En Sıcak Konular

MHP'DEN KREDİ KARTLARI İÇİN KANUN TEKLİFİ

28 Ocak 2009 12:14 tsi
MHP'DEN KREDİ KARTLARI İÇİN KANUN TEKLİFİ MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru ve arkadaşlarının hazırladığı, kredi kartlarında uygulanan faizlerin, tüketici kredisi faizleriyle uyumlu hale getirilmesini öngören kanun teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

ANKARA - MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru ve arkadaşlarının hazırladığı, kredi kartlarında uygulanan faizlerin, tüketici kredisi faizleriyle uyumlu hale getirilmesini öngören kanun teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.
     Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nda değişiklik yapılmasını düzenleyen teklife göre, dönem borcunun bir kısmının ödenmesi halinde kalan hesap bakiyesi üzerinden faiz hesaplanacak.
     Kalan hesap bakiyesine, asgari tutar ve üzerinde ödeme yapılması durumunda akdi faiz, asgari tutarın altında ödeme yapılması durumunda ise gecikme faizi uygulanacak.
     Temerrüt hali de dahil olmak üzere, kart uygulamasından doğan borçlarda bileşik faiz alınmayacak. Merkez Bankası, azami akdi ve gecikme faiz oranlarını tespit etmeye yetkili olacak ve belirlediği bu oranları 3 ayda bir açıklayacak.
     Azami akdi faiz oranı, bankanın müşterilerine kullandırdığı bireysel tüketici kredisi faiz oranının yüzde 20'sini geçemeyecek. Hesap kesim tarihi ile son ödeme tarihi arasında 10 günden az bir süre olamayacak.

-GENEL GEREKÇE-

     Teklifin gerekçesinde, Merkez Bankası verilerine göre, 2002-Kasım 2008 tarihleri arasında toplam 830 bin 9 adet kredi kartı borcunun ödenmediği belirtildi.
     Uygulamalara bakıldığında, aynı işlemler için farklı faiz oranlarının belirlendiği vurgulanan gerekçede, "Bankaların kart müşterisine uygulamış oldukları akdi ve gecikme faiz oranları, tüketici kredisi faiz oranlarının 2 - 2.5 kat fazlası olarak belirlenmektedir. Bu durum, taksitli satışlarda tüketicinin aleyhine sonuçlanmakta, kullanacağı tüketici kredisinden çok daha yüksek oranda faiz ödemesine sebebiyet vermektedir. Bu yüksek faiz ise kredi kartı borçlarının ödenememesine yol açmakta ve insanlarımız mağdur olmaktadır. Bu mağduriyetin giderilmesi için faiz oranlarının belirlenmesinde denge sağlanması amacıyla kanun teklifi hazırlanmıştır" denildi.

 



Bu haber 382 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,325 µs