En Sıcak Konular

İHRACATÇI KOBİ'LERE ''ÖZEL KRİZ DESTEĞİ''

23 Şubat 2009 13:00 tsi
İHRACATÇI KOBİ'LERE ''ÖZEL KRİZ DESTEĞİ'' Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, talep ve pazar sorunu yaşayan imalatçı-ihracatçı KOBİ'leri ihracata yönlendirmek ve yeni pazarlara açılımlarını sağlamak amacıyla yeni bir destek programı başlattıklarını bildirdi.

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, talep ve pazar sorunu yaşayan imalatçı-ihracatçı KOBİ'leri ihracata yönlendirmek ve yeni pazarlara açılımlarını sağlamak amacıyla yeni bir destek programı başlattıklarını bildirdi.
     Bakan Çağlayan, 1 milyar dolarlık yeni ihracat kredisi destek programı çerçevesinde, başvuran ve şartlara uyan her KOBİ'ye 6 ay vadeli, vade sonunda defaten ödemeli olmak üzere 200 bin dolara kadar kredi kullandırılacağını söyledi.
     Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, ihracatçı KOBİ'lere verilecek yeni destek kredisi programını açıkladı.
     2009 yılının ilk KOSGEB kredi desteği olan bu programın ihracatçı KOBİ'lere 1 milyar dolarlık cansuyu kredisi olacağını anlatan Çağlayan, programa başvuruların 2 Mart 2009 tarihinde başlayacağını bildirdi.
     Program çerçevesinde başvuran ve şartlara uyan her KOBİ'ye 6 ay vadeli vade sonunda defaten ödemeli, 200 bin dolara kadar kredi kullandırılacağını ifade eden Çağlayan, kredinin faiz oranının ise 6 ay için yüzde 1,18 olacağını belirtti.
     Bakan Çağlayan, başvuruların KOSGEB ve bankalarca belirlenecek kriterlere göre değerlendirileceğini ve 1 ay içinde sonuçlandırılacağını dile getirdi.
     Değerlendirmede başvuru sırasının esas alınacağını, limit dolduktan sonra yapılan başvuruların da yedek listeyi oluşturacağını belirten Çağlayan, KOBİ'lerden 2 Mart Pazartesi gününe kadar olan bir haftayı iyi değerlendirerek, dosyalarını hazırlayıp bir an önce başvurmalarını beklediklerini ifade etti.
     KOSGEB desteklerinden daha fazla KOBİ'nin yararlanması için KOSGEB bütçesini 2009 yılında çok önemli oranda artırdıklarına işaret eden Çağlayan, KOSGEB kanalıyla bu yıl KOBİ'lere, esnaf ve sanatkara 3 milyar TL'nin üzerinde çok düşük faizli bir kredi hacmi oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

PAKETLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPILACAK

     Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, ekonomik tedbirlere ilişkin paket konusunda önümüzdeki günlerde bir açıklama yapılabileceğini belirtti.
     Çağlayan, ekonomik önlemler noktasında bazı parasal genişlemelerin söz konusu olabileceğini söyledi.
     Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, ihracatçı KOBİ'lere KOSGEB'in 1 milyar dolarlık yeni ihracat kredisi destek programını açıkladığı basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     Bir gazetecinin, TBMM'nin seçimler nedeniyle tatile gireceğine işaret ederek, ekonomik paketin içeriğinin açıklanmasının da seçim sonrasına mı kalacağı yönünde sorusu üzerine Bakan Çağlayan, önümüzdeki günlerde bu konuda açıklama yapılacağını belirtti.
     Sektör sektör çalışma yaptıklarını ve bakanlık olarak sektörlerin strateji belgelerini hazırladıklarını anımsatan Bakan Çağlayan, ekonomik kriz süresince 40'a yakın tedbir aldıklarını, gereken diğer tedbirlerin ve çalışmaların da zamanı gelince uygulamaya konulacağını söyledi.
     Henüz krizin işaretleri ortada yokken istihdam ve özel sektörün rekabet gücünün artırılmasıyla ilgili çok önemli çalışmalar yaptıklarına işaret eden Çağlayan, şöyle konuştu:
     ''Bugün SSK işveren payından 1 puanlık indirim 1 milyar liralık bir kaynaktan, gelirden vazgeçmektir. 5 puan indirim hiç bir şey yokken yapıldı ve 5 milyar liralık ek ilave yük getirildi. Bu rekabetin ve istihdamın artırılması için yapıldı. Eğer biz geçen yıl SSK işveren payından 5 puanlık bir indirim yapmasaydık bu yıl bunu yapmamız çok zor olurdu.''
     İç pazarın ve tüketimin artırılması noktasında da önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Çağlayan bu çalışmaları belli bir seviyeye getirdiklerini söyledi.
     ''Tüketimin canlandırılması, istihdamın artırılması için mali disiplinin devam ettirilmesi gerektiğini mi, yoksa biraz daha parasal genişleme gerektiğini mi düşünüyorsunuz'' şeklinde bir başka soru üzerine de Çağlayan, şunları kaydetti:
     ''Gereken tedbirler neyse bunların yapılması noktasında çalışmalar devam ediyor. Şu anda sistemin daha az istihdam kaybını sağlayacak, tüketimi canlandıracak mekanizmalara ihtiyacı var. Şu an bu daha öncelikli. Enflasyon birinci önceliğim değildir derken bu anlamda söyledim.''

 



Bu haber 441 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,120 µs