En Sıcak Konular

İSRAİL HAREKATI GAZZE ŞERİDİ'NİN GÜNEYİNE GENİŞLETTİ

6 Ocak 2009 11:47 tsi
İSRAİL HAREKATI GAZZE ŞERİDİ'NİN GÜNEYİNE GENİŞLETTİ Gazze Şeridi'ndeki saldırılarına 11. gününde de devam eden İsrail, kara harekatını, bölgenin güney kısımlarına doğru genişletti.

GAZZE - Gazze Şeridi'ndeki saldırılarına 11. gününde de devam eden İsrail, kara harekatını, bölgenin güney kısımlarına doğru genişletti.
     Filistinli görgü tanıkları, İsrail kuvvetlerinin güneydeki Han Yunus kentine girdiğini, Gazze kenti ile civarından halen çatışma sesleri yükseldiğini belirtiyorlar.
     İsrail ordusu, karadan yürütülen 4 günlük saldırılarda 130 militanın öldürüldüğünü açıklarken, hastane kayıtlarına göre son birkaç günde ölenlerin büyük bölümünü siviller oluşturuyor. Saldırılarda ölen Filistinli sayısının 570'e yaklaştığı belirtiliyor.
     Ordu açıklamasında, İsrail tankından, işgal edilmiş bir binaya ateş açıldığı ve yanlışlıkla 3 İsrailli askerin öldürüldüğü de ifade edildi. Saldırıların başlangıcından bu yana ölen İsrailli sayısı böylece 8'e çıktı. İsrailli 4 sivilin, Hamas'ın roket saldırılarında öldürüldüğü bildirilmişti.
     Filistinli sağlık çalışanları, İsrail'in bugün düzenlediği saldırılarda 18 sivilin yaşamını yitirdiğini söylediler. Ölenlerden 10'unun, İsrail donanmasından Gazze'ye açılan ateş sonucu hayatını kaybettiği belirtildi.
     İsrail Savunma Bakanı Ehud Barack, kara saldırılarında daha zor bir döneme girdiklerini söylerken, Hamas'tan yapılan açıklamada da, direniş yemini edildi, mücadelenin her sokakta devam edeceği, İsrail'e daha fazla roket saldırısında bulunulacağı ifade edildi.

İSRAİL:HAMAS SİLAHI BIRAKMAZSA ATEŞKES OLMAZ

KUDÜS - İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in sözcüsü Mark Regev, Hamas'ın yeniden silahlanmasını önleyici koşulları içermeyen bir ateşkesi kabul etmeyeceklerini bildirdi.
     İsrail'in Gazze'de ateşkes sağlanması için öne sürdüğü ana şartlar konusunda açıklamada bulunan Regev, "Hamas'ın silahlanmasının önlenmesi, her türlü yeni sükunet sağlayıcı anlaşmanın vazgeçilmez esasıdır. Bu bir çeşit yap ya da boz meselesidir" dedi.
     Regev bunun, Olmert'in, Gazze'de hızlı bir ateşkes sağlanması amacıyla İsrailli ve Filistinli liderlere toplantı çağrısında bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile yaptığı görüşmede verdiği ana mesaj olduğunun altını çizdi.
     Hamas'ın, Kahire'nin girişimiyle daha önce sağlanan 6 aylık ateşkesi, Mısır-Gazze sınırının altından geçen tüneller vasıtasıyla Gazze Şeridi'ne silah kaçırmak için kullandığını öne süren Regev, "Hiçbir şart altında, Hamas'ın Tel Aviv'in eteklerini vurması için füzelerinin menzilini 60 kilometreye çıkarmasına imkan sağlayacak yeni bir sükunet sağlayıcı ateşkese razı olmayacağız" diye konuştu.
     Öte yandan, İsrailli yetkililer de yaptıkları açıklamalarda İsrail'in, gelecekte yapılacak bir ateşkesi izleyen gözlemciler yerine, Mısır-Gazze sınırında görev yapacak ve Hamas'ın yeniden tüneller vasıtasıyla silah kaçakçılığı şebekesi kurmasını engellemeye odaklanacak bir uluslararası misyon istediklerini belirtti.

