En Sıcak Konular

NERİMAN ALTINDAĞ TÜFEKÇİ VEFAT ETTİ

4 Şubat 2009 14:28 tsi
NERİMAN ALTINDAĞ TÜFEKÇİ VEFAT ETTİ Halk müziğinin usta sanatçısı Neriman Altındağ Tüfekçi vefat etti.

ANKARA/İSTANBUL - Halk müziğinin usta sanatçısı Neriman Altındağ Tüfekçi vefat etti.
Florance Nightingale Hastanesi'nde hayatını kaybeden sanatçının cenazesi, yarın öğle vakti Teşvikiye Camisi'nde kılınacak namazın ardından defnedilecek. 
     Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türk Halk Müziği sanatçısı Neriman Altındağ Tüfekçi'nin vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı.
     Günay, mesajında Tüfekçi'nin vefatından duyduğu derin üzüntüyü ifade ederek, mesajında şunları kaydetti: ''Neriman Altındağ Tüfekçi, güçlü sesi, yorumu ve halk müziği repertuvarına kazandırdığı derleme eserlerle Türk Halk Müziği'ne önemli katkılarda bulunmuştur. Sanat yaşamı boyunca üstlendiği görevlerde elde ettiği başarılar, yetiştirdiği sanatçılar ve unutulmaz hizmetleriyle daima takdir ve saygıyla anacağımız Neriman Altındağ Tüfekçi'ye Allah'tan rahmet, tüm ailesine, sevenlerine ve sanat camiamıza başsağlığı dilerim.''

NERİMAN ALTINDAĞ TÜFEKÇİ

     İstanbul'da 1926 yılında doğan Tüfekçi, zamanın akademik eğitim veren tek kuruluşu olan Ankara Radyosu'nda oluşturulan büyük jürilerce yapılan sınavları üstün başarı ile kazanarak, ilk kadın solist, ilk kadın solist öğretmeni, ilk kadın şef ve bugüne kadar halk müziği dalında verilen ilk ve tek kadın artist-öğretmen unvanlarına layık görüldü. 
     100'den fazla derlemesi bulunan Neriman Altındağ Tüfekçi'nin, eşi Nida Tüfekçi ile birlikte yazdığı ''Memleket Türküleri'' adlı bir de kitabı bulunuyor. 
     Tüfekçi, gerek şef ve gerek solist olarak çeşitli radyo ve televizyon konserlerinin yanı sıra Japon Kültür Bakanlığı'nın özel davetlisi olarak Tokyo ve İşikava'da açıklamalı konserler verdi. 
      Ulusal ve uluslararası kongre ve sempozyumlarda çeşitli bildiriler de sunan Tüfekçi, Türk Halk Müziği ile ilgili değişik konularda konferanslar verdi. 
     Tüfekçi, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'nın yüksek ve lisansüstü bölümlerinde öğretim görevlisi ve Danışma Birimi üyesi olarak da çalışmalarda bulundu.



Bu haber 503 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,461 µs