En Sıcak Konular

TÜRK-İŞ BAŞKANLAR KURULU TOPLANDI

14 Şubat 2009 17:17 tsi
TÜRK-İŞ BAŞKANLAR KURULU TOPLANDI Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Başkanları Kurulu İstanbul'da toplandı.

İSTANBUL - Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Başkanları Kurulu İstanbul'da toplandı.
     Petrol-İş Genel Merkezi'nde düzenlenen toplantıda, yarın Kadıköy İskele Meydanı'nda yapılacak ''Krizin Bedelini Ödemeyeceğiz: İşsizliğe ve Yoksulluğa Karşı Birleşik Mücadele, Emek ve Demokrasi Mitingi''nin hazırlık çalışmaları ele alındı.
     Toplantı öncesi açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, bugün dünyada bir kriz yaşanıyorsa, bunun temel nedeninin, sosyal devlet politikalarından uzaklaşılması olduğunu savundu.
     Kumlu, ''Kriz, 'hep bana, hep bana' anlayışıyla ücretleri düşüren, yoksulların vergilerini artıran, kamu hizmetlerini pahalı hale getiren, kamu yatırımlarını azaltan ve kamuyu üretim alanından çekip, her şeyin özelleştirilmesini savunan ekonomik ve siyasi politikaların sonucu olmuştur'' dedi.
     Krizden çıkabilmenin yolunun, ''üretilen değerlerin hakça paylaşımından, sosyal devletin yeniden ve daha güçlü olarak uygulanmasından geçeceğini'' ifade eden Kumlu, ''İşsizlik ve sefaletin yok edilmesi için ilk şart sosyal adaletin sağlanmasıdır'' diye konuştu.
     Asgari ücrette yapılacak iyileştirmenin krizi aşmada önemli bir adım olacağını belirten Kumlu, asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını ve bir ailenin geçimini sağlayacak şekilde belirlenmesini istediklerini, ancak kendileri dinlenilmediği için krizin aşılmasında önemli fırsatlardan birinin kaçırıldığını savundu.
     Kumlu, yarın Kadıköy İskele Meydanı'nda yapacakları mitingde, taleplerini, itirazlarını, dile getireceklerini sözlerine ekledi.

TÜRK-İŞ BAŞKANLAR KURULU BİLDİRİSİ

     Türk-İş Başkanlar Kurulunun bugün yaptığı toplantının ardından yayımlanan bildiride, ''krizin kolay atlatılması için hükümete ve işverenlere öneriler'' yer aldı.
     Bildiride, dünyada yaşanan ekonomik krizin sosyal devletin yeniden ve daha güçlü olarak uygulanmasıyla çözümlenebileceği belirtilerek, ''krizin bedelinin çalışanlara ödettirilmesine yönelik uygulamaların kınandığı'' kaydedildi.
     ''Hükümet'in, krize karşı çalışanları koruyacak yatırım ve istihdamı artıracak uygulamalar yapmaya çağrıldığı'' bildiride, yer alan diğer öneriler şunlar:
     -İstihdamın korunması ve geliştirilmesi temel yaklaşım olmalıdır. Kriz gerekçesiyle işten çıkarmalar önlenmelidir.
     -Halen çalışmakta olan işçilerin dışında ilave istihdam yaratan işletmelerin sosyal güvenlik prim ödemeleri belli bir süre hazine tarafından üstlenilmelidir.
     -Uluslararası Çalışma Teşkilatının standartlarında bir iş güvencesi işe iadeyi sağlayacak biçimde yeniden ve öncelikle düzenlenmelidir.
     -Kamu kurum ve kuruluşlarının personel ihtiyacı bekletilmeden giderilmeli, emekli olanların yerine yeni personel istihdam edilmelidir.
     -Ekonomik kriz döneminde iş yerlerinde fazla mesai uygulaması yapılmamalı, yasal çalışma saatlerine uyulması sağlanmalı, çalışma saatleri düşürülerek istihdam artırılması yoluna gidilmelidir.
     -Esnek çalışma biçimleri kriz gerekçesiyle yaygınlaştırılmamalıdır.
     -Kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasına öncelik verilmeli, bunun bir aracı olarak sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalıdır.
     -İşsizlik sigortası kapsamında olan işçilerin fondan yararlanma koşulları değiştirilmelidir. Bu çerçevede işçinin fona ulaşması kolaylaştırılmalı, fondan yararlanma süresi ve miktarı artırılmalıdır.
     -Ekonomik kriz fırsatçılığı yapılarak çalışma mevzuatımızda ILO ve AB normlarından uzaklaşılması gündeme getirilmemelidir.
     -Kıdem tazminatı işçiler bakımından vazgeçilmez ve tartışılmaz bir haktır. Tartışma konusu yapılmamalıdır.
     -Ağırlıklı olarak dar ve sabit gelirli kesimlerin tükettiği zorunlu temel ihtiyaç maddeleri üzerindeki dolaylı vergiler kaldırılmalıdır.
     -İşsizlik sigortası kapsamında olmayan işçilerin zorunlu giderlerini karşılamaya yönelik 'dayanışma geliri' uygulanmalı, ayrıca elektrik, su doğal gaz, yakacak, kira gibi ödemeleri belirli bir süre zamana yayılmalı ya da kamu bütçesinden sağlanmalıdır.
     -Elektrik ve doğal gaza yapılan zamlar hem üreticiyi hem de tüketiciyi olumsuz etkilemektedir. Doğal gaza yapılan zammın indirilmesi olumlu bir adım olmuştur. Elektrik ve doğal gaz fiyatları halen olması gerekenin çok üstündedir. İndirimler devam etmeli, zamlar geri alınmalıdır.
     -2009 yılında kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri, çalışanların satın alma güçlerini geliştirmek ve böylece talebi artırarak ekonomiyi canlandırmak için araç olarak görülmelidir.
     -Sanayide üretimi ve özellikle ara malı üretimini teşvik edecek bir politika geliştirilmelidir. Dışa bağımlılık nihai ürün içinde yerli katma değer oranını artıracak teşvik politikaları geliştirilmelidir. Dışa bağımlılık ve ithalata dayalı büyümenin yarattığı sorunlara karşı yeni bir politika olarak benimsenmelidir.
     -Türkiye'yi böylesi bir krizde zayıf kılan özelleştirme ve yabancılaştırma uygulamalarına devam edilmemelidir.
     Bildiride ayrıca, yarın Kadıköy Meydanı'nda DİSK ve KESK ile birlikte yapılacak mitingin, ''krizin bedelinin çalışanlara ödettirilmesi politikalarına karşı kitlesel ilk uyarı eylemi'' olarak tanımlandığı, hükümetin ve işverenlerin bu uyarının gereklerini yerine getirmemesi halinde yasalardan kaynaklanan demokratik hakların kullanılmaya devam edileceği vurgulandı.
     ATV-Sabah grubunda dün başlayan grev ile TÜMTİS'in Mersin Limanında verdiği örgütlenme mücadelesinin desteklendiği kaydedilen bildiride, ''Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, konfederasyon üyesi sendikalara karşı uygulanan olumsuz tutumların derhal terk edilmesi'' istendi.



Bu haber 508 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,291 µs