En Sıcak Konular

KORONAVİRÜS İKLİMLE İLGİLİ BİR SALGIN DEĞİL

2 Mayıs 2020 04:51 tsi
KORONAVİRÜS İKLİMLE İLGİLİ BİR SALGIN DEĞİL Koronavirüs iklimle alakalı bir salgın değil. Ciddiye alınmazsa ne tür ekonomik ve sosyal felaketlere yol açacağını çarpıcı bir şekilde gösterdi.

COVID-19 Krizinin Ekonomi, Enerji ve Emisyonlara Etkileri: Mevcut Durum ve Olası Post-Korona Senaryoları 

 Koronavirüs iklimle alakalı bir salgın değil. Ciddiye alınmazsa ne tür ekonomik ve sosyal felaketlere yol açacağını çarpıcı bir şekilde gösterdi. Ancak dünyanın bu şekilde küresel bir pandemi ile karşı karşıya kalınacağını göstermesi açısından iklim krizinin orta vadede yol açacağı sağlık ve diğer çevresel sorunlarının jeneriği gibi düşünülebilir. Dahası, dünyanın yıllarca küresel sorunlar için almadığı önlemleri bu 2020 yılının ilk altı ayında ne kadar acil ve hızlı bir şekilde alabileceğini gördük. Bu yönüyle, umut ederiz ki, iklim krizine önlem ve adaptasyon konusunda bu felaket tecrübesi çok önemli ipuçları ve çözümler geliştirmemizi sağlar.

IEA’nın yeni araştırmasına göre yenilenebilirler, 2020 yılında küresel elektrik üretimi payında yükselişe geçen tek enerji kaynağı olacak. Araştırma aynı zamanda emisyonların 2020’de %8 azalabileceğini, ancak ekonomi kurtarma paketleri daha temiz enerji altyapısını hedeflemezse emisyonlarda daha büyük bir sıçrama yaşanabileceğini belirtiyor.

WMO (Dünya Meteoroloji Örgütü), II. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez en düşük seviyelerde olan karbondioksit emisyonlarında kriz sonrası patlama yaşanabileceğini ve bu düşüşün iklim krizini durdurmak için yeterli olmadığını söyledi.

Petersburg Diyalogu’nda konuşan dünya liderleri ülkelerin ekonomilerini iyileştirmek üzere yaptıkları planların emisyon artışına neden olmayacak şekilde hayata geçmesini talep etti.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva hükümetlerin ekonomi iyileştirme paketlerinin iklim kriziyle de mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres hükümetlere çağrıda bulunarak COVID-19 krizi ile mücadele kapsamında iklim değişikliğinin unutulmaması gerektiğine vurgu yaptı.

İtalya’da yapılan araştırmalarda, hava kirliliğine neden olan parçacıklarda koronavirüs tespit edildi. Uzmanlar, bu parçacıkların enfeksiyona sebep olup olmayacağını araştırıyor.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) gelecek değerlendirme raporuna koronavirüs faktörünü de dahil ederek küresel salgından çıkarılan derslere yer verecek.

İklim değişikliği konusunda yanlış bilgilendirme yapan kişi ve gruplar, koronavirüsü de önemsiz buluyor ve sosyal mesafenin kaldırılması konusunda gösteriler düzenliyor.

Enerji ve Temiz Hava Araştırmaları Merkezi’nin yayımladığı bilgi notuna göre hava kirliliği, COVID-19’un daha ciddi seyretmesi ve ölümcül olmasına yol açan diyabet, akciğer hastalıkları, astım, kalp hastalıkları ve kanser gibi önceden var olan sağlık sorunlarını artırıyor.

Pazartesi günü (27 Nisan) gerçekleşen sanal toplantıya katılan 30 ülkenin çevre bakanı salgın sonrası ekonomik iyileştirme planlarının iklim değişikliği eylemini de desteklemesini istiyor.

45 düşünce kuruluşu ve STK, Avrupa Merkez Bankası’ndan, iyileştirme önlemlerinin COVID-19’la beraber iklim krizini de kapsaması talebinde bulundu.

Çırpılar Termik Santrali ÇED Olumlu Kararı İptal

TEMA Vakfı ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneğinin açtığı dava sonucu Çanakkale Yenice’deki Çırpılar Kömürlü Termik Santralı için verilen ÇED olumlu raporu iptal edildi.

