En Sıcak Konular

BABACAN:ERMENİSTAN SORUNU BU SENE ÇÖZÜLÜRSE ŞAŞIRMAM

28 Ocak 2009 14:24 tsi
BABACAN:ERMENİSTAN SORUNU BU SENE ÇÖZÜLÜRSE ŞAŞIRMAM Dışişleri Bakanı Ali Babacan, 2009 yılının Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde bir dönüm noktası olabileceğini belirterek, "Bu sene içinde bir çözüm olursa, bu beni şaşırtmaz doğrusu" dedi.

DAVOS - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, 2009 yılının Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde bir dönüm noktası olabileceğini belirterek, "Bu sene içinde bir çözüm olursa, bu beni şaşırtmaz doğrusu" dedi.
     Babacan, Davos'ta CNN-Türk'e verdiği demeçte, Ermenistan ile devam eden sürece ilişkin bir soru üzerine, Ermenistan ve Azerbaycan cumhurbaşkanları ile Minsk Grubu eş başkanlarının bugün Zürih'te Yukarı Karabağ için görüşeceklerini hatırlattı. Liderlerin sonra da Davos'a geleceklerini kaydeden Babacan, Karabağ sorununun bir an önce çözülmesine önem verdiklerini bildirdi.
     Ali Babacan, Türkiye-Ermenistan sorunlarının çözümü konusunda da şunları söyledi:
     "Bu sene içinde bir çözüm olursa, bu beni şaşırtmaz doğrusu. Yani 2009 yılı Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde bir dönüm noktası olabilir, yeter ki her iki taraf da sonuna kadar bu konudaki siyasi iradeyi koruyabilsin. Şu anda bizde bu siyasi irade var, Ermenistan'da da görüyoruz, ama önemli olan bunu sonuna kadar sürdürüp o nihai noktaya varabilmek."
     Bakan Babacan, ABD'nin yeni Orta Doğu temsilcisi George Mitchell'ın bölge gezisi çerçevesinde Türkiye'ye de gelmesinin söz konusu olduğunun hatırlatılması üzerine, bu ziyaretin tarihine ilişkin çalışmaların sürdüğünü belirtti.
     Mitchell'in dün akşam geç saatlerde kendisini aradığını ve şu anda tarih üzerinde çalışıldığını belirten Babacan, "Çünkü hızlı bir tur yapıyor. Bu tur içinde Türkiye'ye ne zaman uğrar, uğradığı zaman tarihlerde biz ne kadar müsaitiz üzerinde çalışılıyor. Ama Türkiye'ye gelme arzusunu dile getirdi" dedi.

"TÜRKİYE'NİN POZİSYONUNDA DEĞİŞİKLİK YOK" 

     Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Orta Doğu'da bir "oyun planı" olabileceğini, Türkiye'nin olan bitene bu planı bozacak şekilde yüksek sesle 'dur' demesinin bazılarının işine gelmeyebileceğini söyleyerek, bununla birlikte Türkiye'nin Gazze saldırılarıyla ilgili pozisyonunda en ufak bir değişiklik olmadığını belirtti.
     Babacan, NTV'ye verdiği bir başka demeçte, Davos'ta küresel ekonomik krizin ağırlıklı olarak ele alınmasının yanı sıra Orta Doğu, İran gibi dış politika konularının da gündemde olduğunu kaydederek, kendisi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çeşitli panellere katılacağını hatırlattı.
Gazze saldırıları başlamadan önce, doğru adımlar atılmaması halinde bölgede büyük sıkıntılar olabileceği uyarısı yaptıklarını anımsatan Babacan, Orta Doğu'ya yönelik bakış açılarının daha bu olaylar başlamadan önce de sorunun silahla çözümlenemeyeceği, diplomasi yolunun kullanılması gerektiği yönünde olduğunu kaydetti. Bu bakış açılarının her iki taraf için de geçerli olduğunu belirten Babacan, İsrail'in orantısız güç kullandığını hatırlatarak, "Dolayısıyla bizim bu saldırılara en şiddetli tepkiyi vermemiz gayet doğal" dedi.
     Babacan, "Türkiye'nin Gazze konusundaki tutumu nedeniyle ABD'deki Yahudi lobilerinin desteğini kaybettiğine" ilişkin yorumların hatırlatılması üzerine, Türkiye'nin bütün Filistinli gruplara eşit mesafede olduğunu kaydetti.
     Bakan Babacan, bir başka soru üzerine, Gazze'de sadece araziyi gözleyip, ateşkes şartlarına uyulup uyulmadığı konusunda rapor tutacak bir gözlemci ekibinin içinde yer alması yönünde bir talep gelirse Türkiye'nin bu oluşumda yer alacağını düşündüğünü söyledi.

BABACAN, NALBANTYAN İLE GÖRÜŞTÜ

     Babacan, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan ile bir görüşme yaptığını, bir görüşme daha yapacağını bildirdi.
     Ermenistan ile devam eden bir sürecin olduğunu ifade eden Babacan, somut şeyler olduğunda bunların açıklanacağını belirti.
     Babacan, Ermenistan-Türkiye milli maçından bu yana Nalbantyan ile 5-6 kez görüştüklerini belirterek, ''Geçtiğimiz 24 saat içerisinde Davos'ta Nalbantyan ile bir temasımız oldu. Burada tekrar buluşacağız'' dedi. 
     ''Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan şeklinde üçlü bir görüşme olabilir mi?'' sorusuna Babacan, ''Bizim öyle bir planımız yok'' yanıtını verdi. Babacan, ''Başbakanımızın yarın Sayın Aliyev ile görüşmesi var. Ermenistan Devlet Başkanı Sarkisyan'ın da görüşme talebi var. İkisinin de görüşme saatlerini arkadaşlarımız çalışıyor'' diye konuştu.
 



Bu haber 376 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,576 µs