En Sıcak Konular

BDP'DE HEDEF ''APO'NUN İŞARET ETTİĞİ'' SOL ÇATI

16 Haziran 2011 10:00 tsi
BDP'DE HEDEF ''APO'NUN İŞARET ETTİĞİ'' SOL ÇATI Öcalan'ın ısrarla gündeme getirdiği, Kürtlerin yanı sıra sol ve sosyalist kesimlerin içinde yer aldığı çatı partisi girişimine seçimlerin ardından start verildi.

BDP'de hedef 'Sol çatı'

Solda güçbirliği oluşturmak için harekete geçen BDP'nin kongreden sonra yeni bir parti kuracağı belirtiliyor. Genel Başkanlık için Dicle ve Tüzel'in adı geçiyor.

Emek, Demokrasi ve Özgürlük" bloğu ile seçimlerden 36 milletvekiliyle çıkan BDP, bütün sol kesimlerin de buluşacağı, bütün Türkiye'ye hitap edecek proje üzerinde çalışıyor. BDP'de, Kürtlerin başrol üsteleneceği bir "çatı partisi" ciddi anlamda tartışılmaya başlandı. Çatı partisi çalışmalarına başlanması için, yüksek oy oranı ile milletvekili seçilen, ancak Yargıtay'ın cezasını onaması nedeniyle parlamentoya girip girmeyeceği tartışmalı olan  Hatip Dicle'nin durumunun netleşmesi beklenecek.  Dicle, milletvekilliği tescillenirse güçlü genel başkan adayı olarak ortaya çıkacak. Projeye göre, çatı partisinde Dicle ile birlikte Kürt olmayan EMEP Genel Başkanı  Levent Tüzel ya da 68 kuşağının sembol isimlerinden  Ertuğrul Kürkçü eşbaşkanlığı üstlenecek. BDP ve diğer partiler de çatı partisine katılacak.
 
Bir Kürt, bir Türk eş başkan
 
Abdullah Öcalan'ın ısrarla gündeme getirdiği, Kürtlerin yanı sıra sol ve sosyalist kesimlerin içinde yer aldığı çatı partisi girişimine seçimlerin ardından start verildi. BDP'nin politikalarına yön veren siyasi kadro üzerinde büyük etkisi bulunan Dicle'nin durumu da çatı partisi ile birlikte tartışılıyor. Dicle'nin durumunun netleşmesiyle birlikte çatı partisi çalışmalarına hız verilecek. Düşünülen yol haritasına göre, BDP destekli bağımsızların parlamentoya gelmesinden sonra önce BDP grubu oluşturulacak. Dicle, önündeki yasal engel kalkarsa önümüzdeki iki ay içinde yapılacak kongrede en güçlü genel başkan adayı olacak. Dicle, bu aşamada çatı partisi kurulursa bu partiye, kurulmazsa BDP'ye genel başkan olacak. Önümüzdeki dönemde Kürt sorununun çözümü konusunda radikal kararları uygulamaya koyması beklenen BDP'de, Dicle'nin liderliği tabanda da destekleniyor.
 
Lider adayları
 
Çatı partisinin kurulmasının ardından, BDP dahil tüm partiler bu partiye katılacak. Çatı partisinin eşbaşkanı bu aşamada Dicle ile Tüzel ya da Kürkçü olacak. Öcalan avukatları aracılığıyla, oluşturulmaya çalışılan çatı partisi liderliği için Tüzel'i işaret etmişti.
 
Denendi ama olmadı
 
BDP, EMEP, ÖDP ve SDP'nin öncülüğünde 2008 yılında çatı partisi çalışmaları için masaya oturmuştu. Yaklaşık 1 yıl süren çalışmalar sonunda bir çatısı kurulamadı.
 
Öcalan, Tüzel'i işaret etmişti
 
Kulislerdeki bilgilere göre, çatı partisi büyük olasılıkla BDP kongresinden sonra kurulacak. Çatı partisi kurulana kadar, siyaset yasağı nedeniyle BDP'ye katılamayan Ahmet Türk, Aysel Tuğluk ve Leyla Zana bağımsız kalacak. Bu 3 isim, yasakları bitene kadar çatı partisine de katılamayacak. Çatı partisinin kurulacağı aşamaya kadar,  Levent Tüzel ve Şerafettin Elçi de kendi partilerine dönecek. Tüzel EMEP'e, Elçi ise KADEP'e geri dönecek. Bu isimler, buna rağmen, BDP ile ortak hareket edecek. Kürkçü gibi belli bir partiye mensup olmayan isimler ise BDP'de devam edecek.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/bdp-de-hedef-sol-cati--206035.htm}

 



Bu haber 838 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,685 µs