En Sıcak Konular

KIBRIS MÜZAKERELERİNDE LİDERLER 19.KEZ BİR ARAYA GELDİ

12 Şubat 2009 22:15 tsi
KIBRIS MÜZAKERELERİNDE LİDERLER 19.KEZ BİR ARAYA GELDİ KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulmayı amaçlayan ve 11 Eylülde başlayan müzakereler çerçevesinde bugün 19. kez bir araya geldi.

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulmayı amaçlayan ve 11 Eylülde başlayan müzakereler çerçevesinde bugün 19. kez bir araya geldi. 
     Görüşmeye, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer da katıldı.

KIBRISLI LİDERLER MÜLKİYETİ GÖRÜŞTÜ

     KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde bugün 19'uncusunu yaptıkları görüşmede, karşılıklı olarak mülkiyet konusunda kriterlere yönelik öneri sundu.
     Talat ve Hristofyas'ın Lefkoşa ara bölgedeki 2.5 saat süren görüşmenin ardından, liderler açıklama yapmadan bölgeden ayrılırken, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, görüşmeye ilişkin kısa bir açıklama yaptı.
     Liderlerin bugün mülkiyet konusunu görüştüklerini ve kriterlere yönelik karşılıklı öneri sunduğunu açıklayan Downer, konunun görüşülmesine, 19 Şubat perşembe günü devam edileceğini söyledi.
Sürecin başında ve konunun oldukça zor olduğunu ifade eden Downer, BM'nin rolünün taraflara yardımcı olmak ve liderlerin bulacağı herhangi bir çözüme destek vermek olduğunu kaydetti.
     Öte yandan Hristofyas, görüşmeden önce makamından ayrılırken yaptığı açıklamada, ''mülkiyet konusunda yapılan müzakerelerden şu ana kadar gelen ilk mesajların iyimser olmadığını, iki taraf arasında görüş ayrılıkları bulunduğunu'' bildirdi.

KIBRIS'TA MÜLKİYET KONUSU

     Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, Kıbrıs sorununa ilişkin çalışma gruplarından birinde görev yapan bir Rum üyenin, Girne bölgesinde bulunan eski malı için KKTC Taşınmaz Mal Komisyonuna başvurarak tazminat aldığı gerekçesiyle görevine son verilmesi talimatı verdiği bildirildi.
     Bu arada, Kıbrs Rum kesimindeki komünist AKEL partisi Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Kıbrıslı Rumları, KKTC'deki eski mallarını satmaktan vazgeçmeye çağırdı.
Rum radyosunun haberine göre Kiprianu,  Rumların KKTC'deki eski mallarını satarak büyük ekonomik zararlara uğradıklarını söyledi.

TALAT: KRİTERLERİ ORTAYA KOYDUK

     KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la yaptıkları görüşmede, mülkiyet konusunun, takas, tazminat ve iade yoluyla çözümü konusunda uyulacak kriterleri karşılıklı sunduklarını söyledi.
     Cumhurbaşkanı Talat, Hristofyas'la görüşmesinin ardından makamına dönüşünde yaptığı açıklamada, bunları yazılı olarak birbirlerine verdiklerini ve gelecek hafta, bu kriterlere karşı görüşlerini ortaya koyacaklarını kaydetti.
     Talat, Kıbrıs Rum tarafının mülkiyet konusunda ''daha fazla iade'' ısrarının devam edip etmediği sorusu üzerine, Rumların genel tutumunun, ''mülkle ilgili kararın eski mal sahibi tarafından verilmesi'' konusuna ağırlık verilmesinden yana olduğunu belirterek, konuya ilişkin tartışmaların sürdüğünü, içerikle ilgili açıklama yapmasının mümkün olmadığını bildirdi.
     Türk tarafının tutumunun da bilindiğini ifade eden Talat, belli kriterlere bağlı olarak, takas, tazminat ve iade seçeneklerini savunduklarını anımsattı.
     Bir önceki görüşmeye ilişkin kısa bir değerlendirme de yaptıklarını ve Rum tarafının, Türk tarafının değerlendirmesine yönelik bir kağıt sunduğunu açıklayan Talat, Rumların sunduğu kağıdı, değerlendirdikten sonra görüşeceklerini ifade etti.
     BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'ın görüşmenin ardından yaptığı açıklamaya atıf yapılarak, BM'nin, ''Yönetim ve Güç Paylaşımı'' konusunda Kanadalı bir profesörden destek aldığının anımsatılması üzerine ise Talat, Downer'ın bu konuda bir profesörü görevlendirdiğini, bu kişinin tarafların pozisyonlarını dikkate alarak, daha sonra değerlendirilmek üzere, bir sürü görüş ortaya koyduğunu söyledi.
     Bu konuda henüz bir değerledirme yapılmadığını, bunların gayri resmi bir çalışma olduğunu belirten Talat, ''Şu ana kadar esas olan, tarafların birbirlerine sunduğu önerilerdir. Bundan sonra o tür yaklaşımların yararlı olup olmayacağını göreceğiz... Aramızda farklılık olan konularda, acaba bir köprü oluşturulabilinir mi diye bazı düşünceler ortaya konuluyor, bunlar gayri resmi düşünceler'' diye konuştu.

