En Sıcak Konular

BAŞESGİOĞLU: KAMUYA 2009'DA 65-70 BİN CİVARINDA PERSONEL ALINACAK

14 Şubat 2009 12:11 tsi
BAŞESGİOĞLU: KAMUYA 2009'DA 65-70 BİN CİVARINDA PERSONEL ALINACAK Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, kamuya 2009 yılında 65-70 bin civarında personel alınacağını bildirdi.

ANKARA - Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, kamuya 2009 yılında 65-70 bin civarında personel alınacağını bildirdi.
     ''Ek ödeme zammı, kamuya personel alımı ve kamu personel reformuna'' ilişkin soruları yanıtlayan Başesgioğlu, 2009 yılında emeklilik, ölüm ve istifa gibi haller hariç kamuya 21 bin personel alımı yapılacağını bildirdi.
     Başesgioğlu, ''Bu rakama istifa, emeklilik, ölüm gibi boşalmalar ile büyük miktarda sözleşmeli personel çalıştıran Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı gibi kurumları da katarsak 2009 yılında 65-70 bin civarında asli, sözleşmeli ve diğer boşalan unvanların yerine yeni personel alınacaktır'' dedi.
     Başesgioğlu, ek ödeme düzenlemesiyle, ''eşit işe, eşit ücret'' ilkesi çerçevesinde kamu personeli arasındaki ücret farklılığının ortadan kaldırılmasının amaçlandığını belirterek, ''Maaşlarda çok farklı ücret skalaları var. Bu farkı gidermek istiyoruz'' dedi.
     Türkiye'nin uzun süreden beri kamu personel reformuna ihtiyaç duyduğunu belirten Başesgioğlu, personel rejiminin, önemli bir sistem değişimi anlamına geldiği için mutlaka memur ve kamu sendikaları başta olmak üzere bütün sosyal taraflarla paylaşılması gerektiğine dikkati çekerek, ''Bu süreci henüz daha yapmadık, yapamadık'' dedi.
     Göreve gelir gelmez bu yönde bir çalışma başlattığını bildiren Başesgioğlu, ''Şu anda kamu personel rejimine ilişkin bir taslak çalışmamız var. Bittiği zaman bunu sosyal taraflar başta olmak üzere kamu kesimi ve diğer bakanlıklarla paylaşacağız. Buna ihtiyaç var. Niçin ihtiyaç var? Bunun önemli bir ayağı da ekonomik boyutudur. Yani 'eşit işe, eşit ücret' vermemizi sağlayacak parametrelerde kamu personel rejiminden referans alınması lazım. Kadro tanımı, görev tanımı yapıldıktan sonra ancak ücretlerin eşitliğinden bahsedilebilir. Kamu personelinin etkinliği ve verimliliği açısından da bir kamu personel rejimine ihtiyacımız var'' şeklinde konuştu.
     Türkiye'nin bir insan kaynakları planlamasına da ihtiyacı olduğunu, bu çerçevede genç nüfusun iyi yetiştirilmesi, donatılması ve sektörlerin ihtiyaç duyduğu alanlarda istihdam edilmesi zorunluluğu bulunduğunu belirten Başesgioğlu, ''Önümüzdeki 10 yıl, 20 yıl içerisinde Türkiye'de trendi yükselecek meslekler neler olabilir, bunları tespit edip, artık üniversitelerimizin bizim bu alanlara göre öğrenci yetiştirmesi lazım.'' dedi.
     Yani bir ülke önümüzdeki süreçte kalkınma modeli için hangi mesleklere öncelik verecekse, hangi alanlara ihtiyacı varsa o alana ilişkin insan yetiştirmesi lazım. Yoksa artık demode olmuş, güncelliği kalmamış mesleklerde inatla insan yetiştirmenin bir mantığı yok. Ama şimdi bizim bugün maalesef bazı mesleklerde birçok diplomalı işsizimiz var. Onun piyasada karşılığı yok, kamuda da karşılığı yok.''
     Başesgioğlu, bu sorunun mutlaka YÖK ve diğer ilgili kurumlarla birlikte ele alınması gerektiğini, ülkenin insan kaynakları ve iş gücü planlaması yapma ihtiyacıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Başesgioğlu, buna ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile DPT'de çalışmalar bulunduğunu belirtti.
     Türkiye'nin elindeki insan kaynakları ve beşeri sermayesini çok iyi kullanması ve yönlendirmesi gerektiğine dikkati çeken Başesgioğlu, ''Belki kamu personel rejiminin daha büyük başlığı bir insan kaynakları, bir iş gücü planlamasıdır. Onun ardından da bir kamu personel rejimini hayata geçirmemiz lazım'' dedi.
     Başesgioğlu, kamu personel rejiminin, personelin ''özlük hakları ile terfi ve işe alınma'' gibi 2 önemli ayağı bulunduğunu ifade ederek, ''Bütün bunları dengeli bir şekilde gözeterek, önümüzdeki süreçte bir kamu personel rejimi mutlaka ve mutlaka Türkiye'de çıkması gereken önemli radikal bir reformdur'' şeklinde konuştu.
     Başesgioğlu, kamuda personel istihdamı bakımından dengesiz bir dağılımın söz konusu olduğunu, bunun ortadan kaldırılması için geçişken ve kurumlar arası transferleri kolaylaştıracak esnek bir çalışma modeline gidilmesi gerektiğini ifade etti.

Bu haber 532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,432 µs