En Sıcak Konular

JOHN MALKOVİCH NEDİM SABAN İLE BULUŞTU

13 Mart 2020 18:30 tsi
JOHN MALKOVİCH NEDİM SABAN İLE BULUŞTU Malkovich, Saban’ı basına: “Hayatımda beni en çok etkileyen yazının yazarı” olarak tanıttı.

Ünlü sanatçı John Malkovich, The Music Critic adlı tek kişilik konser-oyunuyla Türkiye’de.

Ünlü bestecilerin eserlerine  ağır eleştiriler yazan eleştirmenlerin yazılarını onların rolüne girerek sahnede okuyan Malkovich, yeni oyununa, 2010 yılında  kendisini İstanbul’da  izleyen ve ağır şekilde eleştiren Nedim Saban’ın yazısını da dahil etti.

Saban’ın eleştirisini okuduğu zaman böylesi bir yazıyı ancak tiyatroya tutkuyla bağlı olan birinin yazabileceğini söyleyen Malkovich ‘umarım onunla bir gün tanışırım! diyerek Saban’a uzaktan bir selam göndermişti. Ardından ünlü besteci  Aleksey Igudesman’ın devreye girmesi ve Nedim Saban’ın Malkovich hakkında yazdığı metne uygun bir müzik eseri bestelemesiyle, Saban’ın “Malkovich sınırdışı edilmeli, Türkiye’ye de sınavla girmeli” dediği yazısı bir tiyatro oyununa dönüştü. Malkovich, birkaç yıldır dünyanın farklı kentlerinde oynadığı bu oyunla 13 Mart günü Turkcell Platinum Istanbul Night Flight line up etkinliği olarak Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde sahne alacak.

10 YIL SONRA GERÇEKLEŞEN KARŞILAŞMA

Malkovich/ Saban buluşması konser öncesi yapılan, basın toplantısında gerçekleşti. İki tiyatro insanı basın toplantısında ilk defa bir araya geldiler.  Malkovich, Saban’ı basına: “Hayatımda beni en çok etkileyen yazının yazarı” olarak tanıttı. . Toplantıda soruları tek tek cevaplayan John Malkoviç, “aldığınız en unutulmaz eleştiri yazısının hangisi olduğu sorulduğunda”,  sanat yaşamı boyunca bir çok eleştiri aldığını, bunların bir kısmının güzelleme niteliğinde olduğunu belirterek, fakat yollar önce Nedim Saban’ın yazdığı sert eleştiri yazısının ardında büyük bir tiyatro tutkusu olduğunu bu yüzden bu yazıyı ayrı tuttuğunu söyleyerek, The Music Critic oyununun finalini bu yazıyla tamamlamaya karar verdiğini anlattı.

Nedim Saban ise yaptığı konuşmada John Malkovich ile olan hikayesinin bilinmeyen taraflarını basınla paylaştı. Nedim Saban,  “Malkovich’i ilk kez New York’da tiyatro eğitimi alırken, ‘Yak Bunu’ adlı oyunda seyrettiğini, duyduğu hayranlık neticesinde tiyatroda teşrifatçı olarak çalışmaya başlayıp oyunu on beş kez seyrederek Malkovich’in oyunculuğa yaklaşımını analiz ettiğinden bahsetti.” Bu büyük hayranlığın kendisine Malkovich’in beğenmediği bir oyununu eleştirme hakkını verdiğini belirten Saban’ın sözleri üzerine   Malkovich, ‘Bu yazıyı babamın da okumasını çok isterdim. Çünkü babamın benim hakkımda düşündüğü her şey Saban’ın yazısında var! “diyerek bir itirafta bulundu. Ailesinden hiç destek görmediğini, hep eleştirildiğini samimi biçimde paylaşan ünlü yıldız, Saban’ın ağır eleştirisini belki de bu yüzden kolaylıkla kabullendiğini belirtti.

BELGESEL OLUYOR

Malkovich/ Saban işbirliği, yurtdışındaki yapımcıların da dikkatini çekti ve   BBC  yapımı bir belgeselin de temelinin atılmasını sağladı. Belgeselin çekimleri İstanbul’da yapıldı. Belgeselin ilk bölümünde Malkovich/Saban/Igudesman’ın sanat ve eleştiri başlıklı 45 dakikalık bir sohbeti yer alacak. Ayrıca dünya tiyatro tarihine geçen yazıyı eleştirmen değil, tiyatrocu ve Malkovich hayranı sıfatıyla yazdığını belirten Saban’ın sanat eleştirisindeki sınırlar ve kendi deneyimlerini paylaştığı bir bölüme de yer verilecek. 

Nedim Saban’ın 2010 yılında John Malkovich hakkında yazdığı eleştiri yazısından:

““Lütfü Kırdar’da John Malkovich işkencesini izledikten sonra, Malkovich’i sınırdışı edin desem mümkün değil, adam çoktan toplamış bavulunu, 'Being John Malkovich'e sığınarak her gün başka bir şehirde zaten! Ben, bu oyuncuya T.C vizesi vermeyin artık diyorum! Bir daha böyle kötü oyunlarla Türkiye sınırlarından girmesin, giremesin!

Yollayın onu kariyerine başladığı Steppenwolf Tiyatrosu’na, orada tekrar modern tiyatro hakkında yeterlilik eğitimi alsın, havaalanında audition yaptırtıp, sonra vize verirsiniz! Zaten gözünüzde büyüttüğünüz bu Malkovich’in, dünya tiyatrosunda son yıllarda doğru dürüst oynadığı bir tek saygın tiyatro prodüksiyonu yok. Sözgelimi Shakespeare prodüksiyonlarında yer alan Al Pacino, Philippe Seymour Hofman gibi değil yani, almış eline bavulunu, Malkovich adına sığınarak, kent kent dolaşıyor.



Bu haber 909 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,957 µs