En Sıcak Konular

KAYIT DIŞI EKONOMİYLE MÜCADELE GENELGESİ

5 Şubat 2009 09:57 tsi
KAYIT DIŞI EKONOMİYLE MÜCADELE GENELGESİ Ekonominin kayıt altına alınmasına ilişkin ''Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planı 2008-2010'' bugünkü Resmi Gazete'te yayımlandı.

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ekonominin rekabet gücünün artırılması ve kamu finansmanının sağlıklı bir yapıya kavuşturulmasının ancak kayıt dışılığın azaltılması ile mümkün olacağını bildirdi.
     Kayıt dışı ekonomiyle mücadele için hazırlanan ve 2008-2010 yılını kapsayan "Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele Stratejisi Eylem Planı", Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzalı bir genelgeyle bugünkü Resmi Gazetede yayımladı.
     Genelgede gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerin iktisadi sorunları içerisinde kayıt dışı ekonomi ile mücadele büyük önem taşıdığı belirtildi.
     Ekonominin rekabet gücünün artırılması ve kamu finansmanının sağlıklı bir yapıya kavuşturulması ancak kayıt dışılığın azaltılması ile mümkün olduğu vurgulanan genelgede, "Kayıt dışı ekonomi ile mücadelede başarı kazanılması ve kayıt dışılığın azaltılması; kurumlar arası işbirliği ve eş güdümün sağlanması ve etkin bir izleme ve değerlendirme sisteminin oluşturulmasında, başta kamuoyu olmak üzere tüm tarafların desteği gerekmektedir" denildi.
     Genelgeye göre, Eylem Planı, "Güçlü bir toplumsal ve siyasi iradeyle tüm kesimlerin katıldığı kapsamlı bir mücadele stratejisi oluşturulması, kayıt dışı ekonominin zararlarına yönelik olarak toplumun bilinçlendirilmesi, kayıt altına girmenin teşvik edilmesi, mevzuat ve işlemlerin basitleştirilmesi, etkin bir denetim ve ceza sisteminin geliştirilmesi, kuruluşlar arasında veri paylaşımının güçlendirilmesi ve ilgili kuruluşlar arasında etkin bir koordinasyon sağlanması amacıyla" hazırlandı.
     "Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planı"nda Gelir İdaresi Başkanlığı sorumlu kuruluş olacak. Plan, Maliye,Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Sanayi ve Ticaret bakanlıkları, Devlet Planlama Teşkilatı, Hazine ve Gümrük müsteşarlıkları, Sosyal Güvenlik Kurumu, Enerji Piyasası, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası düzenleme kurumları ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile koordinasyon içerisinde yürütülecek. Gerek duyulan hallerde sendikalarla, meslek kuruluşlarıyla, sivil toplum örgütleriyle, ekonomik ve sosyal taraflarla da işbirliği yapılacak.

Eylem Planında yer alan düzenlemelerden bazıları şöyle:

Maliye Teftiş Kurulu internet sitesi üzerinden yapılan kayıt dışı istihdam ihbarlarının elektronik olarak SGK'ye yönlendirilmesine yönelik değişiklik yapılacak.
Vergi ve diğer kanunlarda vergiden kaçırma veya vergi kaçırmaya ilişkin açıkların belirlenmesi ve bunların kapatılması için yapılacakları ortaya koyan bir çalışma yapılacak. 
Ücretlerin bankalar vasıtasıyla ödenmesi zorunlu kılınarak, hem hiç bildirimi olmayan çalışanların kayıt altına alınması, hem de bildirimi olduğu halde gerçek ücretler yönünden bildirimin sağlanması suretiyle kayıt dışı istihdam önlenecek.
LPG Piyasasının gözetim ve denetimine ilişkin çalışma yapılacak. 
Akaryakıt satışlarının on-line takibi yapılacak. 
İnşaat sektöründe KDV rejimi yeniden düzenlenecek.
POS cihazlarının yazar kasa niteliğine kavuşturulmasına yönelik fizibilite, teknik gereksinimler ve yeterlilik, uygulanabilirlilik incelemeleri gerçekleştirilecek. İnceleme çalışmaları sonuçlarına göre uygulanabilirlik çerçevesinde yasal düzenlemeler yapılacak.
Tütün mamulü ve alkollü içkilerde kayıt dışılığın azaltılması için, TPDK veri tabanındaki üretici, ithalatçı, dağıtıcı, satıcı ve ürüne ait bilgiler, internet ortamında sunulacak. Kolluk kuvvetlerince yakalanan ürünlerle ilgili bilgiler, TAPDK Veri Tabanına kaydedilecek ve risk analizi değerlendirmeleri yapılacak. 
Kayıt dışı çalıştıran işverenlere uygulanacak idari para cezaları artırılacak, denetim faaliyetlerine engel olanlara ayrıca idari para cezası uygulanacak ve haklarında TCK'ya göre suç duyurusunda bulunulacak.



Bu haber 342 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,982 µs