En Sıcak Konular

ADEN TEZKERESİ, TBMM GENEL KURULUNDA KABUL EDİLDİ

10 Şubat 2009 18:29 tsi
ADEN TEZKERESİ, TBMM GENEL KURULUNDA KABUL EDİLDİ TSK deniz unsurlarının, Aden Körfezi ve mücavir bölgelerde görevlendirilmesi için Hükümete yetki veren Başbakanlık Tezkeresi, TBMM'de kabul edildi.

ANKARA - Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) deniz unsurlarının, Aden Körfezi, Somali karasuları ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde görevlendirilmesi için Hükümete 1 yıl süreyle yetki veren Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulda kabul edildi.
     Tezkerenin oylamasından önce söz alan DSP Balıkesir Milletvekili Hüseyin Pazarcı, deniz haydutluğu ve korsanlığın ayrı kavramlar olduğunu ancak bunların bir arada kullanılmasının uluslararası düzeyde karışıklık yaratacağını söyledi. Pazarcı, Güvenlik Konseyi kararlarında sadece deniz haydutluğundan bahsedildiğini ifade etti.
     Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de yetkide boşluk bırakmamak, yetkinin daha geniş olması açısından iki kavramı da kullandıklarını bildirdi.
     MHP İzmir Milletvekili Erdal Sipahi de Türk askerinin, en riskli ve alarm veren ülkelerin bulunduğu bir coğrafyaya gittiğini kaydetti.
     Konuşmaların ardından, tezkere, yapılan işari oylamada Genel Kurulda kabul edildi.
     Tezkereyle, daha önce farklı coğrafyalarda görev yapan Türk askeri, bu kez Aden Körfezi, Somali karasuları ve Arap Denizi'ne gidecek.
     Tezkereye göre, bölgede konuşlandırılacak TSK deniz unsurları, Somali toprakları üzerinde, korsan/deniz haydutları ve silahlı soygun yapan kişilere yönelik herhangi bir kara operasyonunda görevlendirilmeyecek. Korsanlık ve silahlı soygun yaptığından şüphe duyulan tekneleri telsizle sorgulayacak, bayrak devletinin rızası halinde bu gemilere çıkacak, geminin bayraksız olması durumundaysa uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde müdahalede bulunabilecek.
     Bölgeye gidecek Türk askeri, ticaret gemilerine refakat ve koruma sağlayacak, korsan/deniz haydutları ve silahlı soygun yapanların saldırısına uğrayan ticaret gemilerine yardım edecek, gerektiğinde bu kişileri yakalayacak, gözaltına alacak, sorgulayacak, delil toplama dahil her türlü adli kolluk işlemlerini yapacak, bu kişilerin kullandığı deniz araçlarına müdahale edecek, durduracak, etkisiz hale getirecek ve el koyacak.

MHP VE CHP'DEN TESKEREYE DESTEK

     MHP Adana Milletvekili Kürşat Atılgan, Aden Körfezi, Somali karasuları ve Arap Denizinde görevlendirilmesini içeren Başbakanlık Tezkeresinin, dünya petrol sevkıyatının güvenliği ve dünyadaki petrol oyununun bir parçası olduğunu iddia etti.
     TBMM Genel Kurulunda görüşülen Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) deniz unsurlarının, Aden Körfezi, Somali karasuları ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde görevlendirilmesi için Hükümete 1 yıl süreyle yetki veren Başbakanlık Tezkeresi üzerinde MHP grubu adına söz alan Atılgan, Somali'nin, petrol sevkıyatı yolu olması nedeniyle stratejik bir noktada olduğunu belirtti.
     Korsanlar nedeniyle dünya ticaretinin ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya olunduğunu anlatan Atılgan, bu nedenle Çin, ABD, Rusya gibi küresel güçler ile BM ve NATO'nun bölgede etkin olmaya çalıştığını söyledi.
     Atılgan, 21. Yüzyılda, savaşların, petrol ve doğal kaynaklarının sevkıyat yollarının güvenliğinden kaynaklanacağını öne sürerek, ''Çünkü, dünyada bugün için enerji açısından petrol ve doğalgaza bağımlılık oranı yüzde 70'tir. 2030 yılında bu oran, yüzde 73 olacaktır. Başkanlık Tezkeresi, aslında dünya petrol sevkıyatının güvenliği ve dünyadaki petrol oyununun bir parçasıdır'' dedi.
     Tezkerenin daha iyi anlaşılması için Somali'nin bugünlere nasıl gelindiğini ve egemen güçlerin bölge ülkelerinde çıkarlarına bakılması gerektiğine dikkati çeken Atılgan, bölge ülkelerin tümünün, birbirleriyle sorunları bulunduğunu söyledi.
     Atılgan, bölgedeki insanların Ortaçağ standartlarını yaşadığını ifade ederek, ''Allah'ın Türk milletine yüklediği misyonu yerine getirmek için biraz daha büyük düşünmek ve gelecekte bu bölgelere adaleti, huzuru ve refahı getirmek geçmişte olduğu gibi gelecekte de bizlere düşen bir görev olacaktır'' diye konuştu.
     Somali'de deniz haydutluğu faaliyetlerinin son dönemde arttığını, bu durumun deniz ticaretinin akıbeti açısından ciddi bir endişeye neden olduğunu anlatan Atılgan, şunları kaydetti:
     ''Bu kapsamda Türkiye'nin 3 gemisi kaçırılmıştır. Bu gemilere karşılık fidyeler verilmiştir. Fidye veren arkadaşlardan birisi de aramızda. Ne kadar verdiğini de bilmiyorum. Herhalde birkaç bin dolar vermiştir. Çünkü 2008'de korsanların fidyeden aldıkları toplam para 50 milyon dolar civarındadır. TSK işte böyle bir bölgede deniz kontrolünü sağlamak için deniz unsurlarıyla görev alacaktır. TSK, bu görevi başarıyla yerine getirecektir. Ayrıca bölgede karada oluşabilecek bir takım sorunların tezkere dışında bırakılması da doğru olmuştur. Alt yapısı ve hukuki yapısı ciddi bir şekilde hazırlanan bu görevi TSK, hakkıyla yerine getirecektir. Bölgeye gidecek olan birliklere başarılar diliyoruz. MHP olarak tezkereye olumlu oy vereceğiz.''
     CHP grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ da Somali karasuları ve açıklarında yasadışı eylemleri yapan kişilerin, önceleri balıkçılıkla uğraşılırken bugün klaşnikof ve roketlerle donanımlı profesyonel korsan şebekeleri haline geldiklerini söyledi.
     Korsanlığın, ''uluslararası suç'' olduğunu ifade eden Elekdağ, ''CHP, dünya barış ve istikrarına yapacağı olumlu katkıyı ve ulusal çıkarlarımızı dikkate alarak, Hükümet tarafından TBMM'nin onayına sunulan tezkereye olumlu oy verecektir'' diye konuştu.



Bu haber 427 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,566 µs