En Sıcak Konular

BU ZİYARETE DİKKAT

5 Nisan 2009 15:20 tsi
BU ZİYARETE DİKKAT ABD eski Başkanı Bush'tan farklı olarak işgali, Afganistan üzerine yoğunlaştırma kararlılığında olan ve Ermeni lobilerine "sözde soykırım"ı tanıma taahhüdünde bulunan ABD Başkanı Barack Obama, Türkiye ziyaretiyle ilgili büyük beklenti içinde.

ABD eski Başkanı Bush'tan farklı olarak işgali, Afganistan üzerine yoğunlaştırma kararlılığında olan ve Ermeni lobilerine "sözde soykırım"ı tanıma taahhüdünde bulunan ABD Başkanı Barack Obama, Türkiye ziyaretiyle ilgili büyük beklenti içinde.

Destek isteyecek

Obama'nın aylar öncesinden planlanan Türkiye ziyaretinde,  batağa saplandığı Afganistan konusunda "askeri" talepte bulunacağı, Pakistan konusunda da bazı istekler sıralayacağı belirtiliyor. PKK'nın siyasallaştırılması konusunu da masaya sürecek olan Obama'nın, ABD'nin Irak'ı işgali sırasında ortaya çıkan "tezkere krizi" sonrası zarar gören ilişkileri de rayına oturtmak istediği kaydedildi.

Ermenilere taahhüt

Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerini ve Hamas meselesini de gündeme getireceği söylenen Obama'nın, Türkiye'nin İsrail ile Suriye arasındaki temasları konusunda da bazı önerilerde bulunacağı kaydediliyor. Seçim kampanyası sırasında 1915 olaylarıyla ilgili olarak Ermeni lobilerine taahhütte bulunan Obama'nın Türkiye'yi ikna için uğraşacağı belirtiliyor.

Londra'da G20 zirvesine katılan ve daha sonra NATO toplantısı için Strasbourg'a geçen ABD Başkanı Barack Obama, Prag'da katılacağı AB zirvesinin ardından bu akşam Ankara'ya gelecek.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, Obama'nın Türkiye'yi ziyaret  nedeninin sorulması üzerine, "Ziyareti, son dönemde Türkiye'nin bölgesinde  istikrar, refah ve barışı yayma çabalarının takdir edildiğinin bir işareti olarak algılamak mümkün" dedi. Yapılacak görüşmelerin gündeminin çok geniş olduğunu belirten Özügergin, Türkiye'den uzak bölgelere ilişkin de görüş alışverişinde bulunulmasının beklendiğini kaydetti.

Bu akşam Ankara'ya gelecek olan Obama, pazartesi günü temaslarına ilk olarak Anıtkabir'i ziyaret ederek başlayacak. ABD Başkanı daha sonra Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le bir araya gelecek ve görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlenecek. Obama'nın daha sonra TBMM'ye giderek, burada Genel Kurula hitap etmesi, ayrıca muhalefet partilerinin liderleriyle görüşmesi bekleniyor.

ABD Başkanı TBMM'nin ardındansa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la Başbakanlıkta görüşecek. Bu görüşmenin ardından Obama'nın Ankara'dan ayrılmak üzere Esenboğa Havalimanına gitmesi ve İstanbul'a hareket etmesi öngörülüyor. Obama'nın 7 Nisan salı günü de İstanbul'da Medeniyetler İttifakı toplantısına katılması bekleniyor.

Afganistan'a destek isteyecek

ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye'ye yapacağı ziyareti analiz eden Associated Press haber ajansı, ziyaretin sonradan planlanmış bir gezi olmadığını, Obama'nın, "bölgedeyken Türkiye'ye de gideyim" düşüncesiyle hareket etmediği yorumunda bulundu. ABD Başkanı'nın yapacağı ziyaretin Türkiye'ye verdiği önemi gösterdiğini yazan AP, Obama'nın ilk olarak, ABD'nin Irak'ı işgalinde Türkiye'nin topraklarını kullandırmamasıyla zarar gören ilişkileri rayına oturtmak istediğini belirtti.

Analizde, Obama'nın, İslam dünyasındaki en yakın müttefiki olarak gördüğü Türkiye'ye dostluk mesajı vereceği vurgulandı. Obama'nın Türkiye gezisi sırasında, bir araya geleceği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, Afganistan ve Pakistan stratejilerini anlatacağını ve destek bekleyeceğini yazan haber ajansı, Afganistan'da küçük bir kuvvet bulunduran Türkiye'nin bu ülkedeki mevcudiyetinin, muazzam bir sembolik önemi bulunduğuna dikkati çekti.

Ermenilere taahhüt verdi

Associated Press'in analizinde, Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerine de değinildi ve İsrail ile Hamas arasında daimi ateşkes için çaba harcayan Türkiye'nin bu girişimlerinin, bölgede barışı sağlayacak her türlü fırsatın değerlendirileceği taahhüdünde bulunan ABD açısından büyük önemi bulunduğu belirtildi. Bunun yanı sıra Türkiye'nin İsrail ile Suriye arasındaki temaslarda oynadığı rolün önemine de işaret edildi. AP, Obama'nın seçim kampanyası sırasında, 1915 olaylarıyla ilgili olarak Ermenilere taahhütte bulunduğunu da hatırlatarak, ABD Başkanı'nın bu hassas konuda ustalıkla hareket etmesi gerektiğini kaydetti.

İstanbullu yine çile çekecek

ABD Başkanı Barack Obama, İstanbul'da düzenlenen ''Medeniyetler İttifakı 2. Forumu''' için 6 Nisan Pazartesi günü Ankara'dan, Air Force One ile saat 19.10'da Atatürk Havalimanı'na gelecek. Devlet Konukevi önünden makam aracına binecek olan Obama, buradan kalacağı otele hareket edecek. ABD Başkanı Obama'nın gelişi öncesinde Atatürk Havalimanı'ndaki güvenlik önlemleri artırılarak sarı alarm düzeyine yükseltildi. Sarı alarm düzeyi Başkan Obama'nın 7 Nisan Salı günü İstanbul'dan ayrılacağı öğleden sonraya kadar devam edecek. Barack Obama'nın uçağı Air Force One'ın Atatürk Havalimanı'na gelişinde ve İstanbul'dan ayrılacağı saatten 15'er dakika önce havalimanı trafiği, uçakların iniş ve kalkışlarına kapatılacak. Obama'nın İstanbul'a geleceği pazartesi günü akşam ve İstanbul'dan ayrılacağı salı günü öğle saatlerinde havalimanı yolu giriş ve çıkış trafiğine kapalı olacak. Yetkililer, Obama'nın geliş ve gidiş saatleri, öncesi ve sonrasında Atatürk Havalimanı'na gelecek vatandaşların uçaklarını kaçırmamaları ve mağdur olmamaları için metroyu tercih etmeleri gerektiğini bildirdiler.

Kaynak: Milli Gazete.http://www.milligazete.com.tr/haber/bu-ziyarete-dikkat-121133.htm



Bu haber 449 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,812 µs