En Sıcak Konular

''IRAK'IN GELECEĞİNDE TÜRKMENLER'' PANELİ

26 Ocak 2020 02:36 tsi
''IRAK'IN GELECEĞİNDE TÜRKMENLER'' PANELİ Türk Ocakları Genel Merkezinin düzenlediği programda,Irak Türkmenleri'nin dünü bugünü ve yarını masaya yatırıldı

“Irak’ın Geleceğinde Türkmenler Paneli” gerçekleştirildi.

Programdan önce fotoğraf sergisi açılışı yapıldı.

İstiklal Marşı ve Türkmeneli Marşının okunmasıyla başlayan programda, Türkmen şehitler için Kur’an-ı Kerim tilaveti gerçekleşti. Program “Bir Sevdadır Türkmeneli” belgeselinin gösterimi ile devam etti.

Panelin açılış konuşmasını Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz yaptı. Türk milletine hizmet yolunda can veren tüm şehitlere rahmet dileyen Öz, 16 Ocak 1980’ta Doç. Dr. Nejdet Koçak, Albay Abdullah Abdurrahman, Dr. Rıza Demirci, iş adamı Adil Şerif’in dönemin Irak rejimi tarafından, Bağdat’ta Türklük şuuru taşıdıkları için idam edildiklerini hatırlattı. Öz, aziz hatıraları önünde saygıyla eğildiklerini ifade etti.

Öz, ayrıca şu açıklamalarda bulundu:

“Tabii ki bugün askeri, teknolojik gücümüzü bilerek bir siyaset izlemeliyiz. Biz medeniyet coğrafyamızda yaşananlara sırtımızı dönemeyiz. Dönsek dahi burada yaşanan gelişmeler bizi etkileyecektir. O yüzden coğrafyamızda yaşanan tüm gelişmelere tepki vermemiz gerekir. Irak’ta yapılan haksızlıklara karşı Erşad Salihi’nin şahsında Irak Türkmenlerine selamlarımı gönderiyorum. Unutulmasın ki toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır. Türkmeneli’ndeki yaşanan gelişmelere karşı her zaman Türk Ocakları olarak desteğimizi vereceğiz. Aynı zamanda Türk devletinin de gereken desteği daha aktif bir şekilde vermesi gerekiyor.”

Prof. Dr. Mehmet Öz’ün ardından Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Mehmet Tütüncü kürsüye gelerek, “16 Ocak tarihi, Irak Türkmenlerinin bağımsızlık yolunda verdiği şehitleri anma günüdür. Bizler bin yıldır o topraklarda yaşayan bir milletiz. Ana vatandan (Türkiye) ayrıldığımız günden itibaren Irak’ta bizi yok saymaya, baskı uygulamaya başlamışlardır. Ancak tüm bu yok saymalara rağmen Türkmenler Irak’ta var olma mücadelesi verdiler. Bugün de bu mücadele devam etmektedir.” ifadelerinde bulundu.

Tütüncü, Irak’ın siyasi merhalelerini; kraliyet döneminden Irak’ta askeri darbe ile cumhuriyetin kurulması, diktatör Saddam dönemi ve 2003’ten günümüze kadar olan sözde demokrasi dönemi olarak üçe ayırdı. Irak Türkmenleri için en acı günlerin 2003’ten sonraki son dönem olduğunu vurgulayan Tütüncü’nün, “Çok şehitler verdik. Ancak, bu rejimler Türk’ü baskıyla zulümle yok edemeyeceklerini anlamadılar. Türkmenler o coğrafyada bir planın parçası olmayacaktır, kendi kaderini kendisi çizecektir. Irak Türkmen Cephesi, Türkmeneli’nin her tarafında etkindir” ifadeleri salondan büyük alkış aldı.

“Türkmenler bundan önce olduğu gibi bundan sonra da hiçbir baskıya boyun eğmeyecektir. Biz her türlü demokrasiden ve hak hukuktan yanayız ancak biz orada bir parçanın parçası değiliz bir bütünün parçasıyız. Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizden kimsenin şüphesi olmasın” diyen Tütüncü konuşmasını, “Kerküklüyem, Türkmenem boyun eğmem daha ben!” sözleriyle sonlandırdı.

Program, Irak Türkmenleri Şehitler ve Siyasi Mahpuslar Derneği Başkanı Haşim Salihi’nin konuşmasıyla devam etti. Salihi, Irak Türklerinin yaşadığı baskı ve işkencelerin her zaman devam ettiğini ve Irak Türkmenlerinin mücadeleye devam ettiğini belirtti.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşad Salihi de panele video konferans yoluyla gönderdiği konuşmasıyla salondaki katılımcılara hitap etti. Erşat Salihi, Kerkük’ten saygı ve selamlarını ileterek, “Umutla yaşayan milletlerin geleceği parlaktır. Projesi olan millet gelen nesillerin isteklerini gerçekleştirir. Biz buradan söz veriyoruz, uzun vadeleri projelerimiz ile, Türkmeneli coğrafyamızın toprak bütünlüğünü savunacağız” ifadelerini kullandı.

Ünlü Türkmen sanatçılar Ahmet Tuzlu ve Ahmet Benli’nin de etkinlik kapsamındaTürkmen türkülerini seslendirdi. Ünlü Irak Türkmeni sanatçı Ahmet Tuzlu seslendirdiği, “Mum kimi yanan Kerkük” eseri ile salondan büyük alkış aldı.

Türk Ocakları Genel Merkezinin düzenlediği program, Irak Türkmenlerinin dünü bugünü ve yarının masaya yatırıldığı panel bölümü ile devam etti. “Irak’ın Geleceğinde Türkmenler” panelini Genel Başkanımız Mehmet Öz yönetti. Panelistlerin Yıldız Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Okur, Irak Türkmeni akademisyen Prof. Dr. Suphi Saatçi ve Prof. Dr. Kürşat Zorlu’nun konuşmalarını gerçekleştirdiği panelde Irak Türkmenlerinin yaşadığı sorunlar ve bölgedeki geçmiş ve mevcut politik meseleler ışığından Irak Türkmenlerinin geleceği ele alındı.

Irak’ın Geleceğinde Türkmenler paneli, panelistlere plaket takdimi ile sona erdi.



KAYNAK: https://www.turkocaklari.org.tr/ocakbasi-sohbetleri/irak-in-geleceginde-turkmenler-paneli-gerceklestirildi-9887


Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,434 µs