En Sıcak Konular

ŞİMŞEK: FİNANS SEKTÖRÜNDE BAŞLAYAN KRİZ REEL SEKTÖRE YANSIDI

10 Şubat 2009 13:14 tsi
ŞİMŞEK: FİNANS SEKTÖRÜNDE BAŞLAYAN KRİZ REEL SEKTÖRE YANSIDI Devlet Bakanı Şimşek:''Finans sektörü boyutuyla başlayan bir kriz, şu anda reel sektöre yansımış durumda. Şimdi reel sektörden finans sektörüne geri bir dönüş olabilir mi, olumsuz bir etki olabilir mi kaygıları var" dedi.

GAZİANTEP - Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik krizde ikinci bir dalga gelip gelmediği sorusuna karşılık, ''Finans sektörü boyutuyla başlayan bir kriz, şu anda reel sektöre yansımış durumda. Şimdi reel sektörden finans sektörüne geri bir dönüş olabilir mi, olumsuz bir etki olabilir mi kaygıları var. Ama, Türkiye'nin bankacılık sektörü bu krize son derece sağlam bir yapıda yakalandı. Türkiye'nin temelleri sağlam olduğu için bu krizden güçlü şekilde çıkacak'' dedi.
     Şimşek, Grand Otel'de Gaziantep il ve ilçe başkanları ile belediye başkan ve adaylarıyla basına kapalı yaptığı toplantının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     Bir gazetecinin, ''sanayi üretiminin yıllık bazda 2001 yılından bu yana ilk kez küçüldüğünü'' ve ''Merkez Bankasının yıl sonu büyüme hedefini sıfıra çektiğini'' hatırlatarak görüşlerini sorması üzerine Şimşek, sanayi üretimini etkileyen birkaç faktör bulunduğunu, bunlardan birisinin ihracat olduğunu ifade etti.
     Şimşek, şöyle devam etti:
     ''Dikkat ederseniz sanayi üretiminde en fazla düşüşü sağlayan sektörler ihracat ağırlıklı sektörlerdir. Mesela, otomotiv üretimi aralık ayında yüzde 52 civarında düşmüş. Niye? Çünkü, biz ürettiğimiz 1,2 milyon aracın yüzde 80'inini ihraç ediyoruz ve bunun önemli kısmını Avrupa'ya ihraç ediyoruz. Ama, Avrupa çok büyük sıkıntı içinde olduğu için, talepte büyük daralma yaşandığı için maalesef o sanayi üretimine, istihdamına olumsuz şekilde yansıyor. Burada sadece konum Türkiye ile ilgili değil. Sanayi üretimindeki düşüşün arkasındaki en önemli faktörlerden bir tanesi dışardaki talep daralmasıdır. İkincisi, birçok sektörümüz eylül sonrası döneme önemli stoklarla yakalandı. Talep bu kadar hızlı şekilde daralırken, stok eritme yoluna gidildi. Ama, bu stoklar bittiği zaman üretim tekrar hızlanacak. Dolayısıyla, onun da etkisi var.''
     Bakan Şimşek, sadece Türkiye değil birçok ülkede sanayi üretiminin yüzde 20'nin üzerinde düştüğüne, bazı ülkelerde yüzde 30'a yakın düştüğüne, ihracattın da benzer şekilde olduğuna işaret etti.
     Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in ''Avrupa ve ABD'de açıklanan paketlerin bazı konularda yetersiz kaldığı, ABD'den gelen verilere göre ikinci bir kriz kuşağının hazırlıkları içerisinde olunması gerektiği'' yönünde açıklamalarını hatırlatılan bir gazetecinin, ''İkinci bir kriz dalgası geliyor mu, Türkiye ekonomisi hazır mı?'' sorusunu da yanıtlayan Şimşek, şunları kaydetti:
     ''Krizin dalga dalga gelmesi olayını biz aylar önce, ağustos ayında falan konuşmuştuk. Konu şu; finans sektörü boyutuyla başlayan bir kriz, şu anda reel sektöre yansımış durumda. Şimdi reel sektörden tabii finans sektörüne geri bir dönüş olabilir mi, olumsuz bir etki olabilir mi kaygıları var. Ama sonuç itibariyle Türkiye'nin bankacılık sektörü ki, finans sektörünün önemli bir kısmını oluşturuyor, son derece bu krize sağlıklı bir yapıda, sağlam bir yapıda yakalandı. Bu şekilde de Türkiye'nin en azından krizin finans yönüyle Türkiye'ye yansımasını sınırlamış durumda.''

Bu haber 280 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,747 µs