En Sıcak Konular

BAYKAL: ''HÜKÜMETİN IMF İLE İŞBİRLİĞİ SEÇİM SONRASI''

3 Şubat 2009 15:47 tsi
BAYKAL: ''HÜKÜMETİN IMF İLE İŞBİRLİĞİ SEÇİM SONRASI'' CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Türkiye, IMF ile seçimlerden sonra çok ciddi bir ekonomik işbirliğine girecektir. Hükümetin bütün çabası bunu seçimlerin ertesine aktarabilmektir, yansıtabilmektir'' dedi.

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Türkiye, IMF ile seçimlerden sonra çok ciddi bir ekonomik işbirliğine girecektir. Hükümetin bütün çabası bunu seçimlerin ertesine aktarabilmektir, yansıtabilmektir" dedi.
     Partisinin TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Baykal, IMF ile yürütülen görüşmelere değindi. Baykal, şunları söyledi:
     "IMF ile ha bugün anlaştık ha yarın anlaştık noktasına geldiler. Önce 'ümüğümüzü sıktırmayız' noktasına geldiler, arkasından 'merak etmeyin anlaşıyoruz' dediler, anlaşma için gün verdiler, 10 Ocak'a gün verdiler. Ocak bitti, Şubata girdik. 'Ocak sonunda olacak' dediler, '10 gün ara verdik' dediler. En son olarak Bakan diyor ki 'o 10 günlük süre sonunda da anlaşma olmayabilir'. Yani bunlar diyorlar ki 'seçime kadar bize karışmayın.' IMF ile anlaşmayı prensip olarak kabul ettiğine göre Hükümet, bir türlü anlaşmanın yapılamamasının arkasında ne var? Arkasında Türk ekonomisinin durumuyla ilgili olarak bu Hükümetin yaptığı değerlendirmeyle gerçek değerlendirme arasında büyük fark bulunuşu yatıyor."
     Baykal, "IMF ile görüşmeler yapıldığında işlerin ciddiyete bindiğini'' ifade ederek, ''(İhtiyacımız yok, biz sigorta sistemi olarak düşünüyoruz...) Bunların hepsi boş laflar. Türkiye, IMF ile seçimlerden sonra çok ciddi bir ekonomik işbirliğine girecektir. Hükümetin bütün çabası bunu seçimlerin ertesine aktarabilmektir, yansıtabilmektir" görüşünü dile getirdi.
     Geçen yılın bütçe zafiyetinin ve ana kalemlerdeki tutarsızlıkların dikkate alınmadığını da savunan Baykal, "2008 yılı bütçesi tehlikeli biçimde açık vermiştir. Şimdi '2009'da yeni ekonomi politikası düzenlenirken 2008 bütçesinin zihniyetiyle, anlayışıyla yürüyemezsiniz' diyor herkes. 'Bu gerçeği kabul' edin diyor. 'Hesabınızını ona göre yapın' diyor. Bunlarda diyor ki 'seçime kadar bize karışma, seçimden sonra ne gerekirse yaparız.' Şimdi seçime kadar bu oyalama böyle devam ediyor" diye konuştu.
     Baykal, 2009 bütçesinin gerçeklerle örtüşmediğini de belirterek, Hükümetin kamuoyuna yanıltmaya yönelik düzenlemeler içinde olduğunu iddia etti.
     Konuşmasında hükümetin ekonomide çok yanlış tercihler yaptığını, bunun da ülkeyi gerileme sürecine soktuğunu iddia eden Baykal, 2008'in kayıp bir yıl olduğunu, 2009'a yönelik işaretlerin ise ümit verici olmadığını söyledi.
     Dün açıklanan dış ticaret rakamlarının, Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik sorunların göstergelerinden biri olduğunu belirten Baykal, ihracattaki düşüşe dikkati çekti. Son bütçe görüşmeleri sırasında konuya ilişkin uyarılarda bulunduğunu hatırlatan Baykal, ancak Hükümetin bunları dikkate almadığını ifade etti.
    
     -DOĞALGAZDA İNDİRİM-
    
     Baykal, konuşmasında doğalgaz fiyatlarındaki indirime de değindi. Bu konudaki yaklaşımın da meselenin kavranamadığını gösterdiğini savunan Baykal, "Bir yılda yüzde 83 doğalgaza zam yapılmıştır. Şimdi yüzde 17'sini veriyorlar. Ne zaman veriyorlar? Seçime çeyrek kala" dedi. Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:
     "Zammı kim ilan etti? BOTAŞ Genel Müdürü. Ne zaman ilan etti? Gece 02.00'de. Nasıl ilan etti? Yazılı açıklama ile ilan etti. Şimdi indirim ne zaman ilan ediliyor? Seçime çeyrek kala ilan ediliyor. Kim ilan ediyor? Başbakan ilan ediyor. Nasıl ilan ediyor? Bir büyük toplantıda, 'müjde veriyorum size' diyor. Eğer bu verdiğin müjde ise daha önce yaptığın ne o zaman?"

Bu haber 395 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,161 µs