En Sıcak Konular

BAYKAL: BEN DE İNGİLİZ DOSTUYUM

10 Şubat 2009 22:41 tsi
BAYKAL: BEN DE İNGİLİZ DOSTUYUM Avrupa Parlamentosu'unda (AP), ''İşçi Parti'li Türk Dostları Grubu'' kuruldu. Grubun AP'deki açılış resepsiyonunda konuşan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Ben de İngiliz dostu olduğumu açıklıyorum. Sürekli işbirliği yapacağız'' dedi.

BRÜKSEL - Avrupa Parlamentosu'unda (AP), ''İşçi Parti'li Türk Dostları Grubu'' kuruldu.
     AP Sosyalist grubundan İngiliz İşçi Parti'li 4 üye; Claude Moraes, Richard Howitt, Robert Evans ve Mary Honeyball ile İngiliz parlamentosunun 4 üyesi; David Lammy, Meg Hillier, Joan Ryan ve Andy Love ''İşçi Parti'li Türk Dostları Grubu''nu oluşturdu.
     Grubun AP'deki açılış resepsiyonunda konuşan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Ben de İngiliz dostu olduğumu açıklıyorum. Sürekli işbirliği yapacağız'' dedi.
     Bu dönemde AB'nin, Lizbon Anlaşması'nın hala yürürlüğe girmemesinden kaynaklanan kurumsal ve küresel finansal kriz nedeniyle ekonomik sorunlar yaşadığına dikkati çeken Baykal, bunların genişleme politikasında ilerlemeyi zorlaştırdığını belirtti.
     Türkiye'nin de bazı zorluklar yaşadığı bu dönemde herkesin iyimserliğini koruması gerektiğini vurgulayan Baykal, İşçi Parti'li Türk Dostları Grubu oluşumunun buna katkı sağlayacağını kaydetti.
     Baykal, ''Türkiye'nin yeri, Avrupa'dadır. Tarihimiz ortak. Kendimizi hep Avrupa'nın parçası olarak gördük. Şüphem yok ki, geleceğimiz de ortak olacak. Bu sadece Türkiye'nin değil, kuşkusuz Avrupa'nın da çıkarınadır'' diye konuştu.
     Dünyada kanıtlanmış petrol rezervlerinin yüzde 71'inin ve doğalgaz rezervlerinin ise yüzde 72'sinin Türkiye'nin etrafında bulunduğuna değinen Baykal, AB ve Türkiye arasında enerji işbirliğinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.
     Türk Dostları resepsiyonuna CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, AP Sosyalist grup başkan yardımcıları Jan Marinus Wiersma ve Hannes Swoboda, Brüksel bölge hükümeti Devlet Bakanı Emir Kır, AB Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü Türkiye Masası Başkanı Jean-Christophe Filori ve AP üyeleri katıldı.

