En Sıcak Konular

TÜRKİYE'DEN İSRAİL'E NOTA

14 Şubat 2009 22:29 tsi
TÜRKİYE'DEN İSRAİL'E NOTA Türkiye, İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Avi Mirzahi'nin sözleri sebebiyle İsrail'e nota verdi.

ANKARA - Türkiye, İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Avi Mirzahi'nin sözleri nedeniyle İsrail'e nota verdi.
     Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy'nin, İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Avi Mirzahi'nin yaptığı açıklamalar nedeniyle bugün Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı tarafından Bakanlığa çağrıldığı belirtildi.
     Bakanlık açıklamasında şunlar kaydedildi:
     "Her türlü diplomatik teamüle, tarihi ve güncel gerçeklerle taban tabana zıt ifadeler içeren açıklama, Sayın Başbakanımız'a ve ülkemize yönelik kabul edilemez ithamlar ve hezeyanlarda bulunması sebebiyle bir nota tevdi edilerek protesto edilmiştir. Ayrıca söz konusu beyanların mesnetsiz ve kabul edilemezliği vurgulanarak, bu durum hakkında İsrail makamlarından acilen izahat istenmiştir."

GENELKURMAY BAŞKANLIĞI'NDAN TEPKİ

     Genelkurmay Başkanlığı, İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı'nın uluslararası bir toplantıda yaptığı konuşmaya ilişkin basında yer alan bazı sözlerin ''gerçekleri saptıran, maksadını aşan, talihsiz, hiçbir şekilde kabul edilemez, bulunduğu görevin yetki ve sorumluluklarıyla bağdaşmayan ve en önemlisi de iki ülke arasındaki milli menfaatlere zarar verebilecek boyutta ifadeler olduğunun değerlendirildiğini'' bildirdi.
     Genelkurmay Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, şunlar kaydedildi:
     ''13 Şubat 2009 günü İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı'nın uluslararası bir toplantıda yapmış olduğu konuşmaya ilişkin bazı sözler basında yer almıştır.
     Basında yer aldığı şekliyle ve söz konusu kişiye atfedilen sözlerin gerçekleri saptıran, maksadını aşan, talihsiz, hiçbir şekilde kabul edilemez, bulunduğu görevin yetki ve sorumluluklarıyla bağdaşmayan ve en önemlisi de iki ülke arasındaki milli menfaatlere zarar verebilecek boyutta ifadeler olduğu değerlendirilmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri ile olan ilişkilerine önem verdiğini düşündüğümüz İsrail Genelkurmay Başkanlığı'nın konuya açıklık getirmesini beklediğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.''

ÇİÇEK: AÇIKLAMA TARİHİ GERÇEKLERLE BAĞDAŞMIYOR

     Devlet Bakanı ve Başbakanı Yardımcısı Cemil Çiçek, İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Avi Mirzahi'nin açıklamalarının ''sorumsuz, insafsız, hasmane ve tarihi gerçeklerle bağdaşmadığını'' söyledi.
     Açıklamaların sorumsuz, insafsız ve hasmane nitelikte olduğunu vurgulayan Çiçek, konuşmanın tarihsel gerçeklerle bağdaşmadığını ve ilişkilerde derin yaralar açacak nitelikte olduğunu kaydetti.
     Çiçek, ''Umut ederim ki, İsrailli yetkililer bu açıklamaya karşı bizleri ve Türk kamuoyunu tatmin edecek bir açıklama yaparlar'' dedi.

İSRAİL: MİZRAHİ'NİN SÖZLERİ BİZİ TEMSİL ETMİYOR

     İsrail ordu sözcülüğü, İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Avi Mizrahi'nin Türkiye ile ilgili görüşlerinin İsrail Silahlı Kuvvetleri'ne ait olmadığını ve orduyu bağlamadığını açıkladıb
     Sözcülükten akşam saatlerinde yapılan açıklamada, İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Avi Mizrahi'nin Türkiye ile ilgili görüşlerinin İsrail Silahlı Kuvvetleri'ne ait olmadığı belirtilerek, ''Bunlar kendisinin kişisel görüşleridir ve orduyu bağlamaz. Bu açıklamaların İsrail Silahlı Kuvvetleri ile bir ilgisi yoktur'' denildi.
     Açıklamada ayrıca, ''Toplantıya katılanlara hitaben yaptığı konuşmada General Mizrahi, 'Dökme Kurşun' operasyonunda İsrail asker ve subaylarının gösterdiği moral ve profesyonel davranışlarından övgüyle sözetmiştir. Türkiye'nin İsrail'e yönelttiği eleştirilerle ilgili olaraksa general, Türkiye'nin geçmişiyle ilgili eleştiri olarak yorumlanabilecek kimi şeyler söylemiştir'' ifadesi yer aldı.
     Haaretz gazesinin internet sitesinde de bugün Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gabi Levi'nin, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı'na da Avi Mizrahi'nin sözlerinin kendi kişisel düşünceleri olduğunu ve İsrail'in resmi görüşünü yansıtmadığını belirttiği kaydedildi.

AVİ MİZRAHİ'NİN TEPKİ ÇEKEN SÖZLERİ

     İsrail'li Haaretz gazetesinin haberine göre, yabancı askeri temsilcilerin katıldığı bir toplantıda konuşan İsrail Kara Kuvvetleri komutanı General Avi Mizrahi,  Başbakan Erdoğan’ın Davos’da İsrail Cumhurbaşkanı Peres’e yönelik, “Siz öldürmeyi iyi bilirsiniz” sözlerini sert bir dille eleştirip Erdoğan’a “aynaya bak” diye seslendi.
     General Avi Mizrahi,Türklerin uzun yıllar önce Ermenileri katlettiğini, aynı politikanın bugün de Kürtler üzerinde sürdürüldüğünü iddia etti.
     General, İsrail’i Filistin topraklarını işgal etmekle suçlayan “Başbakan Erdoğan’ın ülkesinin Kuzey Kıbrıs’ı işgal ettiğini” savundu.
     İsrail Kara Kuvvetleri komutanı, Erdoğan’ın İsrail’in BM’den çıkarılması çağrısını da hatırlattı ve “Böyle bir durumda, Türkiye de İsrail’in yanına eklenmelidir.” dedi.



Bu haber 531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,622 µs