En Sıcak Konular

12 YAŞ ALTI ÇOCUKLARA KUR'AN EĞİTİMİ YASAĞI ''ANAYASAYA'' AYKIRI

30 Haziran 2011 10:47 tsi
12 YAŞ ALTI ÇOCUKLARA KUR'AN EĞİTİMİ YASAĞI ''ANAYASAYA'' AYKIRI 12 yaş altındaki çocuklara Kur'an eğitiminin önündeki yasak hala sürüyor.Ancak bu yasağın başta Anayasamız olmak üzere uluslar arası hükümlere göre de bir geçerliliği bulunmuyor.

Kur'an yasağı Anayasa'ya aykırı

12 yaş altındaki çocuklara Kur'an eğitiminin önündeki yasak hala sürüyor.Ancak bu yasağın başta Anayasamız olmak üzere uluslar arası hükümlere göre de bir geçerliliği bulunmuyor.

Yaz tatilinin başladığı şu günlerde veliler çocuklarına manevi bir eğitim vermenin telaşı içinde iken, 28 Şubat sonrası yapılan bir değişiklikle çocuklara Kur'an eğitiminin engellenmesi yönündeki maddelerin de kaldırılmasını bekliyor.  Bu konuda gazetemize açıklamalarda bulunan Araştırmacı Hukukçu Mehmet Yaman, yasağın Anayasamıza aykırı olduğunu söyleyerek, "Anayasamızda inançsal ve manevi varlığımızın devamı ve gereğinin hak olarak sağlanmasıyla ilgili hükümler yer almaktadır. 24.maddede '...din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine ve küçüklerin de kanuni temsilcisinin talebine bağlıdır' ifadesi yer alıyor" diye konuştu.

Anayasa'da bireylerin manevi eğitimleri ile ilgili açık hükümler yer aldığını söyleyen Yaman, Anayasa'da, 'onurlu bir hayat sürdürme ve maddi ve manevi varlığını bu yönde geliştirme hak ve yetkisine doğuştan sahip olduğu' ifadeleri ile manevi eğitim teminat altına alındığını söyledi. Yaman, Anayasa'da yer alan maddeleri ise şu şekilde sıraladı: "Milli kültür, medeniyet ve hukuk düzeni içinde, 'onurlu bir hayat sürdürme ve maddi ve manevi varlığını bu yönde geliştirme hak ve yetkisine doğuştan sahip olduğu' ibaresi bulunuyor. 17.maddede ise 'Herkes yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir' 24.madde de 'Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine ve küçüklerin de kanuni temsilcisinin talebine bağlıdır' 38.maddede 'İdare, kişi hürriyetinin kısıtlanması sonucunu doğuran bir müeyyide uygulayamaz' 42. Maddede ise 'Kimse eğitim ve öğretim haklarından yoksun bırakılamaz' ifadesi yer alıyor." Okulların tatil olduğu şu günlerde açılan yaz Kur'an kurslarına 12 yaş altı çocukların eğitim alamayışlarını bir hukuksuzluk olarak niteleyen Araştırmacı Hukukçu Mehmet Yaman, "Okullarımızın tatile girdiği bugünlerde, pek çok velimiz, çocuklarının temel dini bilgilerini edinmelerini istemelerine rağmen, bunu karşılayamamakta. Sayın hükümetimiz önemli bir ihtiyaç bulunan bu konuda, her hangi bir adım atmamakta ve vatandaşın yasal hakları bulunan bu ihtiyaçları yerine getirilmemekte ve adeta birileri bu konuda hükümetin kararlı adım atmasını önlemekte veya atılmak istenen bu adımların bazı odaklar tarafından önü kesilmektedir" diye eleştirdi.

Yasağın kalkması önünde hiçbir engel yok
Yaman son olarak da şu ifadeleri kullandı: "İşin en önemli tarafı, temel referansları, milletin inanç ve ahlaki değerleri olan Sayın Başbakan ve mesai arkadaşları, bu görevlerini yerine getirmelerine engel hiçbir şeyin olmadığı ve hatta bilakis milli ve kanuni görevleri bulunduğu halde, yapmamalarından dolayı, milletin inanç değerlerine karşı bir mahcubiyet ve sorumluluk taşımayacaklar mı? Niçin bu sorumluluğun gerekleri, bilinçli bir biçimde değerlendirilip yerine getirilmiyor? Kimler engelleme cesaretini gösteriyor, bu kadar güçlü bir iktidara karşı? Hele hele, yasaların amir hükümleri de bu kadar açık ve seçik bir biçimde ellerini güçlendiriyor olduğu halde."

Yasağı kaldırmak hükümetin yasal sorumluluğu
Araştırmacı Hukukçu Mehmet Yaman, yaptığı açıklamada 'ülkenin kahir ekseriyetinin isteğinin, bu hükümet neden yasal görevi olduğu halde, görevini yerine getiremiyor? Bunun vebali ve yasalar karşısında sorumluluğu yok mu' diye sorarak, yasağın derhal son bulmasını beklediklerini söyledi. Yaman, hükümete yasal sorumluluğunu hatırlattıklarını söyleyerek, "Birisi kalkar, bu hükümete, bu yasal sorumluluklarını hatırlatır ve Anayasa ile uluslar arası sözleşmelerin yüklediği, vatandaşlarına karşı olan bu görevlerini yerine getirmeyerek, görevini ihmal ve hatta Anayasayı ihlal suçlamalarıyla yargıya başvurursa, bu açık hükümler karşısında mahkum olmayacaklar mı? Hatta tazminat sorumluluğundan kim kurtaracak" dedi.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE  {http://www.milligazete.com.tr/haber/kur-an-yasagi-anayasa-ya-aykiri-207723.htm}

 



Bu haber 1,199 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,328 µs