ANKARA -Mehmet Ağar'ın, Susurluk davası kapsamında, Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili, ''Cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturduğu'' gerekçesiyle,yargılandığı davanın ilk duruşması tamamlandı.
Terör ve organize suçlara ilişkin davalara bakmakla görevli Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde saat 14.15'de başlayan duruşmaya, sanık Ağar da katıldı.
Duruşmayı aynı dava kapsamında yargılanarak mahkum olan Korkut Eken ile çok sayıda izleyici de takip etti.
Bu arada Mehmet Ağar'ın avukatlarınca yapılan yazılı açıklamada, ''Mehmet Ağar'ın, devletin etkin kademelerinde görev yapmış, bu görevleri yerine getirirken hiçbir zaman hukuki yetki ve sorumluluklarının dışına çıkmamış ve yetki alanı içindeki kamu görevlilerinin de bu sınırları aşmamaları yönünde azami gayret sarf etmiş bir devlet görevlisi olduğu'' kaydedildi.
"İDDİALARI KABÜL ETMEM MÜMKÜNDEĞİL"
Mehmet Ağar, "Suçlu ve suçluyla mücadele etmeyi hayatının bir parçası haline getirmiş bir kişi olarak, suç işlemek için örgüt kurmak iddiasını kabul etmem mümkün değil" dedi.
Ağar, savunma ve ifadesinde, milletvekilliği yaparken aleyhindeki iddialar gündeme geldiğinde, dokunulmazlığının kaldırılması talebinde bulunduğunu anlattı. Değişik görevleri sırasında "devlete ve millete hukuk ve sadakatle hizmet ettiğini" söyleyen Ağar, "Bugünkü şartlarla o günkü şartlar arasında Himalaya Dağları kadar fark var" dedi.
"TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ ÜÇ HEDEFİNDEN BİRİYİM"
Ağar, görevini hukuk ve kanunlar çerçevesinde yürüttüğünü anlatırken, suç örgütlerine karşı mücadelesi nedeniyle "Türkiye'nin en önemli üç hedefinden biri" olduğunu söyledi.
Görevleri sırasında bilmeyerek hizmet kusurları olabileceğini ifade eden Ağar, "Elbette insanız, hatalarımız olabilir ama bu iddiaları şiddetle reddediyorum" diye konuştu.
Ağar, Mahkeme Heyetinin sorusu üzerine, Mehmet Özbay sahte kimliğini kullanan Abdullah Çatlı'nın ismini, Emniyet Teşkilatında görev yapması nedeniyle duyduğunu ancak tanımadığını kaydetti. Ağar, Susurluk kazası sonrasında ele geçen silah ve mermilerle ilgili bilgisinin ve talimatının olmadığını ifade etti.
"SUSURLUKTA ELE GEÇEN SİLAHLARLA İLGİLİ HERHANGİ BİR BİLGİM YOK"
Mehmet Ağar, "Susurluk'ta kaza yapan otomobilde ele geçtiği ve emniyet genel müdürlüğü zimmetinde olması gerektiği söylenen silah ve mermilerle ilgili herhangi bir bilgim ve talimatım bulunmamaktadır" dedi.
Ağar, hakkındaki suçlamayı kabul etmeyerek, suçlamanın asılsız olduğunu söyledi.
Görevini yaptığı sırada, bilmeyerek, makul derecede hizmet kusuru ya da görev ihmalinin olabileceğini ifade eden Ağar, "İddia edildiği şekilde suç örgütü meydana getirmek, yaptığım göreve, yapıma terstir. Suç örgütlerinin halen hedefindeyim, binlerce kişinin görev yaptığı teşkilatın genel müdürü olarak yaptığım görevlerden ve diğer görevlerimdeki başarılar sebebiyle siyasete girdim, kesinlikle suçsuzum" dedi.
