En Sıcak Konular

TBMM 'LİBYA'YA ASKER GÖNDERİLSİN'' DEDİ

2 Ocak 2020 20:23 tsi
TBMM 'LİBYA'YA ASKER GÖNDERİLSİN'' DEDİ Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi 184 ret oyuna karşı 325 kabul oyuyla Meclis’ten geçti.

Libya tezkeresi 325 kabul oyuyla TBMM’den geçti

Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi 184 ret oyuna karşı 325 kabul oyuyla Meclis’ten geçti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresini görüştü. Görüşmelerin sonrasında yapılan oylamada tezkere kabul edildi. Tezkereye 325 kabul oyu çıkarken, 184 vekil ise ret oyu verdi.

CHP, İYİ Parti ve HDP Libya’ya asker gönderilmesine izin veren tezkereye “hayır” deme kararı aldı. TBMM’de iki milletvekili bulunan Saadet Partisi ise tezkereye desteğini son anda geri çekti.

Olağanüstü oturum saat 14:00’da başladı. Partiler adına konuşmaların ardından oylamaya geçildi. Tezkerenin Meclis’ten geçmesi için oylamaya katılanların salt çoğunluğu, yani 301 “evet” oyu yeterliydi.

Tezkerede, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Libya’daki görev süresi bir yıl olarak belirlendi. Libya’ya gönderilecek askeri gücün sınır, kapsam, miktar ve zamanına ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karar verecek.

CHP, İYİ Parti, HDP “hayır” oyu verdi

Oturumda CHP adına söz alan İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz “Tezkere metni, önceden planlanmış, Saray’ın siparişi ile Silahlı Kuvvetlerimizi Libya çöllerinde savaşa göndermek üzere hazırlanmış bir felaket çağrısıdır” diye konuştu:

“Burada ulusal çıkarların ne olduğu belli olmadığı gibi, gönderilecek askeri unsurlarımızın ‘şümul, miktar ve zamanı da Cumhurbaşkanınca takdir ve tayin olunacak şekilde’ ifadesiyle ucu açık, muğlak ve belirsiz bırakılmıştır. Yani sipariş listesi Saray’ın elindedir. Libya’dan bir şehit haberi gelince ne yapacaksınız? Aileleri sıradan bir kazaymışçasına, oğlunuzun ölümü ‘kader’ diyerek mi teselli edeceksiniz?”

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray da Türkiye’nin hiçbir zaman ganimet ve yağma peşinde olmadığını belirterek, “Tezkereye ‘hayır’ diyeceğiz” dedi. Çıray AKP’ye de şu sözlerle tepki gösterdi:

“Şu ayıba bakın, Libya’ya asker göndermeye hazırlanıyorsunuz hükümetten bir bakan bile yok. Cumhurbaşkanı gelip burada tezkereyi savunmalıydı.”

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da “Bu tezkereye net bir biçimde ‘hayır’ diyoruz. Bu iktidar bu ülkenin tarihine kara sayfalar eklemeye devam ediyor” diye konuştu.

Saadet Partisi ise tezkereyi destekleme kararından vazgeçti. Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, “Tezkereyi kabul etmediğimizi Saadet Partisi adına ifade ediyorum” diye konuştu. Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam oturumdan önce TBMM’deki oylamaya katılmayacağını duyurmuştu:

Saadet Partisi adına görüşme başlamadan önce resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda tezkereye destek verildiği duyuruldu:

AKP ve MHP’den tezkereye destek

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay tezkerenin Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki çıkarlarına katkı sağlayacağını öne sürdü ve “Libya’ya verilen destek hukuki bir yükümlülük hem de millî hafızaya sadakattir” dedi.

Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AKP İzmir Milletvekili İsmet Yılmaz ise “Libya birilerine uzak gelebilir. Libya bizim deniz komşumuzdur. ‘Libya’da ne işimiz var’ sözü dar bir bakış açısını temsil eder. Dış politikada 360 derece bir perspektifle çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tezkereye destek olacağız” dedi.

MHP lideri Devlet Bahçeli de oturumda hazır bulundu (medyascope.tv)

 


Kaynak: https://medyascope.tv/2020/01/02/libya-tezkeresi-325-kabul-oyuyla-tbmmden-gecti/


Bu haber 922 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,530 µs