HRİSTOFYAS: DOSTÇA SOHBET ETTİK

     Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'la bugünkü görüşmesiyle ilgili olarak, ''Görüşmeye gitmeden önce görüş ayrılıklarımız olduğunu söylemiştim. Bugün dostça sohbet ettik, haftaya yine sohbet edeceğiz'' dedi.
     Rum radyosunun haberine göre, Hristofyas makamında dönüşünde, KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca'nın ''müzakerelerin 3 aşamada yapılacağına'' ilişkin açıklamasına yönelik sorular üzerine, şunları söyledi:
     ''Erçakıca'nın her söylediğini yorumlamamı mı istiyorsunuz...Hiçbir şekilde...Müzakereler ilerledikçe, biterse bitireceğiz. Bitiremezsek devam etmemiz gerekecek. Herkes kendi istediğini söyleyebilir. Fakat ben böyle bir zemin üzerinde çalışamam.''
     Hristofyas, gerek Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın, gerek kendisinin müzakerelerden kaçmasının söz konusu olmadığını, ne kadar kısa zamanda çözüm bulunursa Kıbrıs halkı için o kadar daha iyi olacağını sözlerine ekledi.
     Erçakıca, görüşmelerde izlenmesi muhtemel takvimle ilgili Türk tarafının beklentilerini anlatarak, üç tur görüşme öngörüldüğünü açıklamış ve devam eden kapsamlı Kıbrıs müzakere sürecinde, ''sonbaharda bir anlaşma metninin ortaya çıkabileceğini'' söylemişti.

HRİSTOFYAS: AB'NİN TÜRKİYE ÜZERİNDE NÜFUZUNU KULLANMASINI BEKLİYORUZ

     Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs müzakerelerinde ele aldıkları mülkiyet konusunun kolay olmayacağının farkında olduklarını belirterek, ''Kıbrıs Türk toplumunun esas olarak iade, tazminat ya da takas arasında karar vermesi için 'yasal sahiplerinin' hakkına saygı göstermesini bekliyoruz'' dedi.
     Rum haber ajansına göre, Gürcistan'ın adada görev yapacak ilk büyükelçisi olduğu belirtilen Büyükelçi Vladimir Konstantinidi'nin Hristofyas'a güven mektubu sunmasından sonra Rum lideri, Kıbrıs sorununa değinerek, ''Hedefimiz ülkenin birliğini koruyacak, vatandaşlarının haklarına saygı gösterecek ve etkili bir yönetimi muhafaza edecek bir federal yapı oluşturmaktır'' diye konuştu.
     ''Çözümün, uluslararası hukuk, BM Güvenlik Konseyinin ilgili kararları, AB'nin kuruluş prensipleri ve değerleri temelinde olması gerektiğini'' ifade eden Hristofyas, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile devam ettiği müzakerelere ilişkin olarak da, ''Her konuda bir uzlaşmaya ve anlaşmaya varmak için yapay takvimler ve üçüncü bir tarafın hakemliği olmadan kademeli olarak çalışmalıyız' ifadesini kullandı.
     Müzakerelerin ''Yönetim ve Güç Paylaşımı'' başlığıyla başladığını hatırlatan Hristofyas, ''Temkinli iyimserliğimizi hala koruyoruz. Bir dizi kilit konuda farklı yaklaşımlar hala mevcut olsa da giderilen bazı uzlaşmazlıkları da göz ardı etmemeliyiz'' dedi.
     Şimdi mülkiyet konusuna geçildiğini belirten Rum lideri, bunun kolay bir iş olmayacağının farkında olduklarını, ancak tutumlarının açık olduğunu söyledi.
     ''(Eski) Mal sahiplerinin mülkiyet hakkının, mülkiyetle ilgili müzakerelerin prensibi olması gerektiğini'' savunan Rum lideri, ''Biz bu prensibi savunuyoruz ve Kıbrıs Türk toplumunun esas olarak iade, tazminat ya da takas arasında karar vermesi için 'yasal' sahiplerinin hakkına saygı göstermesini bekliyoruz'' şeklinde konuştu.
     Hristofyas ayrıca AB'nin Türkiye üzerinde nüfuzunu kullanarak, Güney Kıbrıs'a karşı ''yükümlülüklerini'' yerine getirmesi için baskı uygulamasını beklediklerini de söyledi.
     Dimitris Hristofyas, bir AB üye devleti olarak Güney Kıbrıs'ın elinden geldiğince AB-Gürcistan ilişkilerinin gelişmesine yönelik katkıda bulunduğunu da sözlerine ekledi.
     Gürcistan Büyükelçisi Vladimir Konstantinidi de ''Kıbrıs sorununun çözümsüz kalmaya devam ettiğini, ancak Hristofyas'ın başkanlığının başlamasından beri cesaretli adımların atılmasının, soruna sürdürülebilir bir çözüm bulunması güvencesi verdiğini'' kaydetti.



Bu haber 425 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,870 µs