En Sıcak Konular

ERDOĞAN: SORUNLARI TRİBÜNDEN İZLEME YAKLAŞIMI İÇİNDE OLAMAZDIK

6 Ocak 2009 15:24 tsi
ERDOĞAN: SORUNLARI TRİBÜNDEN İZLEME YAKLAŞIMI İÇİNDE OLAMAZDIK AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Geçen haftadan buyana Gazze'de büyük bir insanlık dramı yaşanıyor. Türkiye olarak, 'bekle gör' politikası ya da 'sorunları tribünden izleme' yaklaşımı içinde olamazdık'' dedi.

ANKARA - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Geçen haftadan buyana Gazze'de büyük bir insanlık dramı yaşanıyor. Türkiye olarak, 'bekle gör' politikası ya da 'sorunları tribünden izleme' yaklaşımı içinde olamazdık'' dedi.
     Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılara değindi.
     Türkiye olarak ilk andan itibaren sivil ve masum insanları hedef alan bu saldırıları şiddetle kınadıklarını ve haklı tepkilerini tüm dünyaya duyurduklarını ifade eden Erdoğan, ''Sadece tepki vermekle kalmadık, bu trajedinin bir an önce son bulması için önemli bir diplomatik bir atak başlattık'' diye konuştu.
     Suriye, Ürdün, Mısır ve Suudi Arabistan'a geçen hafta gerçekleştirdiği ziyaretler hakkında da bilgi veren Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
     ''Türkiye olarak 'bekle gör' politikası ya da 'sorunları tribünden izleme' yaklaşımı içinde olamazdık. Türkiye, tarihinden ve bugününden gelen insani misyonu ön plana çıkarmak durumundaydı. Özellik 1 Ocak itibariyle BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğimizin başlamış olması, bize ilave sorumluluklar yüklemektedir.''
     Erdoğan, konuşmasında uyarıda da bulunarak, ''Bu işin siyasi istismarı olmaz. Ama ne yazık ki görüyorum, hala ülkemizde bu işin siyasi istismarını yapmaya gayret edenler var'' dedi. Erdoğan, şöyle konuştu:
     ''Şu anda 'Hükümet şunu yapmalıydı, bunu yapmalıydı' veya 'şu yapılmalı, bu yapılmalı...' Değerli arkadaşlar, dürüst olacağız, samimi olacağız. Devletler duygusal bir anlayış içeresinde veya 'ben hükümete şöyle bir saldırayım, neticesi ne olursa olsun bu halka hoş gelir. Ben buradan oy devşirebilir miyim' mantığı ile konuşmalar yapmak, ortaya bir şeyler atmak bu işlerde doğru değil. Bunları konuşanlar da geçmişlerine iyi baksınlar. Acaba bu konularda neler yaptılar?
     Şimdi MHP, DSP, ANAP bizden önce bu ülkeyi yönetmediler mi? Yönettiler. İsrail'le ilişkiler bu dönemde yok muydu? Vardı. Peki niye kesmediniz İsrail'le ilişkileri? O zaman sıkıntı yok muydu? vardı. Şimdi bunu yapamayanlar bizden ne istiyorlar? Diyorlar ki 'gelin hemen ilişkileri kesin...' Arkadaşlar, biz bakkal dükkanını idare etmiyoruz. Biz Türkiye Cumhuriyeti'ni idare ediyoruz...''