İbrahim Şahin'i tanıdığını belirten Ağar, Şahin'in terörle mücadelede birçok hizmeti bulunduğunu ifade etti. Ağar, Emniyet Genel Müdürü görevindeyken, Şahin'in Özel Harekat Daire Başkanlığına başarıları dolayısıyla yükseltildiğini anlatarak, İbrahim Şahin ile bunun dışında herhangi bir ilişkisinin bulunmadığını söyledi.
Ayhan Çarkın'ı, İstanbul Emniyet Müdürü ya da muavini olarak görev yaptığı dönemden tanıdığını kaydeden Ağar, bu kişi ile özel bir ilişkilerinin olmadığını ve Çarkın ile ilgili bir bilgisinin de bulunmadığını ifade etti.
Ercan Ersoy, Oğuz Yorulmaz, Enver Ulu, Mustafa Altunok, Ziya Bandırmalıoğlu'nu tanımadığını belirten Ağar, Abdulgani Kızılkaya'yı ise Şanlıurfa Siverek civarına görev amaçlı gittikleri sırada, Sedat Edip Bucak'ın mahiyetinde korucu olarak tanıdığını belirtti.
Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) ve MİT'te de görev yapan Mehmet Korkut Eken'i tanıdığını bildiren Ağar, Eken'in, 1984'te Özel Harekat Dairesi Başkanlığının kuruluş aşamalarında eğitimci olarak görev aldığını anlattı.
Eken'in, Güneydoğu Anadolu'da terörle mücadele sırasında, silahlı kuvvetler ve polis teşkilatı arasındaki ilişkilerde olumlu hizmetlerde bulunduğunu belirten Ağar, Korkut Eken'in, danışman olarak büyük hizmetler verdiğini söyledi.
Sedat Edip Bucak'ı tanıdığını kaydeden Ağar, şöyle devam etti:
"Sedat Bucak ve aşireti devletin yanında yer aldı, birçok hizmetleri oldu. PKK terör örgütü o bölgede etkin olamadı. Yargılanırken dahi Bucak'ın korucu statüsü, yanılmıyorsam devam ediyordu."
"ÇATLI'YI DUYDUM AMA TANIMAM''
Ağar, Mehmet Özbay sahte kimliğini kullanan Abdullah Çatlı'nın ismini, Emniyet Teşkilatında görev yapması nedeniyle duyduğunu ancak tanımadığını kaydetti.
Yaşar Öz'ü ise Tarık Ümit vasıtasıyla Emniyet Genel Müdürlüğü yaptığı sırada tanıdığını aktaran Ağar, İstanbul'da, Yaşar Öz'ün gözaltına alındığının kendisine bildirilmesinin ardından, İstanbul Emniyet Müdürlüğünü arayarak, "suç teşkil eden bir eylemi yoksa Öz'e yardımcı olunmasını" istediğini belirterek, "Çünkü o dönemde Öz'den istihbarat alıyorduk" dedi.
Ağar, Yaşar Öz ile Mehmet Özbay adını kullanan Abdullah Çatlı'ya silah ruhsatı verilmesiyle ilgili herhangi bir yetkisinin ve bilgisinin bulunmadığını söyledi.
Mahkeme Heyeti, Ağar'ın duruşmalardan vareste tutulmasına ve yazılı savunmasını hazırlaması için süre verilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.
AĞAR'IN DURUŞMASI 13 MAYIS'A ERTELENDİ
Mehmet Ağar'ın, Susurluk davası kapsamında, Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili ''Cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturduğu'' gerekçesiyle yargılandığı davaya 13 Mayıs'ta devam edilecek.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşması tamamlandı.
Bir sonraki duruşmanın 13 Mayıs 2009 tarihinde yapılacağı davada, Mehmet Ağar duruşmadan vareste tutuldu.
MÜDAHİLLİK TALEBİNE RED
Mehmet Ağar'ın, Susurluk davası kapsamında, Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili, "Cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturduğu" gerekçesiyle yargılandığı davada, Çağdaş Hukukçular Derneği ile bazı avukatların müdahil olarak katılma talepleri reddedildi.