GAZZE'DE İKİ OKULA HAVA SALDIRISI: 5 ÖLÜ

     BM sözcüsü, İsrail'in Gazze kenti ile Gazze Şeridi'nin güneyindeki BM'ye ait iki okulun bombalandığını ve 5 Filistinlinin öldüğünü açıkladı.
     Sağlık görevlileri ile BM yetkililerinin daha önceki açıklamasında, İsrail'in bir BM okuluna hava saldırısı düzenlediği, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde Hamas ile İsrail askerleri arasındaki çatışmalardan kaçan yüzlerce Filistinlinin sığındığı BM okulunda 3 Filistinlinin öldüğü kaydedilmişti.

İSRAİL ORDUSU: 4 İSRAİL ASKERİ ÖLDÜ

     İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde kara saldırılarının başladığından beri 4 İsrail askerinin öldüğünü bildirdi.
     Ordu açıklamasında, dün bir İsrail tankının askerlerin üzerine yanlışlıkla ateş açması sonucu 3, dün gece de yine İsrail askerlerinin açtığı ateşte bir askerin öldüğü belirtildi.
     İsrail ordusunun, 27 aralıkta hava saldırılarıyla başlattığı Gazze operasyonlarında dün ilk kez önemli kayıp verdiği bildiriliyor.
     İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki saldırılarında şimdiye kadar 100'den fazla Hamas militanını öldürdüğünü iddia ediyor.

TÜRKİYE'NİN TIBBİ YARDIMLARI GAZZE'DE

KEREM ŞALOM GEÇİŞİ - Sağlık Bakanlığının, Gazze Şeridi'nde yaşayan 1,5 milyon Filistinlinin acil ihtiyaçları doğrultusunda belirlediği 13 tonluk tıbbi yardım Gazze Şeridi'ne iletildi.
     İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki mal geçişlerinde kullanılan Kerem Şalom'dan Gazze tarafına bir TIR ve iki konteyner halinde aktarılan yardım, serum, antibiyotik, ağrı kesiciler başta olmak üzere, Filistin Sağlık Bakanlığının talep ettiği malzemeyi içeriyor.
     Türkiye'nin sağlık yardımları, İsrail'e Ben Gurion havalimanına THY kargo uçağıyla getirildi. Sabah erken saatlerde Kerem Şalom geçişine gelen yardım, bekleyen diğer ülke yardımlarıyla birlikte sabah saat 10.00'da Filistin tarafına aktarıldı.
     Yardımları Gazze tarafında Dünya Sağlık Örgütünün çalışanları ve Filistinli yetkililerin teslim alacağı belirtildi.
     Malzemeyi Kerem Şalom kapısına kadar getiren Sağlık Bakanlığı Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Kamuran Özden, İsrail'in harekatının başlamasıyla birlikte Türkiye'nin, İsrail, Filistin ve Dünya Sağlık Örgütüne, Filistinlilere her türlü yardıma hazır olduğunu ilettiğini belirtti ve "Bu yardımı Gazze'ye Dünya Sağlık Örgütüyle işbirliği çerçevesinde soktuk ve çok başarılı bir uygulama oldu" dedi.
     Özden'in verdiği bilgiye göre Sağlık Bakanlığından bir ekip, Filistinli yaralıları almak üzere Mısır'da hazır bekliyor. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ali Coşkun başkanlığındaki ekip, Filistin Sağlık Bakanlığıyla koordinasyon halinde belirlenecek yaralıların Türkiye'ye gönderilmesine çalışıyor. Yaralıların, Gazze ile Mısır arasındaki Refah kapısının açılmasının ardından Türkiye'ye gönderilmesi bekleniyor.

 



Bu haber 398 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,152 µs