ben bizim gibi dinî liderlerin sık sık toplanması gerektiğini düşünüyorum. Bizim ortak problemlerimizi paylaşmamız gerekiyor. ABD ve birçok Batı Avrupa ülkesinde İslâm terörizmle radikalcilikle suçlanıyor ki, bunlar gerçek değil. Çünkü, İslâm insana önem veren ve insanı seven bir dindir. Bu kadar sevgi ve hoşgörü olan İslâm’a böyle iftiralar atılması bizi üzüyor. İşte böyle toplantılarda yapılan sunumlarla İslâm’ın güzelliği anlatılıyor. İslâm barışı öğretiyor. İslâm diyalog dinidir. İslâm Müslüman olan ve olmayan herkesi sever ve saygı gösterir.” ifadelerini kullandı.

KAFKAS BARIŞI İÇİN İSLÂM ŞART

Toplantı sonrası konuşan Dağıstan Özerk Cumhuriyeti Müftüsü Said Muhammed Abubakirov ise, Kafkaslarda barışın sağlanması için İslâm’ın barış ve hoşgörü atmosferinin yaşatılması gerektiğini söyledi. Kafkasya’yı bölmek isteyen güçler olduğunu söyleyen Abubakirov, Kafkasya’nın parçalanması durumunda Rusya’nın da parçalanarak yok olacağını söyledi. Kafkasya’yı bölmek isteyen güçlerin dini kullandığını belirten Dağıstan Müftüsü, “Neden Kafkasya’da savaş başlatanlar dini alet olarak kullandılar? Çünkü, dini alet edersen insanı çok rahat suikast bombacı yapabirsiniz. Biz bunu çok gördük. İnsanlar kendilerine bağladıkları bombayı patlatarak şehit olacaklarını düşünüyorlar. Kendini öldüren insan hiçbir zaman şehit olmaz. Onlar bu insanları aldatıyorlar.” dedi. Abubaki-rov şöyle devam etti: “Bugün Türkiye’de İslâm şûrâsı toplandığı gibi, biz Müslümanları da aynen birleştirmeliyiz. Müslümanları birleştirmek demek halifelik kurmak değildir. Bu artık olmaz. Ama biz Müslümanların çabalarını ve fikirlerini birleştirmeliyiz. Biz Avrasya bölgesine kapanmamalıyız. Buraya Arapları da çekmeliyiz. Onlar da Müslüman’dır. Allah’u Teâlâ İslâm’ı Arabistan’da başlatmıştır. Biz onlarla birlikte Allah’ın bize söylediklerini yapmalıyız. Allah bize Kur’ân’da “Allahın yolunda ayrılmayın.” diyor ve biz buna uymalıyız. İşte bu zaman bizde istikrar, barış ve düzen olur.”

Kaynak: Yeni Asya Gazetesi,http://www.yeniasya.com.tr/2009/05/16/dunya/h1.htm



Bu haber 522 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,455 µs