BAYKAL: AB İLE İLİŞKİLERİN GELİŞTİRİLMESİNİ ÖNEMSİYORUZ

     CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''AB ile ilişkilerin geliştirilmesini önemsiyoruz, ama Türkiye'nin menfaatlerini de önemsiyoruz'' dedi.
     Baykal, AB ile ilgili temaslarda bulunmak üzere gittiği Bürüksel'den TRT 1'in ana haber bültenine katılarak soruları yanıtladı.
     Temasları hakkında bilgi veren Baykal, ''son derece olumlu ve yararlı görüşmelerde bulunduğunu, CHP olarak Türkiye'nin AB sürecinde görevlerini yerine getirmiş olmanın mutluluğunu yaşadıklarını'' kaydetti.
     Baykal, ''temasları çerçevesinde, AB'nin Türkiye'ye bakış açısını değerlendirilmesinin'' istenmesi üzerine şunları söyledi:
     ''Bir defa AB, Türkiye ile ilişkilerin bir tıkanıklık içine girdiği tespitini yapıyor. Bunu canlandırmak için bir büyük atılım yapma kararı söz konusu değil, ama, 'Durumu hiç olmazsa idare edelim' anlayışı içinde. Tabii bu arada da yeni adımların atılması lazım, işbirliğinin geliştirilmesi lazım. Şimdi yeni bir nokta olarak sendikalarla ilgili, çalışma yaşamıyla ilgili bir düzenlemenin mutlaka gerekli olduğunun burada fark edildiğine tanık oldum. Bugüne kadar hep olayı insan hakları, demokrasi kavramları etrafında ele alırlardı, sosyal sorunlarla hiç ilgilenmezlerdi. Şimdi ilk kez sosyal sorunlarla ilgili, çalışma hayatına yönelik bir arayış içinde olduklarını ve Türkiye'de sendikalarla ilgili, çalışma hayatıyla ilgili bir düzenlemenin talep edileceğini gördüm. Bizde buna destek vereceğimizi, bunu önemsediğimizi ifade ettik. Yani ilişkilerde böyle bir çeşitlenme olabilir, ama önemli olan bu enerji konusunda Avrupa'ya 'sizin enerjinizi biz taşırız' yani 'enerji muhatabınız biz oluruz, olabiliriz' demek çok önemli. Bu enerji kanallarının, şebekesinin Türkiye toprakları üzerinden Avrupa'ya taşınmasına yardımcı olmak... Bu bizim stratejik önemimizi çok ciddi şekilde etkileyecektir. Ekonomik konumumuzu etkileyecektir. Bu geçişten dolayı bir kazanç sahibi olacağız.''
     Baykal, enerji konusunda Rusya ve Ukrayna arasında bir problem olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'nin bu konuda önemli bir rol üstlenebileceğini ve enerji naklinde geçiş güzergahı olabileceğini anlattı.
     Bunun hem Türkiye hem de Avrupa için son derece yararlı olacağını ifade eden Baykal, gerçekleşmesi halinde Avrupa'nın Türkiye'nin öneminin bir kez daha farkına varacağını vurguladı.
     Görüşmelerinin son derece yararlı olduğunu vurgulayan Baykal, ''Burada bir görev yaptık'' dedi.
     Baykal, iç siyasete yönelik soruya ''Bu konulara hiç girmeyelim. Ben şimdi bütün ilgimi, dikkatimi Türkiye-AB ilişkilerine yönelttim. Bu konuda ciddi bir görev yapıyoruz. Böyle bir ihtiyaç olduğunu gördüm. Muhataplarımızın böyle bir şeyi bekledikleri, buna ihtiyaç duydukları anlaşıldı'' karşılığını verdi.
     Temaslarının, Türkiye-AB ilişkilerinin yeni bir anlam kazanmasına katkı verdiğini düşündüğünü ifade eden Baykal, muhataplarının da bu görüş alışverişinden ''memnuniyet duyduklarını'' ifade ettiklerini söyledi.
     Temasları sırasında bir takım tespitler de yaptıklarını belirten Baykal, ''Biliyorsunuz bizde seçimler var. Avrupa Parlamentosunun da seçimleri var Haziran ayında. Bu seçimler yapıldıktan sonra yeni bir ilişki düzeni içine girme kararı ortaya konuldu. Bunları değerlendireceğiz'' diye konuştu.
     Baykal, ''bundan sonraki süreçte AB ile müzakereler konusunda, reformlar konusunda hangi perspektiften bakacaksınız'' sorusunu şöyle yanıtladı:
     ''Bizim parlamento içinde belli bir konumumuz var. İlkelerimiz var, anlayışımız var. Türkiye'nin menfaatleri konusunda tespitlerimiz var. AB ile ilişkilerin geliştirilmesini önemsiyoruz, ama Türkiye'nin menfaatlerini de önemsiyoruz. Ve Avrupa'ya bu açıdan anlatmamız gereken şeyler var. Onları anlatırız. Türkiye'nin daha ileri gitmesi için, standartlarını yükseltmesi için atılması gereken adımlar var. O adımlara katkı yaparız. Mesela konuştuğumuz çalışma yaşamıyla ilgili, sendikalarla ilgili gerçekten İLO standartlarına uygun düzenleme getirilecek ise bundan çok mutluluk duyarız, buna katkı veririz.''
     Baykal, ''Son günlerde açılımlardan bahsedildiği ifade edilerek, AB konusunda da CHP'nin yeni bir açılımının olup olmadığının'' sorulması üzerine, AB'de yeni bir anlayışın şekillenmekte olduğunu gördüğünü, bunun altında da Türkiye'de yaşanan olayların bulunduğunu kaydetti.
     Baykal, ''Türkiye ile ilgili, hükümetle ilgili, bizimle ilgili gerçeklerin burada değerlendirilmekte olduğunu görüyoruz ve bizim önümüze böyle iyi niyetli, ciddi katkı yapabileceğimiz bir program getirildiği zaman, bir seçim kampanya döneminde dahi olsa koşup geliyoruz. Görevimizi yapıyoruz. Çünkü o görevi biz yapabiliriz. Çünkü bir başkasının ikame edilmesi mümkün değil. Türkiye adına bu görev sırası bize gelmiştir'' dedi.
     CHP'nin Türkiye'nin bu konudaki ciddi tavrını inandırıcı ve tutarlı bir şekilde anlatmasının gerekli olduğunu vurgulayan Baykal, bunu en üst seviyede gerçekleştirdiği temaslarda hayata geçirdiğini söyledi.
     Baykal, ciddi bir görevi yerine getirmiş olmanın mutluluğu içinde olduğunu belirterek, sözlerine şunları ekledi:
     ''Buna ihtiyaç vardı yararlı oldu. Bizim bu yaklaşımımız, bizimle ilgili bir açılım maçılım değil. Biz aynı noktada duruyoruz, ama giderek bizim bu noktamızın önemi değeri zaman içinde artıyor, anlaşılıyor. Ve biz gerektiği zaman görevimizi en iyi şekilde yapıyoruz.''

 



Bu haber 396 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,658 µs