En Sıcak Konular

CUMHURBAŞKANI GÜL RUSYA'YA GİTTİ

12 Şubat 2009 15:00 tsi
 CUMHURBAŞKANI GÜL RUSYA'YA GİTTİ Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in daveti üzerine 4 günlük devlet ziyareti için saat 13.30'da bu ülkeye gitti.

İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in daveti üzerine 4 günlük devlet ziyareti için saat 13.30'da bu ülkeye gitti.
     Cumhurbaşkanı Gül'ü, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nden İstanbul Valisi Muammer Güler, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve öteki ilgililer askeri törenle uğurladı.
     Cumhurbaşkanı Gül ile eşi Hayrünnisa Gül, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de Moskova'ya gitti. Heyeti götüren uçakta iş adamları ve basın mensupları da bulunuyor. 
     Cumhurbaşkanı Gül, Moskova'daki ilk gün temasları çerçevesinde Rusya'daki Türk iş adamlarını kabul edecek.

GÜL: ÜLKELERİN İÇİŞLERİNE, PARTİLERE REFERANS VERMEK MECBURİYETİMİZ YOK

     Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Filistin'deki duruma ilişkin olarak, ''Bizim; ülkelerin, milletlerin içişlerine, onların içindeki partilere, gruplara referans vermek mecburiyetimiz yok'' dedi.
     Cumhurbaşkanı Gül, Rusya Federasyonu'na hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde yaptığı açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.
     Gül, ''Dünkü ziyarette Hüsnü Mübarek'in, Türkiye'nin Hamas üzerinde baskı yapması talebi oldu mu? Ortak basın toplantısında Hamas ismi neden anılmadı?'' şeklindeki bir soru üzerine şunları söyledi:
     ''Türkiye hiç kimseye baskı falan yapmaz. Türkiye'nin yapacağı şey mantıktır. Rasyonel şeyleri izah eder. Bu çerçeve içerisinde bölgenin ve ülkelerin yararı ne ise bu konuda onları ikna etmeye çalışır ve gelecekle ilgili görüşlerini paylaşır. Neticede herkesin kendi bileceği iş... Bizim; ülkelerin, milletlerin içişlerine, onların içindeki partilere, gruplara referans vermek mecburiyetimiz yok. Biz Filistinliler'in birleşmesi, beraber hareket etmesi, ulusal hükümet kurmasından bahsettik. Bu ayrımın yapılması gerektiği kanaatindeyim.''
     Bir gazetecinin, ''Mısır ve Türkiye, Filistin'deki gruplar için ortak bir barış projesi üretecek mi?'' sorusuna Cumhurbaşkanı Gül, ''Bu yapılıyor zaten. Filistin'de ulusal bir uzlaşı hükümeti kurulmasıyla ilgili Mısır ön plandadır. Çünkü nihayette Mısır bir Arap ülkesidir ve bu problemin önemli ayaklarından birisidir. İsrail ile eskiden savaş yapmıştır. Şimdi İsrail'le barış halindedir. İsrail'le sınırı olan bir ülkedir. Şüphesiz Mısır'ın önceliğinde bu işlerin gitmesi doğrudur. Türkiye, çok önemli bir şekilde görüşmelerin başarıya ulaşmasına katkı sağlamaktadır'' cevabını verdi.
     Ziyaretinin Rusya Federasyonu'na Cumhurbaşkanı olarak gerçekleştirdiği ilk ziyaret olacağını vurgulayan Gül, ''Rusya Federasyonu, dostluğuna ve işbirliğine büyük önem verdiğimiz önemli bir komşu. Bölgemizde önemli bir aktör ve küresel bir güç olarak görmekteyiz'' dedi.
     Gül, ''Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gümrük sorununun çözümü konusunun ziyarette gündeme gelip gelemeyeceğine'' ilişkin soru üzerine şöyle konuştu:
     ''Tabii ki... Bu tür ziyaretlerde, ilişkiler geniş bir şekilde gözden geçirilir. Rusya ile çok boyutlu güçlendirilmiş bir ilişkimiz var. Bu ilişkilerin gelişmesinden de memnuniyet duyuyoruz. İlişkiler bu kadar geniş ve girift olunca ister istemez problemler de söz konusu olacaktır. Bu problemler, teknik problemlerdir. Bunların giderilmesiyle ilgili en üst seviyede görüşme imkanımız olacak. Zaten oraya beraber gittiğimiz bakanlarımız da kendi muhataplarıyla bu konuları ele alacaklardır.''
     ''Ziyaret sırasında enerji konusunun gündeme gelip gelmeyeceği'' yönündeki bir soru üzerine Gül, Türkiye ile Rusya arasındaki enerji işbirliğinin, iki ülke ilişkilerinin en önemli maddesi olduğuna işaret etti.
     Gül, ziyarette enerji konusunda her türlü işbirliği imkanlarının gözden geçirileceğini de sözlerine ekledi.

