En Sıcak Konular

''İŞİNİ KUR'' DESTEĞİ

9 Mayıs 2009 16:40 tsi
''İŞİNİ KUR'' DESTEĞİ Hazırladığı 7’nci paketle, en az 500 bin kişiye doğrudan istihdam, 200 bin kişiye de mesleki eğitim kazandırmayı planlayan hükümet, iş kurmak isteyenleri de bu pakete dahil etti.

İşkur’dan, ’işini kur’ desteği geliyor

Hazırladığı 7’nci paketle, en az 500 bin kişiye doğrudan istihdam, 200 bin kişiye de mesleki eğitim kazandırmayı planlayan hükümet, iş kurmak isteyenleri de bu pakete dahil etti. Buna göre İşkur, kendi işini kurmak isteyenlere, 24 ay vadeli 10 bin TL kredi verilmesine aracılık edecek, faizi de üstlenecek.

Hükümetin işsizlik oranındaki artışla birlikte gündemine aldığı ’İstihdam Paketi’ne yönelik çalışmalar hızlandırıldı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın önündeki en önemli gündem maddelerinden biri, kabine revizyonundan önceki ekonomi yönetiminin bir süredir üzerinde çalıştığı "İstihdamın Arttırılması Paketi" olacak. İlgili kesimlerin çözüm önerilerinden oluşan taslağa son hali verilerek, 7’nci paket olarak açıklanacak.

15 tedbir alınacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı tarafından çalışmaları sürdürülen istihdam paketlele işsizliğe karşı 15 tedbir gerçekleştirildi. Ekonomik büyüklüğü henüz tam olarak belirlenmeyen paket ile en az 500 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanmasının yanı sıra, iş kurmak isteyenlere de destek sağlayacak.

Faizi İşkur üstlenecek

Bu konuda alınacak tedbir şöyle: "İşkur, Kredi Garanti Fonu ve Bankalarla işbirliği yaparak, Kendi işini kurma desteği (mikrokredi) sistemi oluşturacak. Kuruma kayıtlı işsizlerden kendi işini kurmak isteyen kişilere, KGF ile çalışan bankalar aracılığıyla 24 ay vadeli 10 bin TL kredinin verilip, iki bin 500 TL’lik faizin kurum tarafından karşılanması planlanıyor."

Primi Fon karşılayacak

Bu arada, işsizlere iş bulması halinde de şöyle bir tedbir üzerinde çalışılıyor: "İşkur, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Maliye, Hazine ve DPT işbirliğiyle, Fon’dan işsizlik ödeneği alan işsizlerin işe girmeleri halinde toplam SGK primlerinin, ödenek kalış süresi oranında Fon tarafından karşılanması planlanıyor. Bu yolla Fon’un kişi başı aylık olarak 227 TL tasarruf sağlanması öngörülüyor."

İşçi kiralanacak

Özel istihdam bürolarına geçici iş ilişkisi kurma yetkisi verilmesinin yanı sıra işgücünü geçici olarak sözleşme karşılığı işverenlere kiralaması-devredilmesi gündeme gelecek. Uygulamanın özellikle kadınlar ve işgücü piyasasına yeni atılan gençlerin istihdamı açısından önemli katkılar sağlaması bekleniyor. KOSGEB’in özellikle genç girişimcilere yönelik girişimcilik eğitimleri ve destekleri yaygınlaştırılacak, bu alanlara yönelik kaynaklar arttırılacak. Bunun için bütçeden kaynak aktarılacak.

KOSGEB tarafından verilen Nitelikli Eleman İstihdamı destekleri arttırılacak. KOSGEB Destek Yönetmeliğinde de mevcut 18 ay üzerinden bin 500 TL desteğin 24 ay üzerinden iki bin TL’ye çıkarılması yönünde değişiklik yapılacak.

Günümüzün mesleği ağaç dikmek oldu

BU paketle, İşkur’un il istihdam ve mesleki eğitim kurulları aracılığıyla uyguladığı toplum yararına çalışma programlarına ilişkin kaynak arttırılacak. Başta ağaç dikimi ve çevre düzenlemesi olmak üzere, okul, hastane ve bazı kamu kurumlarında yardımcı personel istihdamı ve tarihi eserlerin resterasyonu gibi alanlarda düzenlenecek kısa süreli istihdam amaçlı toplum yararına çalışma programları uygulanacak. Çevre ve Orman Bakanlığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü’nün ağaçlandırma ve erozyonla mücadele konusunda bütçesi artırılacak.

İşsizlerin profili çıkarılacak

İSTİHDAM paketinde alınması öngörülen diğer önlemler şöyle:

İşsizlik sigortasından yararlananların analizi yapılarak, işsizlerin profili çıkarılacak ve çıkacak ihtiyaçlara göre tedbir alınacak.

Getirilen teşviklerin istihdama etkisiyle ilgili detaylı bir çalışma yapılacak. Örneğin yüzde beşlik prim indiriminin istihdama etkisi incelenecek.

Verilen mesleki eğitimlerin ve bunlara ayrılan kaynakların etkinliği izlenecek.

İşsizlikle mücadele konusunda etkin politikalar üretmek ve uygulanabilirliğini sağlamak için konuya taraf tüm kurum/kuruluşların biraraya gelmesini teminen bir Şuranın toplanması planlanıyor.

Kamuda işçi istihdamı hakkındaki yönetmelik yenilenecek.

200 bin kişiye meslek eğitimi

İŞKUR’un mesleki eğitim ve danışmanlık hizmetlerine ilişkin kaynak artırılacak. İşkur’un mevcut 100 bin kişiye mesleki eğitim verme hedefine ilaveten 100 bin kişiye daha mesleki eğitim verilecek. Valilerin katılımının sağlanacağı bir toplantı sonrasında çıkarılacak bir Başbakanlık genelgesi ile İl İstihdam ve Mesleki Kurullarının vali başkanlığında toplanmaları sağlanarak Kurullara etkinlik kazandırılacak, Kurulların kurumsal kapasiteleri artırılacak. ( Merve ERDİL )  

Kaynak: Hürriyet,http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/11612587.asp?gid=229



Bu haber 520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,801 µs