En Sıcak Konular

ABD'DEN ADIM ATMASINI BEKLİYORUZ

20 Ekim 2007 13:37 tsi
ABD'DEN ADIM ATMASINI BEKLİYORUZ Erdoğan,''Her şeyi Irak'tan beklemekten öte birinci derecede Amerika'dan bekliyoruz.Amerika başta olmak üzere, burada adım atmalarını istiyoruz".

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Sınır ötesi harekatla ilgili olarak, biz ABD ile bu işi çok açık net bir yere bağlamak durumundayız ve 5 Kasımda yapacağım görüşmelerde bunun da özellikle neticesini almak istiyoruz'' dedi.
Kanal 24'de yayınlanan ''Ankara Masası'' programında canlı yayına katılan Erdoğan, tezkerenin 507 oyla kabul edilmesinin ciddi bir konsensüs olduğuna dikkati çekti. Bunun zamanlamasının iyi yapıldığına inandığı bir adım olduğunu kaydeden Erdoğan, seçim öncesinde de gerekli istişare ve müzakerelerin yapıldığını, ancak o gün için böyle bir adımın atılmasının erken olduğu kanaatinin oluştuğunu belirtti.
Türkiye'ye gelen Irak Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Tarık Haşimi ile görüşmelerde kararlılığın dile getirildiğini kaydeden Erdoğan, Maliki'nin yaptıkları telefon görüşmesinde ''heyet göndererek görüşmelerde bulunulması'' önerisinde bulunduğunu anlattı. Erdoğan, ''Ancak bu heyetlerin gelmesi bizim yol haritamızı değiştirmez. Biz artık oyalanmak istemiyoruz. Bu oyalamalardan bıktık. Başta ABD olmak üzere, koalisyon güçleri, merkezi yönetim maalesef beklenen neticeyi alamadık. Terör örgütüne karşı en ufak bir yaptırım olmadı ve şimdi hala yine Türkiye'den beklenirse, artık bizim verecek herhangi bir şeyimiz kalmadı'' diye konuştu.
''AMERİKA'DAN BEKLİYORUZ''
Iraklı yetkililerin terör örgütü PKK'nın Irak'ı terk etmesine yönelik açıklamalarına da işaret eden Erdoğan, ''Tabii, 'terk edin burayı' demek işi bitirmiyor. Terk etmeleri için ne yaptın, ne yapıyorsun? Önemli olan bu. Buna gücün yetmiyorsa söylersin, bu konuda gerekli desteği, yardımı da veririz'' dedi. Irak'ın huzurlu olmasının Türkiye'yi de her yönden huzurlu hale getireceğini belirten Erdoğan, buna Türkiye'nin de katkısı olması gerektiğini bildiklerini, bunun için de Irak'a komşu ülkeler toplantısı başlattıklarını söyledi. Bu adımları bunun için attıklarını ifade eden Erdoğan, ''Her şeyi Irak'tan beklemekten öte birinci derecede Amerika'dan bekliyoruz. Koalisyon güçlerinden, Amerika başta olmak üzere, burada adım atmalarını istiyoruz. Merkezi yönetim bu noktada adım atmalıdır ve böylece bizim Irak'ın kuzeyindeki terör örgütünün konuşlanmasına yönelik oradan bazı somut neticeler almamız gerekiyor'' diye konuştu. Erdoğan, ''Nihai hedef PKK'yı oradan çıkarmak gibi tanımlanabilir mi?'' sorusu üzerine, ''Buradaki terör örgütü mensuplarının Avrupa'ya gönderilmesi'' gibi çok değişik teklifler bulunduğunu anlattı.
ERMENİ TASARISI
Erdoğan, 5 Kasımda ABD ziyaretinin başlayacağını belirterek, Türkiye'nin ABD ile stratejik ortaklığının söz konusu olduğunun altını çizdi. 1915 olaylarıyla ilgili tasarıya ilişkin sıkıntının bir stratejik ortağın böyle davranması olduğunu kaydeden Erdoğan, ancak ABD Başkanı George W. Bush'un bu konuda elinden geleni yaptığını, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın da çaba gösterdiğini ifade etti.
Konuyla ilgili bazı görüşmelerde bulunduklarını anlatan Erdoğan, bu çalışmalardan bazı olumlu neticeler elde edildiğini, 5 Kasımda başlayacak ziyareti sırasında hem bu konuyu, hem de Kuzey Irak meselesini görüşeceklerini bildirdi. İki ülke arasındaki ilişkilerde şu anda başlatılmış bir süreç olduğunu kaydeden Erdoğan, ''Özellikle sözde Ermeni soykırımı meselesiyle ilgili, alakalı, şu anda ABD'de bu konuyla ilgili olarak Türkiye'nin aleyhinde bu kampanyayı yürütenler, aslında ABD'nin Türkiye ile ilgili münasebetlerine kurşun sıkıyorlar. Diaspora burada çok basit çıkar hesaplarıyla bunu yapıyor. Bu Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin geleceğini kökünden olumsuz etkilemektedir'' diye konuştu.
İZNE İHTİYAÇ YOK
Şu ana kadar açık bir diplomasinden yana olduklarını, bu çalışmalardan ümidini yitirmediğini belirten Erdoğan, ''Ama sınır ötesi harekatla ilgili olarak biz ABD ile bu işi çok açık net bir yere bağlamak durumundayız ve 5 Kasımda yapacağım görüşmelerde bunun da özellikle neticesini almak istiyoruz'' dedi.
Erdoğan, ''Eğer beklediğiniz cevap gelmezse...'' denilmesi üzerine de, ''Türkiye'nin herhangi bir yerden izindi, şuydu buydu ihtiyacı yok. Türkiye'de alışılmış bazı şeyler var. Yok icazet alınmış, bilmem ne yapılmış çok ayıp, çirkin bir şey'' şeklinde konuştu. Erdoğan, bir başka soru üzerine de, ''Eve Dönüş Yasası''nın hala yürürlükte olduğunu, isteyenlerin bundan yararlanabileceğini söyledi.
''VATANDAŞLARA REFERANDUM ÇAĞRISI''
Erdoğan, yarın yapılacak referandumla ilgili olarak da vatandaşlara, ''Cumhurbaşkanını artık sen seçeceksin, bunun kararını veriyorsun. Burada demokratik bir hakkın var. Bu hakkını gel sandıkta kullan. Nasıl olsa, buraya girerler, seçilir deme. Artık bu tür referandumlara da Türkiye'nin alışması lazım. Yarın belki çok farklı alanlarda bu tür referandumlar yapılması gerekecek'' çağrısında bulundu.

Bu haber 465 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,427 µs