En Sıcak Konular

Elektrik çarpmalarında ilk müdahalede neler yapılmalı?

5 Mayıs 2022 15:00 tsi
Elektrik çarpmalarında ilk müdahalede neler yapılmalı? Evde olduğu gibi dışarıda da yaşanabilecek kazaların başında elektrik çarpmaları geliyor.

Elektrik çarpmalarında ilk müdahalede neler yapılmalı?

Evde olduğu gibi dışarıda da yaşanabilecek kazaların başında elektrik çarpmaları geliyor. Uzmanlar özellikle sanayi çalışanlarında sıklıkla görülebilen bu tip kazalara karşı hazırlıklı olmak gerektiğini belirtiyor. Elektrik çarpmasının hayatı tehdit edebilecek riskli yaralanma durumu olarak görüldüğünü söyleyen Altınbaş Üniversitesi İlk ve Acil Yardım Program Başkanı Öğr. Gör. Özlem Karagöl, yıldırım çarpmalarının da elektrik çarpması grubunda kabul edildiğini söyledi ve elektrik çarpmasında yapılacak acil müdahaleleri anlattı.

Elektrik çarpması evde de işte de yaşanabilir!

Elektrik çarpmasının, genellikle elektrikten yeteri kadar korunamayan veya iş güvenliğinin sağlanmadığı durumlarda meydana gelebileceğine dikkat Çekem Özlem Karagöl, evlerde özellikle yaşı küçük olan bebeklerin kolayca ulaşabilecekleri priz ya da açıkta kablo bulunması gibi durumlarda meydana gediğini dile getirdi. Çocukların kabloyu kemirmeleri ya da ellerine geçen çeşitli eşyaları prizlere sokmaları sonucu elektrik çarpmaları sıklıkla görülebildiğini söyledi.

“İç organlara büyük zarar verir”

Özlem Karagöl, elektrik çarpması yaşandığında, elektriğin vücuda girdiği ve vücuttan çıktığı noktalar olduğunu, elektriğin, vücuda girdikten sonra belli bir hat izleyerek ve topraklanarak vücudu terk ettiğini dile getirdi. Ancak bu sırada geçtiği organlarda; kalp, akciğer gibi organlarda ya da damar yapılarında ısı harabiyetine yol açarak hayati yaralanmalara neden olabildiğine dikkat çekti.

“Kalpte ritim bozukluğuna neden olabilir”

Elektrik çarpmalarında, çarpma şiddetiyle meydana gelebilecek en önemli hasarların kalpte ritim bozukluğu olduğunu söyleyen Karagöl, yıldırım düşmesinde de ani kalp durmalarının görülebildiğini, ev içi çarpılmalarda ise ritim bozukluklarının ölümcül çarpıntılara neden olabildiğini hatırlattı. Karagöl, bu nedenle şehir şebekesine maruz kalan kişilerin evde kendisini takip etmek yerine mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini vurguladı.

Elektrik çarpmasında kişi nasıl kurtarılmalıdır?

Hayati tehlikenin bulunduğu durumlarda ilk yardımın büyük önem kazandığını vurgulayan Karagöl, elektrik çarpmalarında yapılacak ilk müdahaleleri şöyle anlattı:
“Elektrik çarpan kişinin elektrikle olan bağlantısı kesilmelidir. Elektrik akımı kesilmeden kişiyle temas edilmemelidir. Elektrik bağlantısını kesemiyorsak elektrik geçirmeyen plastik, ahşap gibi cisimlerin yardımıyla kişiyi elektrikten ayırmamız gerekir. Özellikle nemli elle dokunduğumuz zaman akıma biz de maruz kalabiliriz. Bu noktada kişinin kendi güvenliğini düşünerek müdahale etmesi oldukça önemlidir.” dedi.  Öğr. Gör. Özlem Karagöl, yapılabilecek diğer ilk yardım uygulamalarını şu şekilde sıraladı.

  • Elektrik çarpması sonrası yapılan ilk yardım müdahalesinde akıma kapılan kişinin dilinin geriye kaçıp kaçmadığını kontrol edin. Dilin, boğazı kapatmaması önemlidir. Kişi yere düşerken kafasını çarpmadıysa; dilin boğazı kapatmaması için baş çene pozisyonu denilen başın geriye itilerek çenenin kaldırması manevrası uygulanabilir. Ayrıca ağızdaki takma diş benzeri nesneler çıkarılmalıdır.
  • Elektrik çarpması sonucu kalp hasar görebilir ve kalp ritmi bozulabilir. Bu durumda kalp masajı yapmak gerekir. Ancak kalp masajı yapmak için ilk yardım eğitimi almak gereklidir. Elektrik çarpan kişinin nefes aldığından ve kalp atışının normal çalıştığından emin olduktan sonra masaj bırakılmalıdır. Kişinin bilinci açıksa yaşadığı şoku atlatması için sakinleştirilmeye çalışılmalıdır. Ayaklar yukarı kaldırılıp bir süre dinlenmesi sağlanmalıdır.
  • Elektrik çarpmasında ilk yardımın son aşaması yanık oluşup oluşmadığını kontrol etmek, bölgenin mikrop kapmadan temiz bir bezle sarılarak koruma altında tutulmasını sağlamaktır. Bu durumla karşılaşıldığında yaraya krem ya da merhemle müdahale edilmeden hemen acil sağlık ekiplerine haber verilmelidir.

Elektrik çarpmalarından korunmak için evde uymamız gereken kurallar

Özlem Karagöl, evdeki elektrik çarpmalarında en büyük tehditlerden birinin prizler olduğunu ve kullanılacak eşyanın prize takılırken mutlaka kapalı olduğundan emin olmak gerektiğini belirtti. Bu tip çarpmalardan korunmak için uyulması gereken bir diğer kuralın da ıslak ortamlarda dikkatli olunmasını tavsiye eden Özlem Karagöl, “Banyo, mutfak gibi su ile temas halinde olunan odalarda eller ıslakken elektrikli araçlardan uzak durmak büyük önem taşır. Ayrıca yerler ıslak ya da nemli olduğunda da elektrik araçlarla temas etmek tehlikeye davetiye çıkarmak olacaktır. Bu nedenle nemli ya da ıslak ortamda elektrikli araçlardan uzak durulmalıdır.” açıklamalarını yaptı.

“Çocuklu evlerde, kapaklı priz kullanılmalı”

Özlem Karagöl, alınabilecek diğer önlemlerle ilgili de önemli hatırlatmalarda bulundu. “Elektrikli eşyalar kullanılmadığı zamanlarda fişi prizden çekilmelidir. Böylelikle elektrikle fark etmeden yaşanacak temas durumu azaltılmış olacaktır. Prizlerin kapaklı tercih edilmesinde büyük fayda var. Kapaklı prizler küçük çocuk bulunan evlerde önemli bir rol oynar. Kapaklar, elektrik prizlerinin ne olduğunu bilmediğinden keşfetmek isteyen çocukları durdurmada başarılı olabilir. Kapaklı prizler dışında yanmış fiş, priz ya da kabloları yenileriyle değiştirmek oldukça önemlidir. Elektrikli araçlar bozulduğunda yetkili kişilerden yardım almaktır. Bozulan elektrikli aletlere hiçbir şekilde müdahale etmemek gerekir.”

 

Hibya Haber Ajansı



Bu haber 1,265 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,185 µs