En Sıcak Konular

İMAN VE VESVESE

27 Haziran 2011 09:39 tsi
İMAN VE VESVESE Şeytan, "seni kim yarattı" diye vesvese verir. O kişi "Allah yarattı" derse, "Onu kim yarattı" diye vesvese verir. Böyle vesvese gelince, "Ben Allah ve Resulüne iman ettim" desin!'' (Buhari).

İman ve vesvese...

İmam-ı Gazali hazretleri buyurdu ki; ''Her insana musallat olan en az bir şeytan vardır.Şeytanın vereceği vesveselerden korunmaya çalışmalı!'' Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
 
''Kanın damarlarda dolaştığı gibi, şeytan da, insanın vücudunda dolaşır. Açlıkla az yemekle, oruç tutmakla onun yollarını daraltın!'' (Buhari).
 
Vesvese; dua ve, zikir ile azalıp yok olur. Bunun için, bilhassa günaha meyledildiği zaman, hemen Allah'ı anmalı, istiğfar, salevat ve dua okuyarak şeytanı uzaklaştırmaya çalışmalı! Şeytanın vesvesesinden kurtulmak için, her gün şu duayı okumalı:
 
''Ya Allah-ür-rakib-ül-hafiz-ür-rahim. Ya Allah-ül-hayy-ül-halim-ülazim-ür-rauf-ül-kerim. Ya Allah-ül-hayy-ül-kayyüm-ül-kaimü alâ külli nefsin bima kesebet, hul beyni ve beyne adüvvi!''
 
Bilhassa 40 yaşını geçince, tevbeyi hiç ihmal etmemeli.

Hadis-i şerifte, Şeytan, 40 yaşını geçtiği halde, tevbe etmeyen için, "Bu artık kolay iflah olmaz" der, buyuruldu. (İ. Gazali)
 
Tevbe edip şeytanı çaresiz hâle getirmeye çalışmalıdır.Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
 
''İnsan, yolculukta devesini zayıflatabildiği gibi, mümin de şeytanını zayıflatabilir,'' (İ.Ahmed).
 
Haram işlemeye niyet edip, Allah'tan korktuğu için vazgeçen günaha girmez.Bazı âlimler, yalnız kalbe gelen şeylerden dolayı sual ve azap olmayacağını bildirmişlerdir.Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
 
''Kalbe gelen kötü şey söylenmedikçe ve buna uygun hareket edilmedikçe affolur.'' (Beyheki).
 
Kibir, hased gibi şeyler böyle değildir. Çünkü bunlar zaten kalb ile olur. Şeytanın kalbe giriş yerlerinden biri de, Allah'ü Te'âlâ'nın zatı hakkında düşündürmek, şüpheye düşürmektir. İnsanların en ahmağı zekasına en çok güvenendir. İnsanların en akıllısı da, suçu kendinde arayan ve bilmediklerini âlimlere soran kimsedir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
 
Şeytan, "seni kim yarattı" diye vesvese verir. O kişi "Allah yarattı" derse, "Onu kim yarattı" diye vesvese verir. Böyle vesvese gelince, "Ben Allah ve Resulüne iman ettim" desin!'' (Buhari).
 
''Allah'ın yarattığı şeyleri tefekkür edin, ama zatını tefekkür etmeyin.'' (Ebuş-şeyh).
 
İbadetleri yapıp imanıma bir zarar gelir diye korkanın ve günahlarım çoktur, ibadetlerim beni kurtarmaz diye düşünenin imanı kuvvetli demektir. (Bez-zâziyye)
 
''Meyveli ağaç taşlandığı,hırsız mücevher olan eve girmeye çalıştığı gibi, şeytan da imanlı olanlara saldırır.'' Hadis-i şerifte, böyle vesveselerin imandan olduğu bildirilmiş, Vesvese imanın tâ kendisidir, buyurulmuştur. (Ramuz)
 
İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
 
''Kötü vesveselerin gelmesine sebep imanın kâmil olmasıdır.'' Çünkü hadis-i şerifte Böyle vesveseler, imanın olgun olmasındandır, buyuruldu.
 
Böyle vesveseler birçok kimsede olabilir. İmanım gitti diye şüpheye düşmemeli, böyle düşüncelere önem vermemeli, her zaman Allah'ü Te'âlâ'yı anmaya çalışmalıdır!
 
Namaz kılarken dünya düşüncesi gelir. İhlas çoğaldıkça düşünce de azalır.Küfür düşünceler gelmesi de kötü sayılmaz. ''La havle..'' ve ''Estağfirullah'' söylemek çok kıymetli ve önemlidir.

Vesveseler şeytandandır:

Kur'an-ı kerimde buyuruluyor ki:
 
''Hakikaten şeytan size düşmandır.Siz de onu düşman edinin. Çünkü o, kendine uyanları, günahlara sokup, Cehennem ehlinden olmaya çağırıyor.'' (Fatır,6)
 
''Ey iman edenler, şeytanın yoluna ve vesveselerine uymayın.'' (Bekara,208)
 
''Şeytanın izine, yoluna tâbi olmayın. Muhakkak ki, o size apaçık bir düşmandır. Şeytan size ancak kötülüğü, fahşayı hayâsızlığı, dünyaya düşkün olmayı, nefsin arzularının peşinde koşmayı emreder.'' (Bakara,168)
 
''Şeytan sizi Allah yolunda infak ederken fakir olursunuz diye korkutur ve sadaka vermemenizi emreder.'' (Bakara,268)
 
''Şeytana itaat etmeyin, o size açık düşmandır diye size nasihat vermedim mi?'' (Yasin, 60).
 
''Şeytan, şarap ve kumar ile aranıza düşmanlık ve kin bırakmak ister. Sizi, Allah'ı zikirden ve namazdan alıkoymak ister. Siz bunlardan ayıplarını, zararlarını bildikten sonra hâlâ sakınmaz mısınız?'' (Maide,91).
 
''Nefsine uyarak, Allah'ü Te'âlâ'nın dininden yüz çevirenlere, dünyada bir şeytan musallat ederiz.'' (Zuhruf, 36)
 
Şeytan, kalbe vesvese verir. Allah'ü Te'âlâ'nın ismi söylenince hemen kaçar. Söylenmezse vesvese vermeye devam eder.'' (Ebu Ya'la,İbni Adiy)
 
''Allah'ü Te'âlâ'nın rahmeti cemaat üzerinedir. Şeytan, Müslümanların cemaatine katılmayıp muhalefet eden kimse ile beraberdir.'' (D.Kulub)
 
''Sürüden uzak kalan koyunu kapan kurt gibi, şeytan da insanın kurdudur. Bölünüp parçalanmaktan sakının, cemaat halinde birleşin, mescitlere koşun!'' (Tirmizi).

 

İhsan Muslu - Ortadoğu

 

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ {http://www.ortadogugazetesi.net/makale.php?id=9332}



Bu haber 953 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,383 µs