En Sıcak Konular

TOPLUMSAL OLAYLARA MÜDAHALEDE ''KANGAL'' KULLANMAK DOĞRU MU?

23 Ağustos 2017 22:15 tsi
TOPLUMSAL OLAYLARA MÜDAHALEDE ''KANGAL'' KULLANMAK DOĞRU MU? İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından başlatılan proje kapsamında çevik kuvvet polislerinin toplumsal olaylara müdahalesinde artık Kangal köpeği kullanılacak.

Toplumsal Olaylara Müdahalede “Kangal” Kullanmak Ne Kadar Doğru?

İstanbul Emniyet Müdürlüğü toplumsal olaylara müdahalede kangal köpekleri kullanmaya karar verdi. Peki bu karar doğru mu?

İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından başlatılan proje kapsamında çevik kuvvet polislerinin toplumsal olaylara müdahalesinde artık Kangal köpeği kullanılacak. Alman ve Belçika polisinin toplumsal olaylarda kendi köpeklerini kullanmasından yola çıkan İstanbul Emniyet Müdürlüğü de milli ırk olarak Kangal köpeğini tercih etti. Peki bu tercih ne kadar doğru?

Çoğu ülkede ve ülkemizde polis köpeği olarak Alman kurdu, Rottweiler, Doberman gibi komutla hareket eden ve itaat duygusu yüksek köpekler kullanılıyor. Bu köpeklerin komutla hareket etmesi eğitimlerini ve polis memurunun hayvan üzerindeki hakimiyetini de kolaylaştırıyor. 

İsmini Sivas’ın Kangal İlçesi’nden alan Kangal dünyadaki büyük köpek kulüpleri ve federasyonları tarafından tanınmamaktadır ancak Türkiye’deki otoritelerce dünyada safkan bir köpek ırkı olarak tanınması için çalışmalar yapılmaktadır. Çoban köpeği ve bekçi köpeği olarak kullanılan ve bu alanda başarılı olan Kangalların toplumsal olaylarda kullanılmasına yönelik farklı görüşler mevcut.

Emniyetin talebi üzerine 10 yavru köpeği İstanbul Emniyeti Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü‘ne gönderen Kangal yetiştiricisi Murat Taşdelen konuyla ilgili ajanimo.com'a “Yurt dışında toplumsal olaylarda polise yardımcı bir çok köpek ırkı kullanılmaktadır. Ülkemizde de bu köpekler dışarıdan gelmektedir. Polis teşkilatımız şimdi yerli köpekleri eğitip bütün birimlere dağıtmayı planlıyor. Kangal köpeği üst seviye bir köpektir. Diğer Alman ve Belçika kurduna oranla fiziksel yapı olarak üst seviyededir. Toplumsal olaylarda ilk başta Kangal köpeğinin görüntü olarak caydırıcı bir özelliğe sahip olacağını düşünüyorum.” açıklamasını yaptı.

Peki görünüş olarak caydırıcılığı olması, kangal köpeğinin toplumsal müdahalede kullanılması için yeterli mi? 

Köpek eğitmeni İrfan Bingöl, Kangalların çok güçlü ve itaatkar hayvanlar olduğunu ancak bir kangalı kontrol etmenin çok zor olduğunu belirtti. Bingöl, çobanlık alanında çok başarılı olan Kangalların yönetilmesinin zor olacağı için toplumsal müdahalelerde kurt köpekleri kadar başarılı olamayacağını söyledi.

Önceki yıllarda da kangal köpeğinin polis köpeği olması gündeme gelmiş ancak vazgeçilmişti. O dönem  İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Özcan Türkiye Gazetesine durumu şu şekilde değerlendirmişti:

” Kangal köpeklerinin özgürlüğüne düşkün hayvanlardır, Kangallar insanın ortaya koyduğu eğitime ve emre gecikme gösterebilirler. Kangallardan hiçbir şekilde polis köpeği olamaz diyemeyiz. Ancak kangallar, özgürlüğüne düşkün, kendi alanında yaşamayı seven hayvanlardır. Bu yüzden kangallar bu görevlerde, açık arazilerde karakol bekçiliği yaptırılarak kullanılabilir. Ama kesinlikle bu köpekler uyuşturucu aramaya, mayın bulmaya veya toplumsal olaylarda kullanılmaya uygun değildir.” 

Kontrol edilmesi zor olan, özgürlüğüne düşkün ve içgüdüleriyle hareket eden kangalların toplumsal olaylarda kullanılması ne kadar doğru bir karar önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Kaynak: ajanimo.com


Bu haber 790 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    27,061 µs