En Sıcak Konular

GÜL: BÖLÜNME DEVLETİNİN TEMELİNE KONULMUŞ DİNAMİTTİR

4 Şubat 2009 11:52 tsi
GÜL: BÖLÜNME DEVLETİNİN TEMELİNE KONULMUŞ DİNAMİTTİR Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Filistinliler arasındaki bölünme Filistin Bağımsız Devletinin temeline konulmuş en büyük dinamittir'' dedi.

RİYAD - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Filistinliler arasındaki bölünme Filistin Bağımsız Devletinin temeline konulmuş en büyük dinamittir'' dedi.
     Resmi bir ziyaret için Suudi Arabistan'da bulunan Cumhurbaşkanı Gül, Şura Meclisi'ne hitap etti.
     Şura Meclisi'ne hitap eden ilk Müslüman ülke cumhurbaşkanı olduğunu öğrendiğini belirten Gül, bundan da ayrı bir memnuniyet duyduğunu dile getirdi.
     Cumhurbaşkanı Gül, Suudi Arabistan'da kendisine gösterilen misafirperverliğe de teşekkür ederek, ''Burada kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. İki kardeş devlet ve iki kardeş halk olarak birbirimize çok yakınız'' diye konuştu.
     Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Onların da katkısıyla ülkelerimizin ekonomik hamlelerine temel teşkil edecek heyecan verici projeleri hayata geçirmek istiyoruz. Bu sayede ticari ve ekonomik ilişkilerimiz diğer alanlardaki mükemmel ilişkilerimizin düzeyini yansıtacak mertebeye henüz ulaşmamıştır. Ama inanıyorum ki potansiyelin daha çok olduğunu sizler de görüyorsunuz, bizler de görüyoruz. Bu potansiyeli gerçekleştirmemiz gerekir. Biz liderler arasında, siz meclis üyeleri arasında, devlet adamları arasındaki bu samimi muhabbet, bu samimi dostluk muhakkak ki ekonomik ilişkilere de yansımalı, haklarımız da karşılıklı olarak birbiriyle çok daha fazla ilişkiye girmelidir. Bunun için hukuki alt yapı da tamamlanmak üzeredir. Karşılıklı vergi muafiyetleri, yatırımları koruma, ulaştırma anlaşmaları her iki taraf tarafından imzalanmış, meclislerimizde onaylanmış ve yürürlüğe girmiştir. İnanıyorum ki bunlara ekleyecek yeni ticaret anlaşması, askeri alanlardaki ilişkilerimiz bunları da gerçekleştirmemiz gerektiği kanaatindeyim. Bu anlaşmaları da inşallah en kısa süre içinde tamamlarız.''
     Dün akşam yaptıkları görüşmelerde gayet olumlu, faydalı kararlar aldıklarını, hissiyatlarını ve atılacak adımları da paylaştıklarını anlatan Cumhurbaşkanı Gül, burada da yine Kral Abdullah'ın önderliğinin altını çizmek istediğini vurguladı.
     Suudi Arabistan'ın son dönemde bölgesel ve uluslararası konularda aldığı inisiyatiflerle bölgedeki ağırlığını pekiştiren önemli dış politika açılımları gerçekleştirdiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, bütün bunlarda Türkiye ile Suudi Arabistan'ın aynı paralelde düşünüyor olmasına çok önem verdiğini ifade etti. Türkiye ve Suudi Arabistan'ın bölgenin iki önemli ülkesi olduğunu ve bu iki ülkenin yakınlığı, desteği ve işbirliğinin çok büyük bir işaret olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül şöyle konuştu:
     "Bu çerçevede Suudi Arabistan'ın Türkiye'nin de desteklediği Arap Barış Planı ile Filistinliler arasındaki bölünmenin giderilmesi, Orta Doğu Barışı için gayretleri ve Gazze'deki insanlık trajedisinin ertesinde yaraların sarılması yolunda yaptığı maddi ve manevi katkılar yol gösterici olmuştur. Ayrıca Filistinliler arasındaki bölünmenin giderilmesi için Sayın Kral'ın Mekke'de bütün tarafları bir araya getirerek onları barıştırma ve onların Filistin davasında beraber hareket etmelerini temin için gösterdiği gayretleri de çok destekledik ve takdir etti. Filistinliler arasındaki bölünme Filistin bağımsız devletinin temeline konulmuş en büyük dinamittir. İki tane ayrı Filistin devleti düşünebilir miyiz? O bakımdan birinci mesele Filistinlilerin birleşmesi bütün Arap dünyasının birleşmesi, İslam dünyasının birleşmesi ve büyük meseleler söz konusu olduğunda hep beraber hareket edebilme şuurunu ve sorumluluğunu göstermemizdir. İnanıyorum ki bunu bütün bu acılardan sonra artık gerçekleştireceğiz."
     Dünyada iletişim olanaklarının geliştiğini, Gazze'de yaşananları herkesin izlediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, ''Ama sadece acıları seyretmekle kalmamalı bundan sonra aynı acıları duymamak için tedbirleri almak zorundayız. İnanıyorum ki bu konuda önemli çalışmaları hep beraber, el birliği içinde yapacağız. Türkiye, Suudi Arabistan'ın bu konudaki düşüncelerini desteklemekte, bizim düşüncelerimizi de Suudi Arabistan'ın desteklediğini görmekten büyük memnuniyet duydum'' şeklinde konuştu.

Bu haber 301 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,609 µs