En Sıcak Konular

BDP: ''DEMOKRATİK ÖZERKLİĞİ OYLADIK, KABUL GÖRDÜ''

14 Haziran 2011 15:32 tsi
BDP: ''DEMOKRATİK ÖZERKLİĞİ OYLADIK, KABUL GÖRDÜ'' BDP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Koçali, seçim sonuçlarını değerlendirirken, Türkiye için önerdikleri demokratik özerkliğin seçimlerde halkın onayına sunulduğunu ve kabul gördüğünü savundu.

BDP: Demokratik özerklik onaylandı!

BDP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Koçali, seçim sonuçlarını değerlendirirken, Türkiye için önerdikleri demokratik özerkliğin seçimlerde halkın onayına sunulduğunu ve kabul gördüğünü savundu. Koçali, "Artık Başbakan’ın da karar verme zamanıdır. Başbakan Kürtler’e dönük politikalarda ısrar mı edecek, yoksa Kürtler’in siyasi iradesini tanıyıp, statü talebini ve demokratik özerkliği de içeren bir demokratik anayasaya evet mi diyecek? Başbakan, balkon konuşmasında çok umut vermedi" dedi.

BDP desteğiyle milletvekili seçilen Ahmet Türk, Leyla Zana, Sırrı Süreyya Önder, Şerafettin Elçi, Levent Tüzel, Ertuğrul Kürkçü, Aysel Tuğluk ile Nursel Aydoğan, BDP Genel Başkan Vekili Hamit Geylani ve Genel Başkan Yardımcısı Filiz Koçali ile birlikte 12 Haziran seçimlerinin sonuçlarını Diyarbakır’da biraraya gelerek değerlendirdi.

"SEÇİM BARAJI YIKILDI"

Diyarbakır’da Sümerpark Resepsiyon Salonu’ndaki basın toplantısında konuşan BDP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Koçali, seçimden büyük bir zaferle çıktıklarını, yüzde 30 oranla kadınların temsil edildiği en yüksek grup olduklarını söyledi. Koçali, 12 Haziran seçimlerinin doğru okunmasını isterken şöyle dedi:

"Seçimin dünü, bugünü ve yarını doğru tahlil edilmelidir. Adil ve demokratik bir seçim olmadı. Aldığımız oy sezçm barajını artık anlamsız kılmıştır. 36 vekille bu baraj yıkılmıştır. Türkiye seçim tarihinde adeta ilkler yaşandı. Siyasetçilerin kullandığı üslup ve söylemler hiçbir seçim döneminde olmadığı kadar toplumsal ve ahlaki değerlerden uzak kalmamıştır."

’AKP’NİN EN BÜYÜK ÇILGINLIĞI ÖCALAN SÖZLERİDİR’

Koçali, seçim sürecindeki gerginliğin 1’inci derecede sorumlusunun AK Parti olduğunu ve ’çılgınlıkta’ sınır tanımadığını ileri sürerek, "AKP’nin en tehlikeli çılgınlığı sayın Abdullah Öcalan’a ilişkin söz ve davranışları olmuştur. Kürt halkı, AKP’nin ülke ve toplum açısından ciddi tehlike yaratan bu oyununu, meydanlarda ve sandıkta gösterdiği direnişle boşa çıkarmıştır" dedi.

"STRATEJİ TARİHE KARIŞTI"

Filiz Koçali, siyasilere büyük sorumluluk düştüğünü hatırlatarak seçim sonuçlarını şöyle değerlendirdi:
"Bölge illerinin sonuçları derslerle doludur. Kürt coğrafyasında tek oy oranını arttıran blok olmuştur. AKP bu coğrafyada hiç beklemediği bir gerilemeyi yaşatmıştır. Hem oy oranı hem de sandalye sayısı düşmüştür. Bu tablo hükümetin en temel iddiasını ortadan kaldırmıştır. Temsiliyet tartışmalarını ortadan kaldırmıştır. Başbakan’ın benim ’75 Kürt vekilim var’ sözü artık iflas etmiştir, kıymeti harbiyesi kalmamıştır. Kürt halkı, AKP hegomonyasını reddederek, iradesini Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloğu’ndan yana koymuştur. Bu nedenle, artık ’Kürt halkının örgütlü yapısını tefsiye ederek, çözüme gitmek’ stratejisi tarihe karışmıştır. Bu politikada ısrar, yalnızca ve yalnızca ülkeyi kaosa sürüklemekten başka bir şey getirmez."

"DEMOKRATİK ÖZERKLİĞİ OYLADIK, KABUL GÖRDÜ"

Tüm Türkiye için önerdikleri demokratik özerkliğin seçimlerde halkın onayına sunulduğunu ve kabul gördüğünü savunan Koçali, "Blok bileşenleri ve onu destekleyen milyonlar tavrını, merkeziyetçi, oligarşik, iktidarcı devlet sistemine karşı demokratik özerklikten yana koymuştur. 74 milyon yurttaşımızı artık kimsenin toplumsal hiçbir bağı olmayan, toplumsal ahlaktan yoksun, insana dayanmayan devlet zihniyetiyle yönetmesi mümkün değildir. Bu seçimde, sözde ’KCK davası’ denilen davada yargılanan 6 aday arkadaşımızın 6’sı da rekor düzeydeki oylarla seçilmiştir. Hatip Dicle, Kemal Aktaş, İbrahim Ayhan, Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ve Gülser Yıldırım şahsında bu oylama, ’KCK davası’ tutukluları hakkında halk tarafından verilmiş bir beraat kararıdır. Hiçbir yargı organı bu kararın üstünde değildir. Yarından tezi yok KCK davası tutukluları özgürlüklerine kavuşturulmalıdır. Alanlarda milyonlarca kişi tutuklu vekillerimizin şahsında tüm siyasi tutukluların serbest bırakılmasını yüksek sesle dile getirmiştir."
BDP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Koçali, Abdullah Öcalan’ın bloğun oluşumunda büyük çaba sarf ettiğini ileri sürdü.

