En Sıcak Konular

Memduh Atalay

Kıvılcım
Memduh Atalay
1 Ocak 1990

Bir Zulüm Tapınağı: Banka



     Biz bir değeri kaybettik. İnsanlığımız, sorumluluk duygumuz, dünya anlayışımız korkunç bir değişime uğradı. Dostluğumuz, kardeşliğimiz, komşuluğumuz musalla taşındaki son göreve indirgendi ki bu son görevi bile hakkıyla ifa ettiğimiz söylenemez. Kurdun, kuşun, yolcunun, garibin, yetimin hakkını gözeten bir medeniyetin çocukları bu denli duyarsızlaşmışsa ortada biz diye bir şey kalmamış demektir.
     Bu gün bankalar kurban peşinde bir tapınak gibi. Kapitalizmin mabedi olan banka, insanımızın iliklerini emiyor. Nice yuvalar yıkıldı, nice onurlar haciz yedi, nice gönüller yardımsız, çaresiz bunalıma girdi. Bütün bunlardan sorumluyuz. Olanların olmaması için bir şey yapmak gayreti yoksa en azından bir tepki geliştirememişsek suçluyuz. Ben bankaya mecbur kalan insanların elinden tutmayanları onları kaderine terk edenleri suçlu buluyorum. Çünkü biz aramızdan ödünç vermeyi, yardım etme gayretini kaldırmışız. Kapitalist kan emiciler reklâmlar la zaruri olmayan ihtiyaçları zaruri gibi gösterip tüketimi kamçılayıp, insanımızı ağlarına alıyor ki kurtulmak ne mümkün. ”sen çalış ben yiyeyim” anlayışının sistemli halidir banka.
     Araba, ev, eşyaların markası, tatil gibi modern putlarla ortaya çıkıp, bunlarla mutlu olunduğu var sayımı ile işin şuurunda olmayanlarda aynı tuzağa düşüyor. Varlıklı zevat eşyasını olmayanın gözünün içine sokarak yaşayınca yoksul zümre de eşya peşinde koşmaktan kendini alamıyor. Bu ne menem bir ahlaktır ki arabayı gören “geçen seni görmüştüm” diyebiliyor. Bir veli, çocuğunun karnesindeki zayıfı, hanımının yüzündeki sitemi, annesinin hastalığını görmüyor ama yürüyen putu-arabası-tık dese koşuyor tamirciye. Benim eşyam değil eşyanın beni biçiminde bir yok oluş. Bu öyle bir durumdur ki eşyanın kalitesi markası oranında varsın, ya da yoksun “ tekasür” suresi bu insan psikolojisini en derin bir biçimde resmeder. Eşya çoğalmakta fakat insanlık kaybolmaktadır!
     Herkes bir diğerine eşyası oranında değer verince sahiplik duygusunun, kör bakışı ile borçluyu, dertliyi görecek duyarlılık kalmıyor. Bence yapılması gereken en önemli iş bu duyarlılığın tekrar inşası olacaktır. Eşya sarhoşluğuyla birbirine yabancılaşan, birbirine duyarsızlaşan tüketen hayvan bir gece de bir ailenin bir aylık ihtiyacını tüketebiliyor.
     Bankalar bu duyarsızlığın, bu tüketme çılgınlığının oluşturduğu boşlukta zincirini takıyor. Artık bir kölesindir, bir lirayı on lira olarak ödemek zorundasın. Ödemediğinde ya intihar, ya hırsızlık, ya da sermaye düşmanlığı başlamaktadır ki her biri yine banka sistemini desteklemektedir. Biz bu noktanın şimdilik mağduru olmayabiliriz ama bu sorumluluktan kurtarmaz bizi. Bunun için bir seferberlik başlatmalıyız. Yardımlaşmayı, ödünç vermeyi, duyarlılığı yeniden kazanmalıyız. İkinci, üçüncü umreleri, tatilleri, yeni modelleri terk ederek borçlu aramalı ve vermeliyiz. Hatta dönüşünü beklemeden vermeliyiz. Oturduğumuz apartmanda yakıt borcunu veremeyen biri mi var ödemeliyiz borcunu, çocuk okutan bir aile mi var bir aylığını biz göndermeliyiz, kız gelin eden, oğlan evlendiren biri mi var bir yerinden tutmalıyız.
     Ekranlardaki hormonlu yardım kampanyalarını değil bu banka zedelere yapılan yardımları önemsemeliyiz. Sokak ortasında tişört vererek, şapka vererek kredi kartı dağıtan şık giyimli modern baylar ve bayanlara demeliyiz ki” kardeşimi sizin tapınağınıza kurban vermeyeceğim” bu kardeşlik güvenini kim birinde bulsa bankaya bulaşmaz. Yardım duygumuzun ölmesi,bencilliğin artması, eşyanın putlaştırılması bankaya vücut veriyor. Bir şehirde bankalar bu kadar çoğalmışsa insanlık o kadar ölmüş demektir. Bir yerden başlamalıyız. Bu başlangıç en yakınımızın bilinçlendirilmesi ve ona güven veren bir dost olmakla ortaya çıkar.
     BANKA KAPİTALİZMİN EN ZALİM BİR TAPINAĞIDIR. BU TAPINAĞI BESLEYEN BOŞLUKLARI DUYARLILIKLA YENİDEN DOLDURMALIYIZ. VE VERMEYİ ÖĞRENMELİYİZ. PARTİ GENEL BAŞKANLARININ YEMEĞİNE HARCANAN PARALARLA ÇOK YOKSULLARIN ÇARESİZLİĞİNE ÇARE OLUNABİLİR. BİR YERDE DUYARLI MÜSLÜMAN VARSA ONUN ÇEVRESİNDE, SORUMLULUK ALNINA GİRENLER ARASINDA BANKA MAĞDURU VARSA O MÜSLÜMANLIK AVANTAJLARDAN YARARLANMA MÜSLÜMANLIĞIDIR!
     HER BANKA MAĞDURU KİRLENEN RUHUMUZUN, BENCİLLEŞEN AHLAKIMIZIN, KAPANAN KALBİMİZİN BİR ÖRNEĞİDİR. KASASI KAPALI MÜMİNİN KALBİNİN AÇIK OLDUĞU SÖYLENEMEZ. TEKASÜR SURESİNİN VERDİĞİ DERSE BUGÜN CAHİLİYE DÖNEMİNDEN DAHA FAZLA MUHTACIZ. ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNİN İNDİRİMLİ GÜNLERİNİ PROTESTO ETMELİYİZ ÇÜNKÜ BU GÜNLER BANKA TAPINAĞINA KURBAN SEÇME GÜNÜDÜR BİLİNE!



