En Sıcak Konular

7. AVRASYA İSLAM ŞURASI

13 Mayıs 2009 11:28 tsi
7. AVRASYA İSLAM ŞURASI Diyanet İşleri Başkanlığı'nca bu sene 7.'si düzenlenen ve dün başlayan "Avrasya İslâm Şûrası " İstanbul'da devam ediyor.

İslam Şûrası

Diyanet İşleri Başkanlığı'nca bu sene 7.'si düzenlenen Avrasya İslâm Şûrası İstanbul'da başladı. 42 ülkeden temsilcilerin katıldığı şûrada, Avrasya'daki sorunların çözümü için İslâm dininin doğru anlatılmasının ve doğru yaşanmasının tek anahtar olduğu vurgulandı.

 Ateizm yabancılaştırdı

Şûrada konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, "Avrasya coğrafyasının önemli bir kısmında geçtiğimiz son yüzyılda hakim olan ateizm, dine ve dini olana bütünüyle karşı olan anlayış ve ideolojilerin hegemonyası altında geçirilen zaman dilimleri, dini eğitim ve öğretim kurumlarının kapatılması, dini yayın içerikli kütüphanelerin boşaltılması, köklü dini düşünce ile olan ilişkinin sağlam hikmet geleneği ile içiçeliğin kesintiye uğramasına ve dini bilgi boşluğunun yabancı ve yabancılaştırıcı bilgi istilasına uğramasına yol açtı" dedi.

Temiz nesiller yetiştirelim

Rusya Müslümanları Merkezi Dini İdaresi Başkanı Safa Tacuttin, Şura'nın konusunun dini eleştirmek olmadığını belirterek "Önce kendimiz anlamalı, sonra başkalarına anlatmalıyız. Allah'ın dinini konuşmadan önce kendimize bakmalı, neslimizi güzel ahlâk ve güzel örnekle yetiştirmeye çalışmalıyız. Allah bunu bize nasip eylesin" dedi.

500 yıllık sofra

Kosova İslâm Birliği Başkanı Naim Ternava da İstanbul'un dünyanın çağlar boyunca dünyayı yöneten bir şehir olduğunu belirterek, "500 yıl boyunca biz bir sofrada bir araya geliyorduk. Aynı yemekleri yiyorduk ve beraberce çalışıyorduk. Bugün de çalışmalarımızı yoğunlaştırırsak bütün sorunlarımıza çözüm bulabileceğiz." dedi.

7. Avrasya İslam Şurası'nda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, "Avrasya coğrafyasının önemli bir kısmında geçtiğimiz son yüzyılda hakim olan ateizm, dini bilgi boşluğunun yabancı ve yabancılaştırıcı bilgi istilasına uğramasına yol açtı" dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen 7. Avrasya İslam Şurası, Ceylan İntercontinental Otel'de başladı. Şuraya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Faruk Çelik, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile 42 farklı ülkeden temsilciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan şurada Kuran-ı Kerim okundu. Şurada konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, "Avrasya coğrafyasının önemli bir kısmında geçtiğimiz son yüzyılda hakim olan ateizm, dine ve dini olana bütünüyle karşı olan anlayış ve ideolojilerin hegemonyası altında geçirilen zaman dilimleri, dini eğitim ve öğretim kurumlarının kapatılması, dini idarelerin kurumsal haklarının, vakıf menkullerinin elinden alınması, dini yayın içerikli kütüphanelerin boşaltılması, sonuçta zengin tarihle olan bağın, köklü dini düşünce ile olan ilişkinin sağlam hikmet geleneği ile içiçeliğin kesintiye uğramasına ve dini bilgi boşluğunun yabancı ve yabancılaştırıcı bilgi istilasına uğramasına yol açtı. Nitekim, 11 Eylül olayları sonrasında dünya kamuoyunda şahit olunan İslam tartışmalarının, İslam'ın düşünce tarihinin, dini ve tecrübe alanındaki bilgi zenginliğine en ufak bir atıf olmaksızın hep bugün olan biten üzerinden yapıldığını ve bu yapılırken de örneklerin yanlı ve kasıtlı bir bakış açısıyla seçildiğini üzülerek müşahade etmekteyiz. Bu nedenle önce bizler bu zengin düşünce geleneğini ve ilim mirasının sahipleri olarak Avrasya coğrafyasının bu zenginliğini yeniden keşfetme ve ihya etme, geliştirme ve diğer bölgelerle paylaşma çabası içine girmeliyiz. Bunlar, Müslümanların usule dayanmadan üretilen bilgi, gücünü, itibarını, yaygınlığını ve tutarlığını yitirir. Keza günümüz sorunlarını görmezden gelerek klasik kaynaklardan rastgele aktarılan bilgi de çoğu kere güncel sorunlara çare olmaz, ikna edemez, atıl ve soyut kalabilir. Bu nedenle dini bilginin üretilmesinde usul ve yöntem, dini bilginin yenilenmesi konuları bu şurada müzakere edilip, bilgi alışverişinde bulunulacak temel konulardan bir tanesidir" şeklinde konuştu.