"BAŞBAKAN KARAR VERMELİ"

Ortaya çıkan halk iradesinin PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın Kürt sorunun çözümünde ’kendi rolünü’ oynaması için gerekli koşullara kavuşturulması yönünde de kararını verdiğini ileri süren Koçali, Başbakan Erdoğan balkon konuşmasını tatmin edici bulmadı. Koçali şöyle dedi:
"Bloğun bileşenleri ve onu destekleyen milyonların talebi de, Öcalan’ın İmralı’dan çıkarılması ve Kandil’in de dahil olduğu bütün taraflarla görüşmelerde bulunabilmesinin önünün açılması yönündedir. Hükümet tez elden bu halkın iradesine kulak vermelidir. Öcalan’ın Kürt halkının kırmızı çizgisi olduğunu bilmeli ve savaş dilini bir an önce terk edilmelidir. Artık Başbakan’ın da karar verme zamanıdır. Başbakan Kürtler’e dönük politikalarda ısrar mı edecek, yoksa Kürtlerin siyasi iradesini tanıyıp, statü talebini ve demokratik özerkliği de içeren bir demokratik anayasaya ’evet’ mi diyecek? Başbakan, balkon konuşmasında çok umut vermedi. Kürt sorununu telaffuz bile etmedi. Halka ’Haklarınızın garantisi benim’ diyerek ’tekçi’ bir temsiliyet sergiledi. Aynı konuşmada hak ve özgürlükleri bireysel alana sıkıştırarak kolektif hakları görmezden geldi. Başbakan, çok açık bir şekilde Kürt sorununun çözümünde izleyecekleri politikayı Türkiye toplumuyla paylaşmalıdır. Yine yeni anayasa için geçmiş pratiğinde olduğu gibi ’uzlaşı’ deyip, bildiğini okuyacaksa bu halk buna artık izin vermez. Her şeyden önce yeni anayasanın bir zaman işi olduğunda herkes hemfikir. Ancak Başbakan, anayasanın genel hattına ilişkin tutumlarını açıklamalıdır. Retçi ve tekçi anlayışı sürdürecekler mi? Farklı etnik kimlikler ve inançları yine öteleyecekler mi? Anadil yasaklarını sürdürecekler mi? İfade özgürlüğü önündeki engelleri kaldıracaklar mı? Başbakan bu sorulara yanıt olmalıdır."

CHP VE MHP’YE MESAJ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu da eleştiren Koçali, bu partinin alternatif bir çözüm projesi üretemediğini, yeni liderinin politikasının bölgede kabul görmediğini iddia etti. Kılıçdaroğlu’nun, Kürt halkının taleplerini görmezden gelen politikalarına derhal son vermesini isteyen Koçali, "Bulunduğu muhalefet koltuğunun hakkını vererek, ülkenin demokratikleşmesinde yerini almalıdır. MHP de toplumsal barışın gerçeklerini iyi okumalı ve gereğini yapmalıdır. Herkes Kürtler’i ve siyasal temsilcilerini ayrıştırmaya, farklı farklı tanımlamaya son vermelidir. Bu yol çıkmaz bir yoldur. Eğer Kürt sorununun kökten çözülmesi isteniyorsa Kürtler’in meşru temsilcilerine saygı gösterilmelidir" diye konuştu.

YENİ ANAYASA: MUHATAP BİZİZ

Yeni anayasa için müzakerelere açık olduklarını bildiren Koçali, bu konuda muhatap olduklarını, halkın ortaya koyduğu tercihlerle demokratik siyasete de, demokratik meşru direnişe de hazır olduğunu belirttiğini ileri sürdü. Filiz Koçali, "Tercihimiz demokratik siyasetten yanadır" dedi.

TÜRK: HÜKÜMETİN TAVRI ATEŞKESİ BELİRLER

Mardin’den seçilen Ahmet Türk, gazetecilerin sorularını yanıtladı. PKK’nın ilan ettiği ateşkesin 15 Haziran’da sona ereceği açıklamaların hatırlatılması üzerine Türk, "15 Haziran; Kürtler, Türkiye açısından önemli bir tarih. Türkiye’nin dönüşüm gösterebilmesi için önemli bir fırsat. Eğer hükümet, devlet 15 Haziran’da Kürt sorunu çözümü konusunda yol haritası ortaya çıkarmasa veya buna dönük inandırıcı açıklamalar yapmazsa Kürtler açısından kabul edilmeyecek bir süreç olarak görülür. 15 Haziran; yapılacak müzakerelere ve hükümetin ortaya koyacağı tavra göre değişecektir. Hükümetin Kürt sorununa yaklaşımı sürecin nasıl gideceğini belirleyecektir" dedi.

"ALEVİLERİ TARTIŞACAĞIZ"

Türk, Tunceli’deki sonuçlar hatırlatılarak, Aleviler’le ilgili yeni bir politika izlenip, izlenmeyeceğine dair bir soruya ise, "Aleviler’e önem veriyoruz. Ortak çalışmayı esas alan yaklaşımı gösterdik. Devletin Aleviler üzerinde sürdürdüğü politika çok açık ortaya çıkmadı. Her dönemde Aleviler aramızda. Ayırım yapmadık. Kılıçdaroğlu rüzgarından kaynaklanmıştır. Bunu tartışacağız" yanıtını verdi.

 

Kaynak: GAZETEVATAN {http://haber.gazetevatan.com/bdp-demokratik-ozerklik-onaylandi/383477/9/Siyaset}



Bu haber 744 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,656 µs