En Sıcak Konular

ATEŞKESE ''SAATLER KALDIĞI'' ÖNE SÜRÜLDÜ

15 Şubat 2009 22:29 tsi
ATEŞKESE ''SAATLER KALDIĞI'' ÖNE SÜRÜLDÜ İsrail ile Gazze Şeridi'ndeki fiili Hamas yönetimi arasında Mısır'ın arabuluculuğunda bir ateşkese varılmasına yönelik çalışmalarda önemli bir gelişme sağlandığı ve ateşkese "saatler kaldığı" öne sürüldü.

TEL AVİV - İsrail ile Gazze Şeridi'ndeki fiili Hamas yönetimi arasında Mısır'ın arabuluculuğunda bir ateşkese varılmasına yönelik çalışmalarda önemli bir gelişme sağlandığı ve ateşkese "saatler kaldığı" öne sürüldü.
     Yedioth Ahranot gazetesinin haber sitesi Ynet, bir Hamaslı kaynağa dayanarak, "bu gece her dakikanın ateşkes için bir başlangıç olabileceğini" belirtti. Hamas'a yakın Halk Direniş Komiteleri'nden bir kaynak da grubun Kahire'den "resmi ateşkesin çok yakın" olduğu yolunda bir duyuru aldığını ifade etti.
     İki taraf arasındaki ateşkesin 18 aylık bir süreyi kapsayacağı belirtilirken, adı verilmeyen Hamaslı kaynak, kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in serbest bırakılması ile ilgili bir soruya "her konu ve alanda gelişme sağlandığını" söylemekle yetindi ve başka ayrıntı vermedi.
     Öte yandan, daha önce de Gilad Şalit karşılığında serbest bırakılacaklar arasında ismi geçen, Batı Şeria'daki önde gelen El Fetih Tanzim grubu liderlerinden Mervan Barguti'nin avukatı, İsrail'in Kanal 10 televizyonuna yaptığı açıklamada, "Barguti'nin pek yakında serbest kalacağını" söyledi.
     Kudüs'teki siyasi yetkililer ise henüz gelişmeleri tam doğrulamıyorlar. Bu konuda bir yetkili, "Süreç karmaşıktır. Bu ve benzeri açıklamaların temeli yoktur" derken, İsrail Başbakanı Ehud Olmert de Kudüs'te, önde gelen Amerikalı Yahudi örgütlerinin katıldığı bir toplantıda yaptığı konuşmada, İsrail'in Gilat Şalit serbest bırakılıncaya kadar Gazze ile arasındaki sınır geçişlerini açmayacağını ve insani yardımların da Gazze'ye transferine izin vermeyeceğini ifade etti.
     Olmert, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile Savunma Bakanı ve İşçi partisi lideri Ehud Barak arasında bugün yapılan toplantıda da "Şalit'in serbest kalmasının ilk öncelik olduğu" vurgulanarak, bu konuda her üç liderin mutabakata varması ve hükümete sunulmak üzere bir öneri hazırlama kararı almaları, ateşkes ve Şalit'le ilgili gelişmelerde bir hızlanma olduğunun göstergesi olarak yorumlanıyor.
     Başbakan Olmert, Livni ve Barak üçlüsünün, öneriyi formüle etmek üzere yeniden bir toplantı yapacakları ve muhtemelen Çarşamba günü yapılacak kabine toplantısının onayına getirileceği de belirtiliyor.
     Hamas ise Şalit karşılığında bırakılmasını istediği ve Mısır tarafı aracılığıyla sunduğu 1000 kişilik Filistinli tutukluyu kapsayan listede bir pazarlık olmayacağını, iki taraf arasındaki sınır geçişleri açılmadan Şalit'in serbest bırakılmayacağını söylüyor.

Bu haber 506 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,575 µs