En Sıcak Konular

ABANT PLATFORMU ERBİL'DE BAŞLADI

15 Şubat 2009 13:43 tsi
ABANT PLATFORMU ERBİL'DE BAŞLADI Abant Platformu'nun ''Barışı ve Geleceği Birlikte Aramak'' konulu iki gün sürecek toplantıları, Irak'ın kuzeyindeki Erbil kentinde başladı.

ERBİL - Abant Platformu'nun ''Barışı ve Geleceği Birlikte Aramak'' konulu iki gün sürecek toplantıları, Irak'ın kuzeyindeki Erbil kentinde başladı.
     18. Abant Platformunun açılış konuşmasını yapacağı duyurulan Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin Başbakanı Neçirvan Barzani, son anda karar değiştirerek toplantıya katılmadı.
     Toplantının açılışında konuşan Türkiye'nin Musul Başkonsolosu Hüseyin Avni Botsalı, Türkiye'nin Irak'ın Avrupa'ya açılan kapısı olduğunun, o kapının hiçbir zaman kapanmayacağını belirtti.
     Barışı ve geleceği arama yolunda kendilerinin de birlikte yürüyeceklerini kaydeden Botsalı, "Türkiye herkesin Irak'tan kaçtığı bir dönemde Irak'ı kucaklamıştır ve kucaklamaktadır" dedi.
     Başkonsolos Botsalı, ''Komşunun bahçesindeki yangını birlikte söndüremezsek komşunun bahçesindeki meyvenin tadına da beraber varamayız'' diye konuştu. Türkiye-Irak sınırının Irak'ın Avrupa'ya açılan kapısı olduğunu belirten Başkonsolos, ''O kapı ardına kadar açıktır ve kapanmayacaktır'' dedi.
     Açılışta ilk konuşmayı yapan Erbil Valisi Nevzat Hadi, Irak'ın kuzeyindeki Kürt bölgesi ile Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirmenin kaçınılmaz olduğunu belirterek, ''Bu kardeşliğin devam etmesinin alternatifi yoktur'' dedi.
     Prof. Dr. Mümtazer Türköne konuşmasında, ''kendilerini yurt dışında değil, ülkelerinde hissettiklerini'' söyledi.
     ''Bir büyük Kürdistan haritası var. Bu, kimilerinin rüyası, kimilerinin kabusu" diyen Türköne, ''herkesin gerçeklerle yüzleşmesi'' gerektiğini söyledi.
     Prof. Dr. Türköne, Türkiye'de halklar arasında bir Kürt sorunu olmadığına dikkati çekti. Ziya Gökalp'in "Türkleri sevmeyen bir Kürt Kürt değildir, Kürtleri sevmeyen bir Türk de Türk değildir" sözünü hatırlatan Türköne, en fazla Kürt'ün Diyarbakır ve Erbil'de değil, İstanbul'da yaşadığına işaret etti.
     Bölgesel Kürt Yönetimi Kültür Bakanı Felekettin Kakeii de TRT'nin Kürtçe yayına başlamasını ''çok olumlu bir adım'' şeklinde niteledi.
     Erbil'de iki gün sürecek toplantıların ardından bir sonuç bildirgesinin yayımlanması bekleniyor.

Bu haber 499 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,670 µs