En Sıcak Konular

2008'DE TÜKETİCİ BENZİNDEN LPG'YE KAYDI

25 Ocak 2009 12:00 tsi
2008'DE TÜKETİCİ BENZİNDEN LPG'YE KAYDI Türkiye'de geçen yıl ilk yarıda yüksek petrol fiyatlarının, son çeyrekte de küresel krizdeki derinleşmenin etkisiyle benzin tüketimi azalırken, tüketicilerin LPG kullanımına yöneldiği görüldü.

ANKARA - Türkiye'de geçen yıl ilk yarıda yüksek petrol fiyatlarının, son çeyrekte de küresel krizdeki derinleşmenin etkisiyle benzin tüketimi azalırken, tüketicilerin LPG kullanımına yöneldiği görüldü. 2008 yılı sonu itibariyle benzin tüketimi yüzde 10-11 oranında düştü, buna karşın oto LPG tüketimi yüzde 4-5 oranında arttı.
     Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) sektör toplantıları kapsamında, geçtiğimiz hafta petrol sektörünün temsilcileri ile bir araya geldi.
     Petrol Sanayi Derneğinin (PETDER) toplantıda, sektörün 2008 yılı gerçekleşme tahminleri ve 2009 yılı öngörülerine ilişkin raporun sunumunu yaptı.
     PETDER'in raporunda yer alan tahminlere göre, 2008 yılı sonu itibariyle, benzin tüketimi yüzde 10-11 oranında azaldı. 2007 yılında benzin tüketimi 2,54 milyon ton düzeyindeydi. Motorin tüketimi ise yerinde sayarken, tüketimde, yüzde 0,5-1 düzeyinde bir gerileme gerçekleşti. Buna karşın uygun fiyatı nedeniyle tercih sebebi olan oto LPG tüketimi yüzde 4-5 oranında arttı. Oto LPG tüketimi 2007 yılında 2,06 milyon ton seviyesindeydi.
     Sektörün işlem hacmi de artan petrol fiyatlarına bağlı olarak bir önceki yıla göre yüzde 25 civarında artarak 59 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. 2008 yılında satışlardan yaklaşık 23-24 milyar lira tutarında dolaylı vergi sağlandı. Bu bir önceki yıla göre vergilerde yüzde 13-15 artış anlamına geliyor.
     PETDER'in tahminlerine göre, 2009 yılında da tüketimdeki söz konusu düşüşü eğilimi devam edecek ve özellikle ilk çeyrek sektör açısından zor geçecek.
     Bu kapsamda, benzin tüketiminde yine yüzde 10-11, motorin tüketiminde yüzde 1-2 düşüş, oto LPG tüketiminde ise yüzde 1-3 oranında bir artış bekleniyor.
     Sektör temsilcileri, 2009 satışlarına göre 22-23 milyar lira civarında bir ÖTV toplanacağı, bu yüzden de vergi gelirlerinde yüzde 1-2 oranlarında bir azalma olabileceğini tahmin ediyor. Diğer taraftan 2009 bütçesinde petrol ürünlerinden elde edilecek ÖTV gelirlerinin 2008 yılına göre yaklaşık yüzde 11 oranında artması öngörülüyor. Yatırımlar noktasında da 2009 yılı yatırımlarında önemli bir miktar azalma ve küçülme bekleniyor.

Bu haber 369 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,601 µs