GÜL: ÇOK BOYUTLU ORTAKLIĞIMIZ DERİNLEŞECEK

MOSKOVA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ve Rusya ilişkilerinin özellikle son yıllarda olağan bir gelişme gösterdiğini belirterek, iki ülke arasındaki çok boyutlu ortaklığın daha da derinleşeceğini söyledi.
     Rusya'nın önde gelen gazetelerinden İzvestiya, ziyaret dolayısıyla Zaman gazetesi ile birlikte bugün özel bir ek yayımladı. ''İzvestiya-Zaman ortak özel Türkiye eki'' olarak yapılan Rusça yayında, Cumhurbaşkanı Gül'ün özel demeci yer aldı.
     Ziyareti öncesinde Türk-Rus ilişkilerini değerlendiren Cumhurbaşkanı Gül, ''Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerinin 500 yılı aşkın köklü bir geçmişe dayandığını ve Sovyetler Birliği'nin, Kurtuluş Savaşı sırasında Ankara Hükümetini tanıyan ilk büyük güç olduğunu'' kaydetti. Gül, ''1990'ların başından bu yana da Rusya Federasyonu'nun bağımsız bir uluslararası aktör olarak ortaya çıkmasıyla beraber, Türk-Rus ilişkilerinde yeni bir dönem başlamıştır. Bu dönemde ekonomik-ticari ilişkilerimiz itici gücü oluşturmuş ve özellikle son yıllarda ilişkilerimizde olağanüstü bir gelişme vuku bulmuştur. Bu çerçevede, halihazırda ülkelerimiz arasında ikili bir siyasi sorun bulunmadığını belirtmek isterim'' dedi. 
    Ekonomik ve ticari ilişkilerin son dönemde dikkat çekici boyutlar kazandığını ve bu çerçevede 2008 yılında Rusya'nın, yaklaşık 38 milyar dolarlık toplam ticaret hacmiyle Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı haline geldiğine dikkat çeken Gül, açıklamasını şöyle sürdürdü:
     ''Enerji alanındaki ilişkilerimiz, 2003 yılında faaliyete geçen Mavi Akım projesinin de katkısıyla stratejik nitelik kazanmış olup, bu meyanda, doğal gazımızın üçte ikisini ve petrolümüzün yaklaşık yüzde 25'ini Rusya'dan almaktayız. Türk inşaat firmalarının şimdiye kadar Rusya'da üstlendikleri projelerin toplam değerinin 30 milyar dolara ulaşması, dolayısıyla Türk müteahhitlerinin tüm dünyada üstlendikleri işlerin yaklaşık dörtte birinin Rusya'da olması; ayrıca, Türkiye'yi ziyaret eden Rus turistlerin sayısının 2008 yılında 3 milyona yaklaşması, ekonomik-ticari ilişkilerimizin geldiği aşamayı gözler önüne seren somut verilerdir. Keza, 2007 yılının Türkiye?de Rus Kültür Yılı, 2008'in ise Rusya'da Türk Kültür Yılı olarak kutlanması vesilesiyle düzenlenen başarılı etkinlikler, turizmin yanı sıra halklarımızın yakınlaşmasına, birbirlerini daha iyi tanımalarına katkıda bulunmuştur.''
     Gül, iki ülkenin uluslararası ve bölgesel konularla ilgili tutumunun büyük ölçüde örtüştüğünü belirterek, iki ülke dışişleri bakanlıkları arasında çeşitli konularda ve seviyelerde düzenli bir danışma mekanizmasının mevcut olduğunu kaydetti.
     Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in aralık 2004'te devlet başkanlığı görevi sırasındaki Türkiye ziyaretinde imzalanan ''Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu Arasında Dostluğun ve Çok Boyutlu Ortaklığın Derinleştirilmesine İlişkin Ortak Deklarasyon''da hedefin ''çok boyutlu güçlendirilmiş ortaklık'' olarak tespit edildiğini kaydeden Gül, ''2004 yılından bu yana üst düzey ziyaret trafiği artarak devam etmiş, ilişkilerimiz yeni bir aşamaya doğru ilerlemiş ve dostluğumuz ve çok boyutlu ortaklığımız daha da derinleştirilerek gelişmiştir'' ifadelerini kullandı.
     Cumhurbaşkanı Gül, bugün başlayacak 4 günlük devlet ziyareti çerçevesinde Moskova ve Kazan kentlerine gideceğini belirterek, ''Bu vesileyle Devlet Başkanı Sayın (Dimitriy) Medvedev ile önümüzdeki dönem zarfında her alanda ilerlemesini hedeflediğimiz ilişkilerimize ait bir nevi yol haritası üzerinde görüş alışverişinde bulunacağız'' dedi.



Bu haber 420 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,483 µs