En Sıcak Konular

UZMANLAR YENİ İLETİŞİM ORTAMLARINDA TÜRKÇE'Yİ TARTIŞTI

6 Aralık 2019 14:39 tsi
UZMANLAR YENİ İLETİŞİM ORTAMLARINDA TÜRKÇE'Yİ TARTIŞTI Akademisyenler TDK ve Türkiye Bilişim Derneği ile birlikte Yeni İletişim Ortamlarında Türkçe Çalıştayı’na imza attılar.

Uzmanlar yeni iletişim ortamlarında Türkçe’yi tartıştı

İletişim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte hem geleneksel alanlarda yeni kavramlar hem de yeni araştırma ve çalışma sahaları ortaya çıkmıştır. Bu noktada batı dillerinden alınma terimler kullanılmaktadır. Bu da kavram karmaşasına, anlam kazalarına ve bu alanların toplumun diğer kesimlerine tanıtılmasında ifade zorluklarına neden olabilmektedir. Bu sorunun farkına varan akademisyenler TDK ve Türkiye Bilişim Derneği ile birlikte Yeni İletişim Ortamlarında Türkçe Çalıştayı’na imza attılar. Farklı alanların güncel kavram sorunlarıyla ilgili tespitlerin ortaya konması ve yabancı dil kökenli terimler yerine kullanılabilecek Türkçe terim önerilerinin tartışılması hedefiyle dilbilimcilerle, iletişimcileri ve pek çok ilgili alandan uzmanı bir araya getirdiler.

Törende konuşan Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Türk Dil Kurumu olarak terimlerin Türkçeleştirilmesi hususundaki bu Çalıştay’a destek vermekten duydukları mutluluğu ifade etti. Türk Dil Kurumunun terim konusundaki faaliyetlerinden bahseden Prof. Dr. Gülsevin, TDK’nin kuruluşundan bu yana çok sayıda terim sözlüğü hazırlayarak bunları genel ağda halkımızın hizmetine sunduğunu belirtti. Gülsevin, Türkçenin millî unsurlarını kaybetmeden yaygınlaştırılması, bilim dili, yazı dili ve edebî dil olarak gelişimi üzerine de bilgiler verdi.

Açılış konuşmalarının ardından Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin’e, İstanbul Okan Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadir Engin Uzun’a ve Türkiye Bilişim Derneği Bilişimde Özenli Türkçe Grubu Üyesi İlker Tabak’a teşekkür plaketi takdim edildi.

Açılışın ardından 60 yakın katılımcı çalışma gruplarına ayrılan masalara geçerek ilgili oldukları alanlardaki tartışmaya açık terimleri tespit etmeye başladılar. Her çalışma grubunda alandan uzman akademisyenler, sektör temsilcileri, dilbilim alanından uzmanlar ile TDK uzmanları yer aldı. Pek çok yeni terim önerilirken bazı terimlerin de dilde kullanım karşılığı bulduğuna dair sonuçlara varıldı. Proje Koordinatörlerinden İstanbul Okan Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi N. Hanzade Uralman çalıştayın disiplinlerarası yöntemine dikkat çekerek çalıştaya davet ettikleri katılımcıların da bu ihtiyaca inanarak büyük destek verdiğini belirtti, yeni çalışmalara vesile olması temennisinde bulundu. (Hibya Haber Ajansı)


Bu haber 744 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,291 µs