En Sıcak Konular

GÜL: ''BARIŞ İÇİN BİRBİRİNİZE İTİMADINIZ OLACAK''

5 Şubat 2009 11:06 tsi
GÜL: ''BARIŞ İÇİN BİRBİRİNİZE İTİMADINIZ OLACAK'' Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin, Orta Doğu'da barışın sağlanması için büyük çaba harcadığını belirtti.

RİYAD - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin, Orta Doğu'da barışın sağlanması için büyük çaba harcadığını belirterek, ''İsrail'le ilişkilerimizi barış sürecine katkı sağlama yönünde değerlendiriyoruz. Ya sonuna kadar savaşacaksınız, işte yıllardır kan dökülüyor... Barışa ulaşmak için muhakkak görüşeceksiniz, birbirinize itimadınız olacak'' dedi.
     Cumhurbaşkanı Gül, Riyad'da konakladığı Misafir Sarayı'nda basın toplantısı düzenleyerek kendisine ve neyete gösterilen misafirperverliğe teşekkür ederek, bunun Türkiye-Suudi Arabistan dostluğunun en üst düzeye çıktığının göstergesi olduğunu söyledi.
     Suudi Arabistan'ın kutsal mekanların koruyucusu, Türkiye'nin ise NATO üyesi ve AB üyeliğine giden bir ülke olduğunu dile getiren Gül, ''İslam dünyasının iki güçlü ülkesinin işbirliği bölge barışına katkı sağlayacaktır'' dedi.
     Bölgenin istikrarının önemine işaret eden Gül, ''İstikrar ve güvenin olmadığı yerde ne ekonomik gelişme olur ne de insanlar mutlu olur. Öncelik bölgedeki istikrarsızlığı giderecek, barışa katkı sağlayacak çalışmaları yapmaktır'' diye konuştu.
     Gül, görüşmelerde üzerinde en ağırlıklı durulan konunun Filistin sorunu olduğunu belirterek, Filistin'deki ayrılığın giderilmesi ve ulusal birliğin sağlanmasının birinci öncelik olduğu konusunda Suudi makamlarla görüş birliğine vardıklarını kaydetti.
    
     -''ÇABALARIMIZ ORTA DOĞU'DA BARIŞ İÇİN''-
    
     Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Suudi Arabistanlı gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     Gül, ''Türkiye'nin İsrail'e karşı sert tutumuyla Hamas'a yakın tavrı Avrupa Birliği üyelik sürecinde Türkiye'yi sıkıntıya sokabilir mi?'' sorusu üzerine Türkiye'nin AB ile ilişkilerinin farklı bir konu olduğunu ve müzakere sürecinin devam ettiğini belirtti. Türkiye'nin bütün Filistin halkını desteklediğini ifade eden Gül, ''Gazze'deki yönetim Hamas olduğu için onlardan bahsediyoruz. Filistinliler arasında herhangi bir grubu özellikle destekleyip 'Filistinliler bölünsün, ayrılsın' diye bir politikamız yok. Filistin'de çeşitli gruplar var, o kendi bilecekleri iş'' diye konuştu.
     Cumhurbaşkanı Gül, benzer yöndeki bir soruyu yanıtlarken de Türkiye'nin bütün çabalarının Orta Doğu'da barışa katkı sağlamak amacını taşıdığını kaydetti.
     Dünyadaki bir çok sorunun altında Filistin meselesinin yattığına dikkati çeken Gül, ''Filistin meselesinde çözüm sağlandığında, Filistinlilerin kendi devletlerini kurup İsrail'le yan yana yaşayacakları ortam sağlanırsa dünya barışına en büyük katkı sağlanır. Bütün gücümüzü bu doğrultuda sarf ediyoruz'' dedi.
     Suudi Arabistanlı bir gazetecinin ''İsrail barışı reddeder ve Filistinli kardeşlerimizi vurmaya devam ederse ilişkilerinizi keser misiniz?'' sorusunu Gül, şöyle yanıtladı:
     ''Türkiye, bölgede problemleri görmektedir. Bu sorunlar büyük çatışmaya dönüşmeden çözüm için çalışılmalı. Onun için bugünden gayret etmek doğru politikadır. Kral Abdullah'ın sunduğu Arap Barış Planı'nı destekliyoruz. İsrail de umarım değerlendirir ve kalıcı barış sağlanır.''
     Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin İsrail'le diplomatik ilişkileri bulunduğunun hatırlatılarak, İsrail'i barış sürecine dahil etmek için neler yapabileceğinin sorulması üzerine öncelikle Arap Barış Planı'nın canlandırılması ve herkesin harekete geçmesi gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, ''İsrail'le ilişkilerimizi barış sürecine katkı sağlama yönünde değerlendiriyoruz. Ya sonuna kadar savaşacaksınız, işte yıllardır kan dökülüyor... Barışa ulaşmak için muhakkak görüşeceksiniz, birbirinize itimadınız olacak. Türkiye'nin İsrail'le diplomatik ilişkileri barış sürecine katkı için önemli. Gazze olayları olmasaydı Türkiye'nin arabuluculuğundaki Suriye-İsrail dolaylı görüşmelerinde önemli noktaya gelinmişti'' diye konuştu.
     Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin ''İsrail'in yargılanmasıyla ilgili uluslararası çabalara Türkiye destek verir mi?'' sorusuna, ''Bizim şu anda uğraştığımız şey daha fazla kan dökülmemesi'' yanıtını verdi.

Bu haber 283 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,477 µs