En Sıcak Konular

ŞİMŞEK: ''HÜKÜMET ÖNLEM ALMADI DEMEK HAKSIZLIK''

12 Şubat 2009 11:38 tsi
ŞİMŞEK: ''HÜKÜMET ÖNLEM ALMADI DEMEK HAKSIZLIK'' Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, krizle ilgili olarak, ''Hükümet önlem almadı, talebi canlandıracak, ekonomiyi destekleyecek unsurlar yok'' demenin çok büyük haksızlık olduğunu bildirdi.

İSTANBUL - Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, krizle ilgili olarak, ''Hükümet önlem almadı, talebi canlandıracak, ekonomiyi destekleyecek unsurlar yok'' demenin çok büyük haksızlık olduğunu bildirdi.
     ''Fırsatlar Ülkesi Türkiye: Yatırımlar İçin Güvenli Bir Liman'' konulu konferansın ikinci gününde konuşan Şimşek, küresel krize değinerek, Türkiye dahil birçok ülkenin kendi ekonomik yapısına uygun, bütçe imkanlarıyla sınırlı olmak üzere çok önemli tedbirler aldığını ve almaya devam ettiğini söyledi.
     Şimşek, ''(Türkiye hiç tedbir almadı) yaklaşımı, gerçekten büyük bir haksızlık olur. Biz, (Bankacılık sektörümüze destek olalım, onlar reel sektöre destek olsunlar) şeklinde birçok inisiyatif aldık, adım attık'' diye konuştu.
     TL likiditesi konusunda en ufak bir sorun yaşanmadığını ifade eden Şimşek, ''Kendilerinin istedikleri kadar, belli bir teminat ölçüsünde biz likidite desteği verdik. Krizin derinleştiği, eylül, ekim, kasım dönemlerinde sabah alıp akşam geri veriyorlardı. Ocak ayında TL açısından fazlaları vardı...'' dedi.
     Döviz likiditesine ilişkin birtakım kaygılar bulunduğunu dile getiren Şimşek, bunları gidermek amacıyla 2008'in son çeyreği ve 2009'un önemli birtakım sendikasyon, seküritizasyon gibi yükümlülükleri dikkate alarak, bankalara, Merkez Bankasının döviz rezervlerinden 10,8 milyar dolarlık bir imkanı sağladıklarını, bunun maliyetlerini aşağıya çektiklerini ve vadelerini uzattıklarını söyledi.
     Mehmet Şimşek, ''Hükümet önlem almadı, talebi canlandıracak, ekonomiyi destekleyecek unsurlar yok'' demenin çok büyük haksızlık olduğunu belirterek, ''Bunlar yeterli mi, keşke imkanlar çok daha fazla olsa, bütçe imkanları daha elverişli olsa, bunu çok daha ileri bir noktaya götürsek... Ama şunu da kabullenmek lazım, bir yandan finansal ve ekonomik istikrarı korumaya çalışacaksınız, bir yandan da kısıtlı imkanlarla reel sektöre, ekonomiye destek sağlayacaksınız'' şeklinde konuştu.
     Türkiye ekonomisinin 2008'in üçüncü çeyreğinde daralma sürecine girmemesi, ufak da olsa bir pozitif büyüme yaşamasının arkasında kamu sektörü harcamalarının hızlandırılmasının bulunduğunu ifade eden Şimşek, hiçbir ülkenin bağışık olmadığını söyledi.
     Şimşek, ''Türkiye tek başına bir ada değil. Türkiye ekonomisi dünya ekonomisine çok yüksek düzeyde entegre olmuş, gerek finans gerekse dış ticaret kanalıyla ciddi bir şekilde dünya ile ilişki içerisindedir ve bu ilişkinin yansımaları var'' dedi.
     Devlet Bakanı Şimşek, Türkiye'de sanayi üretimi rakamlarının çıktığını, bununla ilgili çok muazzam değerlendirmeler yapıldığını dile getirerek, şöyle devam etti:
     ''Bunları tek başına yaparsanız, sanki bütün kıyamet Türkiye'de kopuyormuş gibi bir izlenim veriliyor. Öyle değil. Ben size sadece son 3 günde çıkan 3 tane rakam vereyim. Malezya'da sanayi üretimi yüzde 15,6 düştü. Çek Cumhuriyeti'nde kasım ayındaki yüzde 17,4'lük düşüşten sonra Aralık ayında yüzde 14,6'lık düşüş yaşandı. İspanya'daki sanayi üretimi ise yüzde 19'dan fazla düştü. Bu listeyi daha uzatabiliriz.''



Bu haber 403 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,320 µs