En Sıcak Konular

TCMB İKTİSADİ YÖNELİM ANKETİ

23 Şubat 2009 18:14 tsi
TCMB İKTİSADİ YÖNELİM ANKETİ Merkez Bankası İktisadi Yönelim Anketi sonuçlarına göre, son 3 aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmindeki azalış eğiliminin, Şubat ayında da sürdüğü gözlendi.

ANKARA - Merkez Bankası İktisadi Yönelim Anketi sonuçlarına göre, son 3 aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmindeki azalış eğiliminin, Şubat ayında da sürdüğü gözlendi.
     Sanayi dalındaki genel gidişat konusunda kötümserler lehine seyir, azalarak devam etti.
     Şubat ayında, içinde bulunduğu sanayi dalı hakkında bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 4,8, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 58 oldu.
     Merkez Bankası, Şubat ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 1644 işyerinin katıldığı İktisadi Yönelim Anketi sonuçlarını açıkladı.
     Buna göre, son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmindeki azalış eğiliminin, Şubat ayında da sürdüğü gözlendi. Son üç ayda alınan toplam sipariş miktarı, ihracat siparişleri ve iç piyasa siparişleri eğilimlerinde ''azalış'' diyenler lehindeki seyrin bir miktar güçlenerek devam ettiği görüldü.
     Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerin sürdüğü, mamul mal stoklarının mevsim normalinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin ise bir önceki aya göre azaldığı gözlendi.
     Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmine ilişkin beklentilerde azalış yönlü seyrin zayıflayarak devam ettiği görüldü.
     Şubat ayında, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarı beklentileri önceki aya göre güçlendi, ''azalış'' diyenler lehindeki seyrini sürdürdü. Gelecek üç ayda toplam istihdam ve gelecek on iki aya ilişkin sabit sermaye yatırım harcamaları beklentilerinde de sınırlı iyileşmeye karşın azalış yönlü seyrin sürdüğü gözlendi.
     Ortalama birim maliyetlerinde son üç aydaki artış eğilimi, önceki ay seviyesinde oldu.
     Gelecek üç aydaki ortalama birim maliyet artış beklentilerinde bir miktar zayıflama söz konusu. Gelecek üç aydaki satış fiyatları beklentisinin ''azalacak'' diyenler lehine olan seyri devam etti. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE enflasyonu beklentisi geçen aya kıyasla 0,7 puan azalarak, yüzde 10,5'e geriledi.
     Sanayi dalındaki genel gidişat konusunda kötümserler lehine seyrin azalarak devam ettiği gözlendi. Şubat ayında, içinde bulunduğu sanayi dalı hakkında bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 4,8, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 58 oldu.

REEL KESİM GÜVEN ENDEKSİNDE ARTIŞ

     Merkez Bankası Reel Kesim Güven Endeksi, Şubat ayında, bir önceki aya göre 3,2 puan artarak 62,6 seviyesinde gerçekleşti.
     Buna göre, endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde sırasıyla, gelecek üç aydaki üretim hacmi, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, genel gidişat, mevcut mamul mal stok miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması eğilimi ve gelecek üç aydaki toplam istihdam, endeksi artış yönünde etkiledi. Mevcut toplam sipariş miktarı ve son üç aydaki toplam sipariş miktarının eğilime etkisi ise azalış yönünde oldu.
     Endeksin üçer aylık hareketli ortalamaları Şubat ayında bir önceki aya göre 2,7 puan artarak 58,1'a yükseldi.



Bu haber 442 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,475 µs