En Sıcak Konular

ERDOĞAN ve BUSH GÖRÜŞTÜLER!

5 Kasım 2007 23:07 tsi
ERDOĞAN ve BUSH  GÖRÜŞTÜLER! Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı George Bush Beyaz Saray'da yaklaşık bir buçuk saat süren bir görüşme yaptı.

WASHINGTON - Deniz Arslan ve Adem Kadam bildiriyor - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Irak'ın kuzeyinde konuşlanarak ülkemizin toprak bütünlüğünü, kamu düzenini, güvenliğini ve huzurunu tehdit eden bölücü terör örgütüne karşı uluslararası hukuktan kaynaklanan hakkımızı kullanma noktasına gelmiş bulunuyoruz. Bu bir uluslararası hukukun vermiş olduğu yetkidir ve bu yetkiyi kullanacağız'' dedi.
Bush ve Başbakan Erdoğan yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmenin ardından Oval Ofis'te gazetecilere ortak bir açıklama yaptı.
Başbakan Erdoğan Bush'la görüşmesinde, 17 Ekim tarihinde TBMM'nin hemen hemen tamamına yakın üyesinin Hükümete sınır ötesi operasyon görevlendirmesi yaptığını ve böyle bir operasyon gerçekleştirilirse bunun tamamiyle terör örgütü PKK'ya yönelik olacağını, asla sivilleri kapsamayacağını söylediğini açıkladı.

PKK'YA KARŞI ORTAK MÜCADELE
Erdoğan görüşmenin önemli bir bölümünü "Terör örgütü PKK'nın kuzey Irak'ta konuşlanmasının teşkil ettiğini"  belirterek, "Stratejik ortaklar olarak PKK'ya karşı ortak bir mücadelemiz söz konusu. Bush ile kuzey Irak'ta konuşlanmış olan terör örgütüne karşı neler yapabiliriz, onu konuştuk" dedi.
Türkiye için Irak'ın istikrarının önemli olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, ayrıca Kuzey Irak'ın istikrarının da Türkiye'yi ilgilendirdiğini söyledi.
Beyaz Saray'da yaptığı görüşmenin ardından Ulusal Basın Kulübü'nde düzenlenen toplantıya katılan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada da şunları kaydetti:
''Türkiye'nin artık zamana yayılan ve daha önce denenmiş ancak sonuç vermemiş bir takım mekanizma ve önerilerle vakit kaybetmeye tahammülü kalmamıştır.
Türkiye, ABD ve Merkezi Irak Hükümetinden Kuzey Irak kaynaklı PKK terörüne kesin bir son verecek somut ve acil adımlar atmasını beklemektedir. Bu meyanda hükümetimiz, bölücü terör örgütü ile mücadelede gereken tedbirleri almaktadır, almaya da devam edecektir."

''SAVAŞIN PEŞİNDE DEĞİLİZ''
''PKK ile yaşanacak bir çatışmanın Türkiye'nin güneydoğusundaki ekonomisine nasıl bir etkisi olur?'' sorusuna Erdoğan, ''Altını çizerek ve seçerek bir kelimeyi kullanmak istiyorum; Biz bir savaşın peşinde değiliz. Biz bir operasyon kararı aldık. Bunu özellikle vurgulamam lazım. Yapacağımız bir operasyondur ve bunun şeklini tamamen teknik kadrolarımız başta Genelkurmay olmak üzere onlar en iyi şekliyle bilir ve Güneydoğu Anadolumuzda veya ülkemizde herhangi bir sıkıntı sebebi olacağına ihtimal dahi vermiyorum'' yanıtını verdi.

''TBMM'DEN YETKİ ALDIK''
Erdoğan, bir gazetecinin ''Operasyon yapılacak yani?'' şeklindeki sözleri üzerine, ''Biz operasyon yapma iznini aldık sadece...'' yanıtını verdi. Başbakan Erdoğan, ''Nereden aldınız?'' sorusu üzerine ''TBMM'den aldık, operasyon yapma iznini...'' diye konuştu.

''TÜRKİYE'DEN BAŞKA KİMSE KARAR VEREMEZ''
Bir gazetecinin ''ABD'nin ya da Irak'lı Kürt liderlerin, Türk askerlerinin sınırdan çekilmesi konusunda ne yapması gerektiğini söyleyebilir misiniz?'' sorusuna ise Başbakan Erdoğan, ''Şu anda Türkiye'nin sınırları içerisinde ne kadar askerimizin nerede konuşlanacağı kararını herhalde Türkiye'den başka kimse veremez'' yanıtını verdi.

"BASININ TERÖRİZME YAKLAŞIMI YANLIŞ"
Basın organlarının terörizme yaklaşımını eleştiren Başbakan Erdoğan, ''El Kaide'den olduğu zaman terörist, ama PKK'dan olduğu zaman asi... Bunu anlamak mümkün değil. Burada bir sınavın içinde olduğunu da dünya basını bilmelidir'' dedi. Bu konuyu Başkan Bush'a da anlattığını belirten Erdoğan, ''Bunları konuştuk. Birçok konuda da büyük ölçüde, büyük oranda düşüncelerimizin örtüştüğünü gördük'' diye konuştu.

BUSH: PKK ORTAK DÜŞMAN
ABD Başkanı George W. Bush da açıklamasında, "PKK terörist bir örgüttür. Türkiye'nin düşmanıdır. Irak'ın düşmanıdır ve ABD'nin düşmanıdır. Başbakan Erdoğan ile daha iyi bir istihbarat paylaşımı sağlama konusunda nasıl çalışabileceğimizi konuştuk. Katilleri yakalamak için istihbarata ihtiyaç var" dedi.
Başkan Bush, bu çerçevede iki ülkenin askeri yetkililerinin de sürekli temasta olmasının önemini vurguladı. PKK terörüne karşı mücadelede "üçlü mekanizmanın" önemli olduğunu belirten Bush, bunun dışında Genelkurmay İkinci Başkanlarının sürekli temasta olmasının, ayrıca Irak'taki Amerikalı Komutan David Petraeus ile sürekli temasta bulunulmasının önemine değindi.
Başbakan Erdoğan'ın, ABD'den, Iraklı yetkililerle çalışarak, PKK'ya finansal ve lojistik desteğin engellenmesini istediğini belirten Bush, "Başbakana, yakın işbirliğinin önemli olduğunu ifade ettim" diye konuştu.
Bir gazetecinin, "Türkiye operasyon yaparsa tepkiniz ne olur?" şeklindeki sorusu üzerine Bush, "Ben, varsayıma dayalı sorulardan hoşlanmıyorum. Burada Erdoğan ile PKK problemiyle başa çıkmak için neler yapabileceğimizi konuştuk" yanıtını verdi.
Bush, bu meseleyi çözmek için yapılabilecek şeyin "ortak çalışma" olduğuna işaret etti.
İrtibat kesilen Türk askerlerinin Türkiye'ye getirilmesi konusundaki bir soru üzerine Başkan Bush, bu sonucun, birlikte çalışıldığı zaman nasıl etkili olunabildiğine işaret ettiğini söyledi.



Bu haber 508 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,405 µs