En Sıcak Konular

YAYINCILIĞIN RİSKLERİNE KARŞI SEKTÖRÜ RAHATLACAK YENİ BİR YÖNELİM

21 Ocak 2020 00:35 tsi
YAYINCILIĞIN RİSKLERİNE KARŞI SEKTÖRÜ RAHATLACAK YENİ BİR YÖNELİM Yayıncılığın en büyük sorunlarından biri, yeni yazarlara ve ilk kitaplara şans vermedeki çekincelerdir.

Yayıncılığın Risklerine Karşı Sektörü Rahatlatacak Bir Yönelim: Kişisel Yayıncılık

Yayıncılığın en büyük sorunlarından biri, yeni yazarlara ve ilk kitaplara şans vermedeki çekincelerdir. Bu durumun pek çok sebebi olabilir ancak aralarında en belirleyici olanı, yayıncının bir kitaba yatırım yapmakla ilgili finansal gerçekleridir. Nihayetinde kulağa ne kadar romantik gelirse gelsin, geleneksel yayın evleri için de yayımladığı kitaplardan gelir elde etmek, ayakta kalmanın en önemli şartlarından biridir.

“Okurdan çok yazar var.” Son zamanlarda en çok duyulan sözlerden biri. İletişimin kolaylaşması ile insanların kendini ifade etme, anlatma, hatta kitapları PR gücü yüksek bir iletişim kanalı olarak kullanma eğilimleri de arttı diyebiliriz. Hal böyle olunca, kitap, herkesçe okunması gerekliliğinin yanı sıra kendini ifade etme, birikimlerini aktarma yöntemi olarak herkesin de yazması  gereken bir şeymiş gibi bir gerçeklik oluştu.

Bu yeni gerçeklik sebebiyle, yayımcıların eline ulaşan kitap dosyalarının sayısında da büyük bir artış olduğunu tahmin etmek zor değil.

Satış Garantisi mi Nitelik mi?

Kişisel yayıncılığın önde gelen markalarından Yazardan Direkt’in editörleri bu soruyu sektörel açıdan şöyle yanıtlıyor, “Her işte olduğu gibi yayıncı için de mevcut finansal şartlarda ayakta kalmak çok önemli. Çok satan kitaplar çoğu zaman satmayan kitapları da finanse ediyor. Bu nedenle aslında kurgudaki matematik anlamlı. Esas sorun, yayımcının iyi fakat çok satmayacak bir kitaptan geri durmayı prensip haline getirmesi ve dosya artışı nedeniyle objektif değerlendirme olanaklarının kısıtlı kalması. Biz hala kitapların romantik bir yanının olduğunu düşünüyor, yayıncılığın idealist bir tarafı olması gerektiğine de inanıyoruz. Bu nedenle, iyi bir kitap çok satmayacaksa da mutlaka yayımlanıyor olmalı diye düşünüyoruz. ‘’

Bu tartışmalı soruya hangi cevap verilirse verilsin, kriterlerin dışında kalanlar için reddedilmek ne yazık ki her dönem olduğu gibi bu dönemde de istenmeyen bir son. İşte bu noktada da alternatif kitap yayımlatma yöntemlerini bilmek faydalı olabilir.

Kişisel Yayıncılık ile Yapabilecekleriniz

Öncelikle bilinmesi gereken şey şu ki, kişisel yayıncılık matbaada kendi kitabınızı bastırmanız demek değildir. Kişisel yayıncılığın klasik ya da diğer bir deyişiyle geleneksel yayıncılıktan tek farkı, kitabınızın maliyetini kendinizin finanse etmesi sonucunda da gelirlerine kendinizin sahip olmasıdır. Bu nedenle kişisel yayıncılık aslında cevap bekleme ve onay alma gibi aşamaları tamamen atladığınız bir yöntemdir.  Kitap dosyanızın yayımlanmasıyla ilgili anlaşmaları yapmanızın ardından editör desteği, redaksiyon, grafik tasarım ve satış pazarlama gibi olanaklardan yararlanıyor, hatta kitabınızın tanıtımında aktif rol alarak kendinizi istediğiniz gibi ifade etme şansına sahip oluyorsunuz. Bir yanda çok satanlar, diğer yanda çok okunanlar… Bir yanda da yazma, anlatma ve bildirme ihtiyacının teknik gereklilikleri… Reddedilme ya da ötelenme sebebiyle yaşanan hayal kırıklığı ve vakit kaybını istemeyen, kitabını kendini ifade edeceği bir iletişim aracı olarak sunmak isteyen ve en önemlisi de kitabının gelir ve haklarını paylaşmak istemeyen herkes için kişisel yayıncılık, geleneksel yayıncılığa anlamlı bir alternatif olarak değerlendirilebilir.



Bu haber 717 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,964 µs