En Sıcak Konular

ABDULLAH GÜL ''YEMİN KRİZİ''NİN AŞILMASI İÇİN DEVREYE GİRDİ

30 Haziran 2011 10:54 tsi
ABDULLAH GÜL ''YEMİN KRİZİ''NİN AŞILMASI İÇİN DEVREYE GİRDİ Meclis’teki yemin krizine el koyan Cumhurbaşkanı Gül, uzlaşma zemini için Kemal Kılıçdaroğlu, Devlet Bahçeli ve Ahmet Türk’ü Köşk’e davet etti.

Krizde Gül devrede

Meclis’teki yemin krizine el koyan Cumhurbaşkanı Gül, uzlaşma zemini için Kemal Kılıçdaroğlu, Devlet Bahçeli ve Ahmet Türk’ü Köşk’e davet etti. Gül’e, MHP lideri Bahçeli olumsuz yanıt gönderdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM’deki yemin krizine el koydu. Gül, Diyarbakır’dan BDP desteğiyle Bağımsız Milletvekili seçilen Hatip Dicle’nin vekilliğinin düşürülmesi ve mahkemelerin cezaevindeyken CHP, MHP ve BDP’den vekil seçilen 8 ismin tahliye taleplerini reddetmesinin ardından, BDP’nin TBMM’yi “boykot” etmesi ve CHP’nin “yemin” protestosu üzerine, uzlaşma ortamı sağlamak için liderleri Köşk’e çağırdı. Bugün CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşecek olan Gül, cuma günü de bağımsız milletvekillerinin temsilcileri konumundaki Mardin bağımsız milletvekili Ahmet Türk ve Diyarbakır bağımsız milletvekili Şerafettin Elçi ile görüşecek.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Gül’ün son dönemde yaşanan gerginlikleri tamir etme isteği çerçevesinde bu görüşmeleri yapacağını dile getirdi. MHP lideri Devlet Bahçeli ise “programımız yoğun” diyerek Gül’ün görüşme talebini reddetti. Bahçeli’nin ret yanıtının gerçek nedeninin kaset skandalları ve tutuklu milletvekillerine ilişkin süreçte Gül’ün inisiyatif almamasına tepki olduğu öne sürüldü.

Gerginlikleri tamir çabası
Gül, Hatip Dicle’nin milletvekilliğinin düşürülmesi, 5 BDP destekli bağımsız milletvekili ile CHP listesinden seçilen Mustafa Balbay, Mehmet Haberal ve MHP listesinden seçilen Engin Alan’ın tahliye edilmemesinin neden olduğu tartışmalar üzerine geçen cumartesi günü yaptığı yazılı açıklamada, “Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkemizde de, hukuk kurallarının zamanla ihtiyaçlara cevap veremez hâle geldiği ve kamu vicdanıyla bağdaşmayan sonuçlar doğurabildiği bir gerçektir” ifadesini kullanarak, çözüm yerinin Meclis çatısı olduğunu vurgulamıştı.

Erdoğan’la değerlendirdi
Gül, dün hükümeti kurma görevini vermek için Çankaya Köşkü’nde kabul ettiği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaklaşık 2 saat 15 dakika görüştü. Gül ile Erdoğan’ın görüşmelerinde, hükümet kurma görevinin yanı sıra Meclis’te oluşan kilitlenme ve bunun nasıl çözüleceği konusu üzerinde durulduğu yorumları yapıldı. Dün gün boyu gelişmeleri yakından izleyen Gül, Balbay ve Haberal’ın tahliyeleri için yapılan itirazın reddiyle ilgili mahkeme kararı ve sonrasında ortaya çıkan gelişmeler üzerine, CHP lideri ve bağımsız milletvekillerinin temsilcileri ile görüşme kararı aldı. Gül, Kılıçdaroğlu ile Türk ve Elçi’yi arayarak Çankaya Köşkü’ne davet etti. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Gül’ün son dönemde yaşanan gerginlikleri tamir etmek isteği çerçevesinde bu görüşmeleri yapacağını dile getirdi. Gül, bugün saat 11.00’de CHP lideri Kılıçdaroğlu ile Çankaya Köşkü’nde görüşecek. Gül, yarın da 11.30’da Ahmet Türk ile Şerafettin Elçi’yi kabul edecek.

Bahçeli’den ret
Gül’ün önerisini geri çeviren tek lider ise Bahçeli oldu. Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı’nın davetini “Partimizin son günlerdeki mesaisi oldukça yoğun. Programımız uygun değil” diyerek geri çevirdi. Bahçeli’nin Gül’ün görüşme talebini geri çevirmesinin gerçek nedeninin kaset skandalına kadar uzandığı öne sürüldü. Bahçeli, seçim öncesinde ilk önce YGS’deki şifre krizinde Cumhurbaşkanı’nın “tatmin oldum” açıklamasına tepki göstermişti. (ÖNDER YILMAZ, AYDIN HASAN - MİLLİYET)

 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ {http://siyaset.milliyet.com.tr/krizde-gul-devrede/siyaset/siyasetdetay/30.06.2011/1408536/default.htm}



Bu haber 757 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,357 µs