En Sıcak Konular

DTP'Lİ TUĞLUK'A 1 YIL 6 AY HAPİS CEZASI

5 Şubat 2009 13:05 tsi
DTP'Lİ TUĞLUK'A 1 YIL 6 AY HAPİS CEZASI Demokratik Toplum Partisi (DTP) Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, Batman'da katıldığı bir toplantıda yaptığı konuşmada, terör örgütünün propagandasını yaptığı gerekçesiyle 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

DİYARBAKIR - Demokratik Toplum Partisi (DTP) Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, Batman'da katıldığı bir toplantıda yaptığı konuşmada, terör örgütünün propagandasını yaptığı gerekçesiyle 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
     Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz yargılanan sanık Tuğluk katılmadı. Duruşmada, Tuğluk'un avukatları Sabahattin Acar ve Fethi Gümüş hazır bulundu.
     Sanık avukatları, Tuğluk'un Batman'da yaptığı konuşmasının bir bütün olarak ele alındığında suç unsurunun bulunmadığını savundu.
     Mahkeme heyeti, duruşmaya verdiği aranın ardından sanık Tuğluk'un Terörle Mücadele Kanunu'nun 7/2. maddesi uyarınca 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.
     Mahkeme, verilen kararın bir örneğinin TBMM Başkanlığı'na gönderilmesini de kararlaştırdı.
     2006 yılında DTP Batman İl Başkanlığı Kongresi'nde yaptığı konuşmada, terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptığı gerekçesiyle hakkında dava açılan Aysel Tuğluk'un yargılanması, sanığın milletvekili oluşu nedeniyle durdurulmuştu.
     Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği ''yargılamanın durdurulması'' yönündeki karar, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce bozulmuştu.
     Yargıtay, bozma kararında, Anayasa'nın 14. maddesine de atıfta bulunarak, ''Yasama dokunulmazlığının sınırlandırıldığını, sanığın 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde milletvekili seçilmiş olsa bile suça konu yargılamanın terör suçu kapsamında kaldığından devam etmesi gerektiğini'' kaydetmişti.

TUĞLUK: ''KARAR, PARTİME VE DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜNE YÖNELİK''

     Demokratik Toplum Partisi (DTP) Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, hakkında verilen hapis cezasıyla ilgili kararı DTP'ye ve düşünce özgürlüğüne yönelik bir yaklaşım olarak algıladığını söyledi.
     Tuğluk, partisinin Batman İl Kongresinde ''PKK'ya terör örgütü denmemesi'' tartışmalarına ilişkin konuşmasından dolayı ceza aldığını belirterek, sözlerini ve görüşlerini savunmayı sürdürdüğünü bildirdi.
     ''Siyaset yoluyla Kürt sorununa çözüm ararken, elbette ki düşünce özgürlüğü kapsamında fikir ve öneriler geliştireceğiz'' diyen Tuğluk, bazen tartışılmasından hoşnutsuzluk duyulan gerçekleri de gündeme getireceklerini belirtti.
     Tuğluk, ''Bütün bunları demokrasi ve barışçıl çözüm adına yapıyoruz. Yoksa birilerinin propagandasını yapmak adına konuşmuyoruz. Zaten onlar, bizim propagandamıza ihtiyaç duymazlar. Sözlerimin aslında her gün binlerce insan tarafından dile getiriliyor. Kürt halkı ve aydınları ile bazı Türk aydınları da benim söylediklerimi dile getiriyor'' diye konuştu.
    
     -''50 YIL CEZAYA RAZIYIM''-
    
     Hakkında verilen cezayı kişisel bir ceza olarak algılamadığını ifade eden Tuğluk, ''Bu, Kürt sorunu konusunda halen devletin yaklaşımı, resmi ideoloji ve tahakkümünün halen durduğunu göstermektedir. Hakkımdaki ceza (PKK'ya) terörist dememe polemiğinden verildi. Şimdi de söylüyorum. Demenin hiçbir yararı olmadığını başından beri söylüyorum. Tam aksine diyorum ki bu realitelerin, çözümün bir parçası haline getirilmesi gerekiyor. Toplumsal açıdan son derece katkı sağlar. Kararı, partime ve düşünce özgürlüğüne yönelik bir yaklaşım olarak algılıyorum. Eğer sorun çözülecekse 50 yıl cezaya da razıyım. Ama bu yaklaşım, çözümsüzlük yaklaşımıdır''diye değerlendirdi.
     Aysel Tuğluk, kararın temyize götürülmesi için avukatlarıyla görüştüğünü de kaydetti.



Bu haber 475 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,830 µs