ERDOĞAN: İSRAİL SEÇİM HESABI YAPIYOR

     AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kendisinin ''duygusal konuştuğunu'' söyleyen İsrail yetkililerine, ''Eğer bir duygusallıktan, hesaptan bahsediliyorsa, bu hesabı İsrail yapıyor. Bu, şubatta yapılacak olan seçimin hesabıdır. Ben buradan Barak ve Livni'ye sesleniyorum; siz Şubatta yapacağınız seçimi bırakın, tarih sizi şu yaptıklarınızla insanlık yaşamına bir kara leke düşürdünüz diye yargılayacak'' dedi.
     Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında, İsrail'in ''Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı duygusal konuşuyor'' sözlerine de yanıt vererek, şunları kaydetti:
     ''Hayır, ben duygusal konuşmuyorum. Eğer benim duygusallığım varsa, Gazze'deki kardeşlerime yöneliktir. Olayı kılı kırk yararak, düşünerek konuşuyorum, akılla, bilgiyle, tecrübeyle konuşuyorum. Eğer bir duygusallıktan, hesaptan bahsediliyorsa, bu hesabı bu anda İsrail yapıyor. Bu ne hesabıdır? Şubatta yapılacak olan seçim hesabıdır. Ben buradan Ehud Barak'a, Livni'ye sesleniyorum; Siz Şubat ayında yapacağınız seçimi bırakın, tarih sizi şu yaptıklarınızla insanlık yaşamına bir kara leke düşürdünüz diye yargılayacak.
     Gazze'de devam eden saldırıların insanlık tarihine leke olarak geçeceğini söyledim. İnsanları tarihte derin acılar yaşayan bir devletten beklenen, insanlık yaşamına özellikle herkesten daha çok saygı duyması gerekirken, bunları yapmış olması gerçekten affedilir bir şey değil. Nitekim, dünyanın birçok bölgesinde yaşamış olan veya yaşayan Yahudiler de yaşanan gelişmelere karşı duydukları üzüntü ve kaygıyı dile getiriyorlar. İsrail'de de ayaklananlar var. Orada da rahatsız olanlar var. Ama bunlara tabii kulakları sağır olan bir yönetim var.''
     Bölgeyi gören, ''Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak, Ramallah sınır kapısında arabasının içinde yarım saat bekletilmiş bir başbakan'' olarak konuştuğunu belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Bunu yapan kim? İsrail... Şimdi bu İsrail hala kalkıp diplomasiden bahsediyor, hala demokrasiden bahsediyor. Ne demokrasisi? Dostluk vesaire bütün bunlara rağmen açık konuşuyorum, bizler 'İsrail-Suriye arasında bir endirekt acaba bir arabuluculuk yapılabilir mi?' diye talepler geldiğinde buna olumlu baktık. Ama Pazartesi günü, bütçe görüşmelerinin olduğu haftanın pazartesi günü (22 Aralık), biz burada Olmert'i kabul ettik. Biliyorsunuz bazı yayın organları, siyasiler bunu da konuştular. Güya, gelmişler bizden izin almışlar, görüşmüşler, ondan sonra da gidip Cumartesi günü (27 Aralık) harekatı yapmışlar.
     Bizimle; İsrail-Suriye ilişkilerinin beşinci raundunu görüşmeye geldiler ve biz bu beşinci raundu görüştük. Kendileri ve Suriye ile o akşam, bir mutabakat metni üzerinde sürekli bir telefon diplomasisiyle ne yapılabilir, bunu görüştük. Yaklaşık 6 saat hem burayla (İsrail), hem de Sayın Beşşar Esad ve Dışişleri bakanları ile arkadaşlarımız görüşmeler yapıyordu. Olay geldi geldi, bir-iki kelimede takıldı. Dedik ki 'hafta sonuna kadar bu çalışmaları devam ettirin, burada da bir mutabakat sağlayıp, neticeye varalım.' Tabi biz, İsrail Başbakanı'nın cuma günü için bize dönüşünü beklerken, maalesef biz Cumartesi günü bütçe müzakerelerindeyken saat 11.30'da İsrail uçaklarının ne yazık ki Gazze'yi bombaladığını duyduk. Bunu da Türkiye'ye bir saygısızlık olarak da görüyoruz.''

ERDOĞAN, MERKEL İLE GÖRÜŞTÜ

     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile 40 dakika süren bir telefon görüşmesi yaptı. 
     Görüşmede Erdoğan, İsrail'in Gazze saldırısına ilişkin olarak, bir an önce ateşkesin sağlanması gerektiğini belirterek, Gazze'nin daha fazla beklemeye tahammülü olmadığını ifade etti. Erdoğan, Almanya ve batılı ülkelerin İsrail üzerindeki etkilerini kullanarak baskı yapmalarını önerdi.
     Merkel'in de acil bir ateşkesin gerekliliğine vurgu yaparak, İsrail için Mısır sınırında tünellerden gizli silah girişlerinin engellenmesi amacıyla, uluslararası gözetim mekanizması kurulmasının ''ateşkesin olmazsa olmaz'' şartlardan birisi olduğunu söylediğini öğrenildi.



Bu haber 428 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,853 µs