En Sıcak Konular

ERDOĞAN:''KARABAĞ ÇÖZÜLMEDEN ASLA OLMAZ''

11 Nisan 2009 17:01 tsi
ERDOĞAN:''KARABAĞ ÇÖZÜLMEDEN ASLA OLMAZ'' Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Türkiye sınırının kısa süre içinde açılacağını söyledi.Erdoğan net cevap verdi: “Karabağ sorunu çözülmeden olmaz”

Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Türkiye sınırının kısa süre içinde açılacağını söyledi. Bu iddiaya Başbakan Erdoğan net cevap verdi: “Karabağ sorunu çözülmeden olmaz”

TÜRKİYE ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik adımlar atılırken, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, iki ülke sınırının ekim ayına kadar açılmasını umduğunu söyledi. Başkent Erivan’da basın toplantısı düzenleyen Sarkisyan, Türkiye ile Ermenistan arasında 14 Ekim’de oynanacak Dünya Kupası eleme maçına açık sınırdan geçebileceğini ifade etti. Türkiye’de oynanacak maça davet edilen Sarkisyan, sınırın maçtan önce açılabileceğini vurgulayarak, bunun Erivan tarafından iyimser bir yaklaşık olarak görüleceğini, “ama yanılıyor olabileceğini” de kaydetti. Basın toplantısında soruları da yanıtlayan Sarkisyan, Türkiye ile ilişkileri normalleştirmeye samimiyetle inandığını belirterek, bu inancın kendisinde Cumhurbaşkanı seçilmeden çok önce de var olduğunu söyledi. Sarkisyan, uluslararası gelişmelerin de Türk-Ermeni diyaloğuna katkıda bulunduğunu, Ermenistan’ın hiçbir ön koşul olmadan Türkiye ile diplomatik ilişkilerin kurulması gerektiğine ilişkin tutumunun devam ettiğini belirtti. Sarkisyan, Rus Vesti kanalı ile yaptığı söyleşide de, “Ermenistan ve Türkiye, müzakerelerin son aşamasına yaklaşıyor. Bildiğiniz gibi Türkiye ile müzakereleri koşulluz başlatma konusunda anlaşmıştık” dedi.

Sarkisyan’ın bu açıklamasının hemen ardından gazeteciler Antakya’da bulunan Başbakan Erdoğan’a konuyla ilgili sorular yöneltti. Erdoğan, gazetecilerin gelişmelerden Azerbaycan’da duyulan huzursuzluk duyduğunu hatırlatması üzerine şunları söyledi:

‘İmzalamayız’

“Bu söylediklerinizi her zaman medya üzerinden gelen haberler olarak görüyorum. Siz, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı’nın ne söylediğine bakmıyorsunuz, sağdan soldan gelen haberlere bakıyorsunuz. Biz Azerbaycan-Ermenistan arasında mutabakat sağlanmadığı sürece Dağlık Karabağ konusunda, Türkiye-Ermenistan olarak nihai bir sözleşmeyi imzalamayız. Alt çalışmasını yaparız, ön çalışmasını yaparız. Ancak, bu kesinlikle Azerbeycan-Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ sorununun çözümüne bağlıdır. ABD’nin bu konuda bir defa Minsk Üçlüsü olarak üstlendikleri görevi yerine getirmesi lazım. Bunun içinde Fransa var, Rusya Federasyonu var, önce bunu çözmeleri lazım. Bunu çözmelerinden sonra bizim için hiçbir sorun yok. Biz bunu aşarız. Bunu ben defalarca söylemiştim. Ermenistan Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’deki milli maça gelmesi, konunun çözümü anlamında bir gelişme değildir. Bizim Cumhurbaşkanımız oraya o amaçla gitmedi çünkü.”