İsveç’te 1989 yılından bu yana faaliyet gösteren son kömür santralı da kapatıldı. Böylece İsveç, kömür enerjisi safhasını tamamlayan üçüncü Avrupa ülkesi oldu.

İstanbul’un Şile ile Kocaeli’nin Kandıra ilçeleri arasında yapılması planlanan Sungurlu Barajı ve HES projesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan “ÇED Olumlu” kararı çıktı.

Yeni bir araştırmaya göre, sellerden etkilenen insan sayısı 2030’a kadar iki katına çıkacak ve aynı zamanda sel boyutlarının felaket seviyelerde artması çok daha fazla zarara yol açacak.

Milano’nun yeni ulaşım planına göre yaz boyunca kent merkezinde yer alan toplam 35 km uzunluğundaki sokaklar, bisiklet kullanımı ve geniş yaya yolları için hazırlanacak. Kent yetkilileri, yeni ulaşım planlamasıyla karantina bitişiyle toplu taşıma yerine tercih edilmesi muhtemel bireysel araç kullanımını azaltmayı hedefliyor.

Küresel ısınmayla birlikte kültür balıklarının hastalığa yakalanma ve ölüm oranları arttı. Bu artış, özellikle gıda güvenliği tehlikede olan ve protein kaynağı olarak kültür balığı tüketen gelişmekte olan ülkeleri tehdit ediyor.

Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’nun hükümeti bu ay altı nehirde madenciliğe yönelik yasağı kaldırdı. Çevre aktivistleri ise madencilik ile bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasında doğrudan bir ilişki olduğunu söyleyerek madenciliğin hastalıkların yayılmasını teşvik edilebileceğini belirtiyorlar.

Neredeyse bütün dünya karantinada olsa da emisyon salımı devam ediyor. Carbon Brief’in analizine göre küresel karbondioksit emisyonları sadece %5.5 oranında düştü.

İklim krizi genç insanları daha fazla etkiliyor olsa da koronavirüs, yaş almış nesilleri daha çok risk altında bırakıyor, ayrıca hiçbirimizin bu virüse karşı bağışıklığı yok. Salgın ise bir başkasına olan ihtiyacımızın önemini vurguluyor. Yaşlılarda ölüm oranının fazlalığını vurgulayan #BoomerRemover hashtagi gibi jenerasyonlar arası başkalarına ve topluluklarına yardım etmek için elinden geleni yapan insanların hikayeleri de artıyor.

Dünyanın her yerindeki ebeveynler aynı soruyla karşı karşıya: Bu gerçeküstü durumu çocuklarını korkuya sürüklemeden nasıl açıklayacaklar? Bu durum bir diğer var oluş krizi olan iklim değişikliğine çok benziyor ve bazı ebeveynler karşılaştırmalı yaklaşımlara başvuruyor.

Koronavirüs önlemleri kapsamında “ellerinizi yıkayın” ve “evlerinizde kalın” gibi önlemleri hayata geçirmek su kıtlığı yaşayan Mexico City’de neredeyse imkansız. Sekiz günde bir gelen su tanklarıyla haneler suyu geri dönüştürerek kullanmak zorunda kalıyor.

Uluslararası çevre örgütleri Greenpeace ve Youth for Climate, iklim krizinin aciliyetine dikkat çekmek için Brüksel’de hologramlı eylem yaptı.

The Economist gazetesi, öğrenciler için altı hafta sürecek ve haftalık olarak yayımlanacak “Climate Briefs” (İklim Özeti) adlı eğitici serisini tanıttı.

Koronavirüs ile mücadele eden Alberta eyaletinde meydana gelen seller sonucu bazı bölgeler zorunlu olarak tahliye edildi. Bu bölgeler arasında Kanada’nın katran kumu endüstrisi merkezi McMurray Kalesi de bulunuyor.

 

İKLİM HABER

KAYNAK: https://www.iklimhaber.org/covid-19-krizinin-ekonomi-enerji-ve-emisyonlara-etkileri-mevcut-durum-ve-olasi-post-corona-senaryolari/ 



Bu haber 1,408 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,665 µs