En Sıcak Konular

ABD'DEN ''OSMANLI'' GAZI

22 Haziran 2011 22:47 tsi
ABD'DEN ''OSMANLI''  GAZI “Yeni Osmanlı” hayaliyle sırtı sıvazlanan iktidar, okyanus ötesinden tezgahlanan operasyonlarda piyon olarak kullanılıyor.

AMERİKAN GAZIYLA DÜŞ POLİTİKA!

“Yeni Osmanlı” hayaliyle sırtı sıvazlanan iktidar, okyanus ötesinden tezgahlanan operasyonlarda piyon olarak kullanılıyor.
Analiz görünümlü yorum
AKP’de öncülüğünü Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun üstlendiği “Yeni Osmanlı” düşü, ABD’nin Orta Doğu politikasına hizmet eden dergi Newsweek’e de ilham verdi. Dergi, övdüğü Osmanlı düşünü ’olası senaryo’ olarak sundu.
Erdoğan’a övgü yağdırdı
BaŞbakan Erdoğan’ın Orta Doğu’da lider olma arzusuna övgüler düzen dergi, Batı tipi demokrasiden sonra en iyi 2. senaryo olarak nitelediği , ’Yeni Osmanlı’ düşü için “Türkiye gücünü gösterirse yakında karşılaşabiliriz” diye yazdı. ‰ 10’da
Hayallerdeki BOP haritası
Türkiye dahil 22 ülkenin sınırlarını değiştirme amaçlı BOP haritasında bölge için Osmanlı benzeri bir yapı öngörülüyor.
ABD’den Osmanlı gazı
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Orta Doğu’da lider olma arzusunu değerlendiren Washington ‘Yeni Osmanlı’ yakıştırması yapıyor
AKP’de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun öncülüğünü yaptığı Osmanlı rüyası, Büyük Orta Doğu Projesi’ni (BOP) hayata geçirmek isteyen ABD için fırsat oldu. Washington yönetimi, medya gücünü kullanarak, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Osmanlı İmparatorluğu’nu canlandıracağı görüşünü ortaya atıyor. ABD’nin Orta Doğu’daki dış politikasına hizmet eden Newsweek dergisi, “Türkiye’nin gücünü göstermesiyle birlikte, yakında yeniden canlanmış bir Osmanlı İmparatorluğu ile karşı karşıya kalınabileceği” yorumu yapıldı. Dergide Niall Ferguson imzasıyla yayımlanan, “Orta Doğu’nun Bir Sonraki İkilemi” başlıklı yazıda, “ABD’nin Büyük Orta Doğu’daki askeri varlığını azaltması noktasında, Cumhuriyetçi başkan adayları ile Başkan arasında mutabakat bulunduğu” belirtilerek, “hiç kimsenin yanıtlamak istemediği sorunun ise ABD’nin çekilmesiyle neler olacağı sorusu olduğu” kaydedildi.

Üçüncü senaryo
Yazıda, bu duruma ilişkin üç olası senaryodan söz edildi. “Mutlu senaryo”, ülkelerin ardı ardına Batı demokrasisini kucaklaması ve “kabus senaryosu”, ya iç savaş ya da İslami devrimin ortaya çıkması olarak gösterilirken, üçüncü olası senaryonun ise “yeniden canlanmış bir Osmanlı İmparatorluğu” olduğu görüşü dile getirildi. Osmanlı İmparatorluğu’nun 17’nci yüzyıla kadar elde ettiği toprakların anlatıldığı yazıda, sonraki iki yüzyılda ise İmparatorluğun Balkanlar ve Kuzey Afrika’daki topraklarının büyük bölümünü kaybederek,  “Avrupa’nın hasta adamı” haline geldiği ve Birinci Dünya Savaşı sonrasında ise sona ererek, ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu belirtildi.

Bölgesel süper güç
Yazıda, yakın zamana kadar Türkiye’nin AB’ye katılıp katılamayacağı, hatta ne  zaman katılacağı sorusunun sorulduğu, Türklerin ülkenin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün hedef gösterdiği gibi bakışlarını tereddütsüz şekilde Batıya sabitlemiş göründüğü, “ancak Başbakan Erdoğan’ın göreve geldiği 2003 yılından beri bu görüşün değiştiği” savunuldu. Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde okuduğu bir şiirden dolayı hapse atıldığı hatırlatılan ve şiirden alıntılar yapılan yazıda, “Açıkça görülüyor ki Erdoğan’ın arzusu, Türkiye’nin sadece agresif bir Müslüman değil, aynı zamanda bölgesel bir süper güç olduğu Atatürk öncesi döneme dönme yönünde” değerlendirmesine yer verildi.
Lider ve model olma çabası
Newsweek’deki yazıda, “Başbakan Erdoğan’ın laikliğin kaleleri yargı, basın ve ordu karşısında kendi gücünü muhtemelen artıracak şekilde anayasayı değiştirmeye yönelik çabası, İsrail’in Gazze’de ’devlet terörizmi’ uyguladığı yönünde giderek dozunu artırdığı eleştirileri, Arap Baharının sunduğu fırsatlardan istifade etmeye dönük, Suriye’yi ağır biçimde eleştirmesi, İran’ı kontrol altına alma çabası ve kendisini rol model olarak tanıtması gibi becerikli manevralarının bunu gösterdiği” yorumu yapıldı. ABD Başkanı Barack Obama’nın yurt dışındaki ilk ziyaretlerinden birini Türkiye’ye yapmasının tesadüf olarak görülemeyeceği kaydedilen yazıda, AKP’nin son seçimleri kazanarak üçüncü kez art arda iktidara gelmesinin de sürpriz olmadığı belirtilerek, “Ancak yine de Erdoğan’a daha yakından bakmaya ihtiyacımız var. Çünkü Erdoğan’ın, Türkiye’yi, Kanuni Sultan Süleyman’ın hayran kalacağı şekilde dönüştürmeyi hayal ettiğinden şüphelenmek için iyi nedenler bulunmakta” ifadeleri kullanıldı.

Bölgesel konuşma
Erdoğan’ın, seçimden sonra yaptığı “balkon konuşması”nda, “İstanbul kadar Saraybosna kazanmıştır; İzmir kadar Beyrut kazanmıştır; Ankara kadar Şam kazanmıştır; Diyarbakır kadar Ramallah, Nablus, Cenin, Batı Şeria, Kudüs, Gazze kazanmıştır” ifadelerine atıfta bulunulan yazıda, “Erdoğan bir zamanlar demokrasiyi tramvaya benzeterek, ’Durağınıza geldiğiniz zaman, inersiniz’ demişti. Eğer Erdoğan’ın liderliği altında istikamet Orta Doğu’da yeni bir Müslüman imparatorluğu şekline bürünürse, bir sürpriz bizi bekliyor olabilir” yorumu yapıldı. (Haber :  Fatih Erboz - Yeniçağ)

 

Kaynak:



Bu haber 882 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,190 µs