Temiz nesiller yetiştirelim

Rusya Müslümanları Merkezi Dini İdaresi Başkanı Safa Tacuttin ise konuşmasını Türkçe olarak gerçekleştirdi. Tacuttin, "Bundan bin sene öce babalarımız ana vatandan hicret etti, bu kadar zamandır İslamiyet'e ve bütün insanlığa hizmet etti. 7. İslam Şurası konusu çok önemli.  Bu konu elbette bizim için çok mühim. Ama sadece bizim için değil dünyada yaşayan bütün milletler bütün dünya küçük bir ev gibi köy gibi oldu. Nerede ne olsa aynı anda herkes tarafından öğreniliyor. 7. İslam Şurası'nın konusu dini eleştirme değil önce kendimiz anlamak sonra da başkalarına anlatmak. Allah'ın dinini kendimizce başkalarına da onları öğretmek. Nasıl 14. yüzyıl boyunca ana babalarımız Allah'ın dinini yetiştirdi de bugün ise Allah bir diyen kişinin "terörist" diye nasıl tanıtıyorlar. Nasıl biz bu noktaya geldik diye önce kendimize bakmak ve bütün yakınlarımızda Allah'ın dinini önce konuşmadan önce güzel ahlak ve güzel örnekle yetiştirmeyi nasip eylesin. Bu üslup yolu" dedi.

500 yıllık sofra

Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Ternava ise bu şehrin dünyanın çağlar boyunca dünyayı yöneten bir şehir olduğunu belirterek, "500 yıl boyunca biz bir sofrada bir araya geliyorduk. Aynı yemekleri yiyorduk ve beraberce çalışıyorduk. Bugün o döneme ait çok sayıda eser hala var olmaktadır. Bütün zorluklara ve yıkımlara rağmen hala bu eserler ayakta durmaktadır. Biz bu eserleri korumalıyız. Bunların üzerinden 6 çağ geçmişse de. Bizler bu şuraya katılanlar ciddi bir şekilde ve kesin bir şekilde çalışmalarımız sürdürmeliyiz. Çalışmalarımızı yoğunlaştırırsak bütün sorunlarımıza çözüm bulabileceğiz. Aynı zamanda karşılıklı işbirliği görüşmemiz gerekiyor. Bir çok sorun var fakat bunların dini yönden fazla önemi yoktur fakat bu sorunlar bir çok zaman bazı Müslümanlar arasında soruna neden olabiliyor" dedi. Ternava, teşekkürlerini sunduğu Başbakan Erdoğan'ı da Kosova'ya davet etti. Azerbaycan Dini Kurumlarla İş Üzre Devlet Komitesi Başkanı Hidayet Oruçov da konuşmasında Ermenistan sorununa değinerek, "Ermeniler devlet seviyesinde etnik temizlik başlattı. Son iki asırda milyonlarca soydaşımız Ermeni etnik temizlik ve işgalci siyasetin kumanı olmuştur. Ermeni tarihçileri ise hiçbir delil olmadan sahte tarih yazmaya devam etmişlerdir. 1915 hadiselerini soykırım olarak tanıtmak için tüm dünyada çalışma başlattılar" diye konuştu.

Devlet Bakanı Faruk Çelik, dinin çağlar boyunca üzerinde en çok tartışılan konu olduğunu ifade ederek, din hakkında doğru bilgiye ulaşmanın önemini vurguladı. Çelik, doğru bilgiye dayanmayan gereksiz bilgilerden kurtulmanın yolunun, bilginin kaynaklarının doğru bir şekilde ortaya konması olduğunu belirterek, "Bu dinin insanlar için mutluluk kaynağı olma potansiyelinin her zaman için canlı tutulması açısından önemlidir." diye konuştu.

Kaynak: Vatan Gazetesi,http://www.milligazete.com.tr/haber/islâm-sûrasi-125877.htm



Bu haber 518 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,136 µs