ZOR COĞRAFYA

SSCB’nin dağılmasının ardından Azerbaycan bağımsızlığını ilan etti. Kısa bir süre komşusu Ermenistan ile gerginlikler yaşamaya başladı. Gerginlik, 1991-93 arasında savaşa dönüştü. Bu sürede Ermenistan Dağlık Karabağ’ı işgal etti. Bu gelişme üzerine Türkiye, 1993’te Ermenistan sınırını kapadı. Azerbaycan, Karabağ’daki işgalin sona ermesini ve Laçin’den Nahcivan’a bir koridor açılmasını istiyor.

Vali: Sınırda çalışma yok

IĞDIR Valisi Saim Saffet Karahisarlı, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ermenistan’la olan sınır kapılarının açılacağı yönündeki iddialarla ilgili olarak, herhangi bir çalışma yapılmadığını söyledi. Benzer çalışmaların Ermenistan sınırı tarafında da olacağını sanmadığını ifade eden Karahisarlı, şunları söyledi: “Ermenistan’la olan Alican Sınır Kapısında herhangi bir çalışma yoktur. Misafirlerim vardı, sınıra gittik. Herhangi bir çalışma görmedim. Benim bu konuda haberim yok. Basında çıkan haberleri yakından izliyorum. Haberlerin gerçeklerle alakası yok.”

Gazetecilerden protesto

Türkiye’nin Ermenistan sınırını koşulsuz açacağı söylentisine Azeri gazeteciler de tepki gösterdi. Bir grup Azeri gazeteci, protesto etmek için Kars’a gelmek istedi. Ancak onları taşıyan uçağın Kars’a inişine izin verilmedi. Uçağın, Kars Havaalanı’nun uluslararası uçuşa kapalı olduğu için kabul edilmediği anlaşıldı. Azerbaycan Gazeteciler Cemiyeti’nden 50 gazeteci yarın Nahçıvan üzerinden otobüsle Kars’a gelecek.

Vekiller karşılıklı nabız yokluyor

Türkiye ile Azerbaycan arasında ABD Başkanı Obama’nın Meclis konuşmasının ardından Ermenistan sınır kapısının açılıp açılmayacağı konusunda yaşanan gerginlik doruk noktaya ulaşırken, iki ülke arasında vekil heyetleri aracılığıyla mekik diplomasisi başlıyor. 14 Nisan’da karşılıklı olarak gönderilecek heyetlerle taraflar hassasiyetlerini dile getirip, nabız yoklayacak. Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçiliği’nden gelen davet üzerine, TBMM Azerbaycan Dostluk Grubu Başkanı Ahmet Kabakçı başkanlığında her partiden 3 kişi olmak üzere 12 kişilik bir parlamenter heyet 14 Nisan’da Bakü’ye gidecek.

Ankara çıkarması

Türk heyetin Azerbaycan’a gittiği gün, Azerbaycan’dan da 6’sı milletvekili, 1’i bakan yardımcısı biri de Cumhurbaşkanlığı bürokratı olmak üzere tamamı kadınlardan oluşan 8 kişilik Azeri heyet Ankara’da olacak. Azeri kadın heyeti Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Toptan tarafından kabul edilecek. Davet sahibi MHP’li Şenol Bal, heyet için Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Babacan’dan da randevu almaya çalıştıklarını söyledi.

Bilgi kirliliği var

TBMM Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı olarak Türkiye’den gidecek parlamenter heyete başkanlık edecek AKP Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı, Azerbaycan’da oluşan bilgi kirliliği nedeniyle, oradaki kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla bu ülkeye seyahat yapacaklarını söyledi. Dostluk Grubu üyesi CHP’li Onur Öymen “Biz hükümetin memuru değiliz” dedi. Öymen, milletvekillerinin Azerbaycan’daki temasları sırasında CHP’nin görüşlerini Azeri kanadına açıkça anlatacaklarını söyledi.

Kaynak: Vatan Gazetesi.http://haber.gazetevatan.com/Karabag_cozulmeden_asla_olmaz/232632/1/Gundem



Bu haber 516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,303 µs