Bu yazı 1,513 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 4 Aralık 2014 Öğretmenin Eğitime Katkısı
    • 1 Mayıs 2010 Türkülerimiz ve Acılarımız Bağlamında Biz
    • 4 Nisan 2010 Üşüyen Değil Davası Olan MUHSİN BAŞKAN
    • 26 Mart 2010 İlahiyatçı Bilgeliğin Dayanılmaz Hafifliği: BAYRAKTAR BAYRAKLI Örneği
    • 15 Aralık 2008 O Ayakkabılardan Öpüyorum Kardeşim
    • 22 Eylül 2008 Ulusalcı Paranoya ya da Vatan Satma Töhmeti
    • 15 Eylül 2008 Hazreti Ali Atatürk Olarak Dönmüş(!)
    • 8 Eylül 2008 Oruç Bizi Nasıl Tutar?
    • 4 Eylül 2008 Yeni Müsteşriklerimiz:Ateist Bilgelerimiz
    • 27 Ağustos 2008 Farklılık mı Aykırılık mı?
    • 26 Haziran 2008 Avrupalı Turistler Niçin “Kırolarla” Evleniyor?
    • 15 Haziran 2008 Bir Zulüm Tapınağı: Banka
    • 5 Haziran 2008 Başörtülü Kızlar Bağlamında Aşk ve Evlilik
    • 25 Mayıs 2008 Eğri Duruşun Doğrucu Davutları: Yaşar Nuri ve Ahmet Hakan
    • 14 Mayıs 2008 SÜKÛTUN SESİ YA DA ÂKİF’İN RESMİ
    • 11 Mayıs 2008 Çağdaşlığın Dayanılmaz Örtüsü
    • 4 Mayıs 2008 Zamane Hokkabazı
    • 27 Nisan 2008 İsmet İnönü’nün Pul Davası Bağlamında Siyasi Kekemelik
    • 24 Nisan 2008 Ukayl bin Ebu Talip Resminden Bugüne Bakış
    • 19 Nisan 2008 23 Nisan Çocuk Bayramı İçin Laik Faşizan Çocuk Aranıyor!

    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,919 µs