En Sıcak Konular

OBAMA, TAHRAN'IN TUTUMUNUN DEĞİŞMESİNİ BEKLİYOR

10 Şubat 2009 09:00 tsi
OBAMA, TAHRAN'IN TUTUMUNUN DEĞİŞMESİNİ BEKLİYOR ABD Başkanı Barack Obama, ülkesiyle İran arasında doğrudan diyalog kurulması için gereken koşulların birkaç ay içinde sağlanabileceğini umduğunu, ancak Tahran'ın da tutumunu değiştireceğine ilişkin işaret vermesi gerektiğini söyledi.

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama, ülkesiyle İran arasında doğrudan diyalog kurulması için gereken koşulların birkaç ay içinde sağlanabileceğini umduğunu, ancak Tahran'ın da tutumunu değiştireceğine ilişkin işaret vermesi gerektiğini söyledi.
     Yeni Başkan Obama, Beyaz Saray'da düzenlediği ilk büyük basın toplantısında ''İran ile en azından karşılıklı saygıya dayanan bir ilişkinin oluşturulması ihtimalinin olduğunu düşünüyorum. Ancak İran'ın da, şimdiye kadarkinden farklı davranmak istediğine ilişkin işaretler vermesinin zamanı geldi'' dedi.
     Obama, ''beklentim, aynı masada yüzyüze oturabileceğimiz bir ortam için gelecek aylarda açılımlar arayacağımız yönünde'' diye konuştu.
     Barack Obama, İran'ın da, ''terör örgütlerini desteklemesinin ve nükleer silah peşinde koşmasının kabul edilemez olduğunu anlamasının gerektiği'' görüşünü dile getirdi.
     Basın toplantısında ekonomik krizle mücadele için hazırlanan dev teşvik paketinin desteklenmesi çağrısını yineleyen Obama, paketin uygulanmasının gecikmesinin, ekonomik krizin felakete dönüşmesine yol açacağını söyledi.
     Paketin bir hafta içinde Kongreden geçirilerek imzalanması için kendisine gönderilmesini isteyen Obama, teşvik paketine ''israf'' gerekçesiyle karşı çıkan Cumhuriyetçi rakiplerine ''siyasi oyunlar oynamamaları'' çağrısı yaptı.
     Obama, ''doğru ve gerekli adımları atarsak, ekonomi gelecek yıldan başlayarak önemli ölçüde toparlanmaya başlayabilir'' dedi.
     Afganistan'daki durumu da ''çok zor'' diye nitelendiren Obama, bu ülkedeki Amerikan askeri varlığının ne kadar süreceği sorusunu yanıtsız bırakırken, ''Afganistan'da işimizin ne kadar süreceği yönünde elimde bir takvim yok. Ancak bildiğim, el Kaide ve Usame bin Laden'in o ülkede faaliyet göstererek saldırılar planlamasına izin vermeyecek olmam'' dedi.
     Obama, Pakistan'ın da, Afganistan sınırındaki dağlık bölgesinde bulunan El Kaide barınaklarına izin verilmemesi için gereken koordine çabayı göstermediğini söyledi.

OBAMA'DAN FELAKETZEDELERE YARDIM ÖNERİSİ

     ABD Başkanı Barack Obama, tarihindeki en büyük orman yangını felaketini yaşayan Avustralya'ya yardım önerisinde bulundu.
     Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs'in açıklamasına göre Obama, Avustralya Başbakanı Kevin Rudd'u telefonla arayarak yangın felaketinde hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi ve felaketin yaralarının sarılması için yardım önerdi.
     Öte yandan, Avustralya yetkilileri, orman yangınlarında ölenlerin sayısının 173'e çıktığını bildirirken, Avustralya gazeteleri ölü sayısının 230'u bulmasından endişe edildiğini haber veriyor.
     Binlerce kişinin evsiz kaldığı orman yangınlarına kundaklamanın yol açmış olabileceği şüphesiyle soruşturma yürütülüyor.



Bu haber 277 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,060 µs