Mehmet Ağar'ın, terör ve organize suçlara ilişkin davalara bakmakla görevli Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen yargılanmasına devam ediliyor.
Duruşmada, Avukat Selçuk Kozağaçlı, Hüseyin Şimşek ve İsmail Hakkı İlçi için 342 avukat olarak müdahil talebinde bulunduklarını belirterek, "Bu kişiler Mehmet Ağar'ın mensubu olduğu iddia edilen suç örgütünce öldürülmüştür" iddiasında bulundu. Avukat Kozağaçlı'nın konuşmasında bazı bilgiler verdiği sırada Mehmet Ağar'ın avukatları ayağa kalkarak "Esasa giriliyor" diyerek itiraz ettiler. Bunun üzerine müdahil avukatlarından biri de Ağar'ın avukatlarını müdahale etmemelerini istedi.
Bunlar üzerine, Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, herkesin sessiz olmasını isteyerek, Kozağaçlı'ya sözlerine devam etmesini söyledi.
Kozağaçlı, "Mahkemeden beklentimiz şu; ülkenin en karanlık döneminde suç işlemiş olan bu kişilerin tüm halka karşı suçlardan yargılanması. Bu nedenle Şimşek ve İlçi adına müdahil olarak duruşmalara katılmak istiyoruz" dedi.
Avukat Rıza Karaman da Çağdaş Hukukçular Derneği adına davaya müdahil olma talebinde bulundu.
"Faili meçhul şekilde" yaşamını yitiren Hasan Ocak'ın ağabeyi Hüseyin Ocak adına duruşmaya katılan bir başka avukat da "Hasan Ocak'ın, Ağar'ın Emniyet Müdürü olduğu dönemde uygulanan fiiller sonucunda öldüğünü düşündüklerini" iddia etti. Sözkonusu avukat, Hüseyin Ocak adına davaya müdahillik talep ederek, "Mehmet Ağar'ın, Ergenekon soruşturması kapsamında yargılanması gerektiğini düşünmekteyiz" dedi.
Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, "müdahale taleplerinin yasada belirtilen koşulları taşımadığını ifade ederek, reddine karar verilmesini istedi.
Duruşmada söz alan Ağar'ın avukatları Kadir Toluç ve Abdullah Egeli de müdahil taleplerinin Ceza Muhakemesi Kanunu'na (CMK) uygun olmadığını savunarak, reddine karar verilmesini talep etti.
Duruşmaya kısa bir ara veren Mahkeme heyeti, açıkladığı ara kararında, müdahillik taleplerini, CMK'nın 250. maddesi uyarınca, "sanığın yargılandığı suç bakımından katılma talebinde bulunanların doğrudan zarar gördükleri sabit olmadığından" reddetti. Ara kararın açıklanmasının ardından duruşmaya devam ediliyor.
ÇAĞDAŞ HUKUKÇULAR DERNEĞİ: "AĞAR'IN GERÇEK SUÇLARI HALA DAVA KONUSU EDİLEMEMİŞTİR"
Mehmet Ağar'ın ''cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturduğu'' suçlamasıyla yargılandığı davaya müdahil olma talepleri reddedilen Çağdaş Hukukçular Derneği, ''Ağar'ın gerçek suçlarının hala dava konusu edilemediğini'' savundu.
Çağdaş Hukukçular Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Selçuk Kozağaçlı, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın ardından yaptığı basın açıklamasında, hakkında hazırlanan iddianamede Ağar'ın ''cürüm işlemek için silahlı örgüt kurduğunun ve yönettiğinin'' savunulduğunu kaydetti.
''Ancak, Ağar'ın gerçek suçlarının hala dava konusu edilemediğini'' öne süren Kozağaçlı, ''Adalet, yeterli görülen verilinceye kadar değil, halk ihtiyaç duyduğunu elde edinceye kadar istenecektir'' dedi. Kozağaçlı, ''halka karşı işlenen son suçun hesabı soruluncaya kadar taraf olacaklarını'' söyledi.
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle