En Sıcak Konular

Helin Demir

Gündeme Bakış
Helin Demir
25 Ocak 2010

Demokratik Açılımın Olumlu Etkileri



Demokratik açılım sürecinde çözüm senaryolarının yumuşak ve kararlı bir biçimde iyi planlanması, kararlılık ve cesaretle uygulanması amaçlanıyor. Bulunacak çözümlerin, dünyadaki değişim sürecini doğru değerlendiren bir yaklaşımla ve bütün dünyada gelişmenin evrensel ölçütleri olarak kabul edilen demokrasi, insan hakları ve piyasa ekonomisi ilkelerine bağlı kalarak, bölgede yaşayan insanların gelecekteki yaşam biçimini oluşturma hedefine odaklanması,  atılacak her adımın, bölge halkına bir gelecek modeli sunması, bir yaşam biçimi vaat etmesi gerektiği kaydediliyor. İnsanların umutla uyanması, günü heyecanla karşılaması ve heyecan duyarak güne katılması ise temel felsefeyi oluşturuyor. Çalışmalar son hızla devam ederken Mardin’de yaşananlar başarının ölçüsünü gözler önüne seriyor.

“Beyaz Gazete” adlı internet sitesinde yayınlanan habere göre; demokratik açılım ve Suriye ile vize uygulamasının kaldırılmasının Mardin ekonomisini pozitif olarak etkilediği belirtiliyor. Son bir yıl içinde Mardin’de 10 fabrika açılırken, 20 fabrikanın kurulması için de başvurularda bulunulduğu kaydediliyor. Demokratik açılımla birlikte ekonomik teşvik programı, Irak ve Suriye ile hızla geliştirilen ticari ilişkilerin bu iki ülkeye sınır komşusu olan Mardin’e son bir yıl içinde 10 fabrikanın kurulmasını sağladığı aktarılıyor. Önce Irak, ardından da Suriye ile ilişkilerin gelişmesiyle bu iki ülkeye gümrük kapısı bulunan Mardin Organize Sanayi Bölgesi’ne makarnadan una, seramikten tekstile kadar çeşitli alanlarda yatırım yapmak isteyen 20 yerli ve yabancı yatırımcının son bir yılda başvuru yaptığı vurgulanıyor. Bu yatırım ve başvuruların TUİK verilerine göre % 17’lik işsizlik oranı ile Türkiye’de 7.sırada bulunan Mardin’de heyecan oluşturduğu, 15 girişimcinin işbirliği yaparak Organize Sanayi Bölgesi’nde 3.5 milyonluk parke taşı ve briket fabrikası kurduğu, Irak ve Suriye’ye ihracat yapan fabrikada 26 kişinin istihdam edildiği açıklanıyor.

Son olarak Doğu ve Güneydoğunun en büyük, Türkiye’nin ise en kapsamlı üçüncü uzmanlık merkezi olma özelliği taşıyan Martest Analiz Laboratuarlarının Mardin Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulması da en önemli örneklerden birini oluşturuyor. 2 bin metrekare kapalı alanda kurulan Laboratuarlarda 43’ü teknik olmak üzere toplam 63 kişinin çalıştığı bildiriliyor.

Mardin İş Adamları Derneği Başkanı Nasır Duyan ise, açılımın özellikle sınıra komşu olan illere hareket getirdiğine dikkat çekerek son bir yıl içinde artan taleplere göre hem mevcut sanayi bölgesini büyütmek hem de yeni bir organize sanayi bölgesinin kurulması için Valiliğe başvurduklarını ifade ediyor. Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşı da yerli ve  yabancı firmaları yatırım yapmaya davet ettiklerini, Mardin'den Irak, Suriye ve  İran'a akın olmasının ulaşım ve altyapı yönünden yatırım yapmak isteyenler için bir avantaj oluşturduğunu söylüyor.           

Mardin’de seyreden olumlu ekonomik gelişmelerin yanında kültürel açıdan da güzel şeyler kaydediliyor. Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay,  Dohuk Üniversitesi Rektörü Dr. Asmat M. Khalid,  Süleymaniye Üniversitesi Rektörü Ali Saed Mohammed ve Erbil Üniversitesi Rektörü Muhammed Sadık'ın 24 Ocak’ta Mardin'e geleceğini açıklıyor.        Rektörlerle Türkoloji, Kürdoloji, tarih ile geleneksel İslam sanatları ve  mimarlık gibi alanlarda iş birliği geliştirilmesi yönünde görüşme yapılacağını  anlatan Omay, 2007 yılında kurulan Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde “Yaşayan  Diller Enstitüsü” kurulması ile ilgili karar gereğince, komşu ülkeler İran ve  Suriye ile imzaladıkları akademik ve bilimsel iş birliği protokollerinin ardından  Irak ile de bir iş birliği geliştirme çalışması yapıldığını belirtiyor.

Demokratik açılım süreci ve bölgede sağlanacak daha iyi güvenlik  koşullarıyla beraber Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yatırımların artacağı  ve bölgenin daha zenginleşeceği, bununla beraber sosyal ve kültürel açıdan da yüksek seviyelere ilerleneceği değerlendiriliyor. 



Bu yazı 1,096 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 19 Temmuz 2011 PKK’NIN ŞİDDET KARARI VE BDP’NİN ÇIKMAZLARI
    • 12 Temmuz 2011 PKK VE BDP’NİN PROPAGANDA ARACI: ÇOCUKLAR!
    • 12 Temmuz 2011 BDP’DE SEÇİM SONRASI YAŞANAN RAHATSIZLIKLAR
    • 4 Temmuz 2011 SEÇİMDEN SONRA BDP’DE NELER OLUYOR?
    • 28 Haziran 2011 ÖRGÜTTEN KOPUŞLAR HIZLANIYOR
    • 15 Haziran 2011 SEÇİMDEN SONRA BDP’YE BAKIŞ
    • 12 Haziran 2011 Demokratik Özerklik, Kent Meclisleri, Adalet Komisyonu= Bölücülüğün Kanıtları
    • 7 Haziran 2011 BDP’NİN SEÇİM FİYASKOSU
    • 3 Haziran 2011 TERÖR ÖRGÜTÜNDE BOZUK DÜZEN
    • 25 Mayıs 2011 İMAM KATİLİ PKK
    • 25 Mayıs 2011 PKK-BDP/SEÇİM HİLELERİ-ÇATIŞMALAR-ANLAŞMAZLIKLAR
    • 13 Mayıs 2011 Seçimlere Az Kala BDP'de Neler Oluyor?
    • 9 Mayıs 2011 pkk hizbullah çatışması dinmiyor
    • 4 Mayıs 2011 DANİMARKALI BAKAN: “ROJ TV’Yİ KAPATMAK YARGININ İŞİ”
    • 2 Mayıs 2011 PKK- BDP –HİZBULLAH/GERİLİM
    • 28 Nisan 2011 SÖYLEMLER BAŞKA YAŞANANLAR BAŞKA
    • 21 Nisan 2011 PKK- BDP –HİZBULLAH ÇATIŞMASI
    • 18 Nisan 2011 SALDIRGAN TUTUM SERGİLEYEN BDP KÜRTLERİ NASIL TEMSİL EDECEK?
    • 14 Nisan 2011 PKK’NIN SON YALANI: ÖCALAN’IN KÖYÜ’NE AYRIMCILIK
    • 13 Nisan 2011 TERÖRE HİZMET EDEN SAHTE İMAMLAR

    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,342 µs